Překvapte u grilu své přátele!

Grilování vážně není žádná složitost. S trochou cviku ho zvládne každý. Výsledek pak může ohromit hosty na domácí párty. Ať se rozhodnete pro módní burgery, nebo jednoduchá kuřecí křidýlka, hosté vás od grilu jen tak nepustí. Takže si vlastně moc neodpočinete. Ale co pro své přátele neuděláte, viďte.

Americká kuřecí křidýlka na grilu
Suroviny:
800 g kuřecích křídel
3 lžíce rostlinného oleje
lžíce medu
2 cibule
lžička mleté skořice
tymián dle chuti
6 lžic Kečupu Gurmán Otma
3 lžíce sójové omáčky Vasco da Gama
lžíce citronové šťávy
6 stroužků česneku
oregano dle chuti
bazalka dle chuti

Postup:
Kuřecí křidélka omyjeme a osušíme. Ostatní suroviny včetně kečupu rozmixujeme v mixéru na hladkou hustou směs. Ve větší míse pečlivě obalíme kuřecí křidélka marinádou, zakryjeme a dáme do lednice uležet do druhého dne. Křidélka můžeme péct venku na grilu nebo i v troubě na 200 °C, trvá to zhruba půl hodiny.

Hotdog s okurkovým relishem
Suroviny:
8 okurek 5-7 cm Znojmia
jedna cibule
2 lžíce plnotučné hořčice
4 bagety
půl červené papriky
2 lžíce hrubozrnné hořčice
4 párky
lžíce medu

Postup:
Okurky nasekejte na drobné kostičky. Papriku zbavte semínek a také nakrájejte nadrobno, stejně tak cibuli. Na relish si v misce smíchejte med, hrubozrnnou hořčici a lžíci okurkového láku. Přidejte nakrájené okurky, papriky i cibuli. Nakonec dejte do mísy také jednu lžíci plnotučné hořčice a dobře promíchejte. Na grilu opečte párky. Housky překrojte, potřete zbylou hořčicí a doprostřed vložte opečený párek. Nahoru navršte relish a hned podávejte.

Ďábelský burger z pomalu pečeného trhaného masa
Suroviny:
1,5 kg vepřového plecka
8 hamburgerových housek
8 žampiónů
čertovská omáčka Otma
zelenina na ozdobu

Postup:
Maso rozdělíme na několik menších kusů, posolíme a dáme do pekáče. Podlijeme trochou vody, zakryjeme pekáč alobalem a dáme péct do trouby při teplotě 130 °C. Po dvou hodinách pečení sundáme alobal a pečeme ještě další 2 hodiny. Pomocí dvou vidliček natrháme upečené maso rovnou v pekáči. Zalijeme čertovskou omáčkou, promícháme a dáme ještě na dalších čtvrthodinu do trouby. Burgerové housky rozkrojíme a na řezu je nasucho opečeme na pánvi. Žampiony nakrájíme na plátky a také orestujeme. Na spodní housku dáme zeleninu, vrstvu natrhaného salátu, plátek rajčete a na to navršíme trhané maso. Přidáme opečené žampiony a přiklopíme druhou půlkou housky.

Hovězí hamburger s koriandrem a červenou cibulkou karamelizovanou na sezamovém oleji
Suroviny:
500 g mletého hovězího masa
2 lžíce strouhanky
lžíce sójové omáčky
lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru
3 lžíce sezamového oleje
4 okurky 5-7 cm Znojmia
hrubá sůl dle chuti
4 hamburgerové žemle
jedno Vejce
lžíce dijonské hořčice
2 kusy jarní cibulky
3 kusy červené cibule
svazek koriandru
pepř čerstvě mletý dle chuti

Postup:
Nejdřív si připravíme masovou směs, aby potom mohla chvíli odpočívat v lednici. Nebojme se pustit do práce rukama, podaří se nám tak lépe spojit všechny ingredience. Nemíchejme ale dlouho, aby nebyly hamburgery tuhé. Mleté maso vyklopíme do větší mísy a přidáme vejce, zázvor a hořčici. Promícháme a potom zapracujeme také strouhanku. Masovou směs rozdělíme na čtyři díly a zformujeme tlusté bochánky, každý zhruba 1,5 cm silný. Odložíme je na talíř a dáme na chvíli proležet do ledničky. Vychlazení pomůže, aby si hamburger při pečení zachoval svůj tvar.

Zatímco maso odpočívá, připravíme si cibulku. Červenou cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Na pánvi rozehřejeme sezamový olej a cibuli na něm opečeme. Stáhneme teplotu na polovinu a klidně cibuli dopřejte 20 minut pozvolného opékání. Připravíme gril a rozpalíme ho na vysokou teplotu. Hamburgery rozložíme na rošt a grilujeme je 6–8 minut po každé straně. Obracíme je jen jednou, v momentu, kdy půjdou oddělit od roštu, aniž by se na něj lepily.

Housky překrojíme, položíme na rošt řezem dolů a krátce nasucho opečte. Na spodní housku dáme lžíci nasekaného koriandru, na který položíme upečený hamburger. Nahoru navršíme opečenou cibulku a plátky okurky. Přiklopíme houskou a hned podáváme.

Foto: Hamé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.