Léto: ideální doba na salát

Léto je plné kalorických nástrah. Občas zkrátka neškodí vynechat grilovací večírek a tučná jídla a nahradit je třeba salátem. I ty totiž umí náramně uspokojit naše chuťové pohárky. A kolik druhů jich je. Stačí si jen vybrat.

Salát s krůtím masem a brusinkovou zálivkou
Suroviny:
hlávka ledového salátu
1 ks Brusinek Hamé
2 lžíce vinného octa
hrst pekanových ořechů
250 g krůtího masa
200 g sýru feta
75 ml olivového oleje

Postup:
Polovinu fety dáme do hrnku spolu s brusinkami a octem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Přidáme třetinu olivového oleje a rozmixujeme. Potom přidáme další díl, opět rozmixujeme a stejně tak poslední dávku oleje. Ledový salát opereme, necháme řádně okapat a natrháme. Krůtí maso obereme a rozdělíme po vláknech na menší kousky. Do salátové mísy dáme nejprve vrstvu salátu, na ni navršíme pečené krůtí maso a pokapeme dresinkem. Posypeme pekanovými ořechy a nadrobenou fetou. Podáváme s čerstvým pečivem.

Kuřecí salát s rukolou, jablkem a dresinkem z hrubozrnné hořčice
Suroviny:
100 g rukoly
lžíce citronové šťávy
1 ks Kuřecí ve vlastní šťávě Hamé

Dresink:
šťáva z jednoho citronu
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce hrubozrnné hořčice
hrst petrželky

Postup:
Jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na menší kousky. Zakápneme je citronem, aby v salátu nehnědla. Z kuřecího masa odebereme ztuhlou šťávu a pak maso rozdělíme po vláknech. Hořčici, olej a citronovou šťávu prošleháme na dresink. Přidáme trochu čerstvě mletého pepře pro aroma a nakonec zamícháme i nasekanou petrželku. Všechno smícháme v salátové míse s opranou rukolou a zalijeme dresinkem.

Fazolkový salát s broskvemi a makovo-medovou zálivkou
Suroviny:
200 g zelených fazolek
100 g rukoly
2 lžíce medu
lžíce citrusové šťávy
půl lžičky soli
balení Broskve kompotové půlené Hamé
100 g sušené šunky
4 lžíce olivového oleje
lžíce mletého máku

Postup:
Fazolky operte a odřízněte jim stopku. Krátké nechte vcelku, větší překrojte. Dejte je na 5 minut vařit do osolené vody. Hotové slijte a nechte zchladnout. Broskvové plátky nechte okapat. Větší kusy můžete překrojit na menší proužky. Rukolu operte a osušte papírovou kuchyňskou utěrkou. V míse smíchejte med, olej, citronovou šťávu a mák na dresink. Zamíchejte do něj rukolu, fazolky a kousky broskví. Ozdobte sušenou šunkou a podávejte.

Zdroj: Hamé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.