Léto láká na čerstvé přírodní suroviny

Ochutnejte lehké letní recepty z ingrediencí vypěstovaných na zahrádce nebo na poli. Víc sluníčka, víc pohybu – léto je jako stvořené pro zdravý jídelníček. Navíc, pokud si dáte záležet na výběru surovin pěstovaných bez chemie, ideálně v bio kvalitě od české značky PROBIO, vaše tělo zajásá. Přinášíme vám tipy na tři výborné recepty, které připravíte za chvilku. Překvapte rodinu letní večeří, jakou ještě neochutnala.

Jáhlovo-špenátový nákyp
Ingredience:
• 150 g jáhel
• Slunečnicový olej na pečení a smažení
• 300 ml vody
• 1 špetka soli
• 1 cibule
• 250 g špenátu
• 3 vejce
• 200 ml mléka
• 1 lžička tymiánu
• 1 lžička pažitky
• Sýr dle chuti

Postup:
Jáhly zalijte vodou, osolte a vařte asi 25 minut na mírném ohni pod poklicí, dokud se všechna voda nevsákne. Mezitím si v mléce rozšlehejte vejce, přidejte tymián, pažitku a dochuťte solí. Špenát připravte na cibulce. Uvařené jáhly smíchejte se špenátem a rozdělte do 5 malých zapékacích misek vymazaných olejem. Směs lehce vtlačte dovnitř. Zalijte rozšlehaným vejcem a opět lehce vtlačte dovnitř lžičkou tak, aby byla celá směs zakrytá vejcem. Vršek nakonec posypte sýrem dle své chuti a dejte zapéct na 190 °C asi 25 minut. Podávejte teplé, se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.

Salát z červené pšenice
Ingredience:
• 250 g červené pšenice
• Dýňový olej
• 1 konzerva bílých máslových fazolí
• 1 polovina ledového salátu
• 2 rajčata
• 2 mrkve
• 1 polovina salátové okurky
• 1 červená paprika
• bylinky, vinný ocet

Postup:
Pšenici důkladně propláchněte a vařte 60 minut v osolené vodě s kapkou oleje, poté nechte ještě chvíli dojít. Mezitím si připravte zeleninu. Vychladlou pšenici, zeleninu a fazole důkladně promíchejte, osolte a dochuťte dýňovým olejem, vinným octem a bylinkami. Nechte chvíli odležet a podávejte.

Letní čirokové muffiny
Ingredience:
• 100 g hladké mouky
• 150 g celozrnné špaldové mouky
• Anglická slanina
• 200 g špenátu
• 2 lžičky prášku do pečiva
• sýr
• 2 vejce
• 250 ml podmáslí
• Petržel, máslo

Postup:
Červenou čočku na cedníku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. K cibulce a k mrkvi přidejte okapanou červenou čočku. Směs zalijte vroucí vodou a přiklopte. Na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.  Pomazánku lze namísto kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem, a jiným kořením dle fantazie.

Zdroj: www.probio.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.