Nejcennějším ovocem jihovýchodní Asie je rambutan

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

Tato exotika pochází z Malajsie, nyní je rozšířený převážně po celé jihovýchodní Asii a mezi největší pěstitele vůbec patří Thajsko. Strom, na kterém rambutan roste je velmi vysoký strom, dorůstá se až do výšky 18metrů. Jde o stálezelený strom, který může plodit dvakrát do roka. Délka života tohoto stromu je poměrně dlouhá, za jeho život z něj tak může být sklizeno velké množství plodů. Plody jsou většinou oválné, zbarvené do červena. Jejich velikost se pohybuje kolem 6 centimetrů a na slupce ovoce se nacházejí měkké trny. Pod touto slupkou nalezneme měkkou dužinu ve žlutobílé barvě. Chuť této dužiny je aromatická, sladkokyselá a přímo vynikající. Celý plod je velice podobný liči, a to nejen svou chutí, která je jen u rambutanu o něco výraznější, ale také svým vzhledem.

Rambutan můžete jíst „jen tak“ – syrové, jen vyloupnuté ze slupky. V čerstvém stavu jej lze použít do sorbetů, ovocných salátů, k přípravě lehkých moučníků, do rýžových pudinků, želé a džemů. Dužinu je také možno přidávat k masu do směsí sweet & sour stejně jako liči, čímž pokrm získá exotický nádech.

Ze semen rambutanu se navíc lisuje olej využívající se k vaření, ale také k výrobě mýdel, svíček nebo kosmetiky. Kromě toho, že je toto ovoce velká dobrota, je hojně v Asii využívané k léčbě průjmů a úplavice. Pravidelná konzumace rambutanu snižuje krevní tlak.

Exotické plody rambutanu si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.