Podzimní menu od Hollandie

Mlhavo, ranní mrazíky, odpolední sluníčko, občas déšť, vůně padajícího listí. To je podzim. Se změnou počasí na sobě nejspíše pociťujete, že máte i jiné chutě. Proto pro vás česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR připravila voňavé sezónní recepty

Hovězí na červeném víně s bramborovým pyré a restovanou zeleninou
Suroviny:
1 kg hovězího masa
300 g kořenové zeleniny
100 g cibule
300 ml červeného vína
3 ks bobkového listu
4 ks nového koření
1 l vývaru
1 kg brambor
75 g másla
75 g Selského jogurt bílého Hollandia
100 g jarní cibulky
20 g pažitky
1 menší cuketa
50 g hladké mouky

Postup:
Hovězí maso očistíme a pak orestujeme na olivovém oleji. Když je maso orestované, vyjmeme ho. Přidáme cibuli a část kořenové zeleniny a také orestujeme a zaprášíme moukou. Podlijeme vínem a necháme svařit. Přidáme vývar a koření. Vložíme zpět maso a vaříme, dokud není měkké. Nakonec vyjmeme koření. Brambory uvaříme, rozmačkáme s máslem, přidáme Selský jogurt bílý Hollandia a vyšleháme v hladké pyré. Nakonec přidáme nakrájenou pažitku a jarní cibulku. Zbytek kořenové zeleniny a cuketu nakrájíme, zblanšírujeme a orestujeme na másle.

Hříbkové noky se žampionovou omáčkou
Suroviny:
1 kg brambor ”C”
30 g parmezánu
250-300 g hrubé mouky
3 žloutky
250 g menších žampionů
25 g/100 g hříbků (sušené/čerstvé)
300 ml smetany
5 g estragonu
5 g listové petržele
1 citron
100 g Bio selského jogurtu bílého Hollandia
olivový olej
sůl
pepř

Postup:
Brambory dáme vařit ve slupce. Když jsou uvařené, oloupeme je a nastrouháme. K nastrouhaným bramborám přidáme parmezán, žloutky, mouku a hříbky nasekané najemno. Vypracujeme těsto a tvoříme noky. Noky vaříme v osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Žampiony nakrájíme na čtvrtiny a orestujeme na olivovém oleji. Přidáme estragon a chvilku prohřejeme. Poté zalijeme smetanou smíchanou s jogurtem Hollandia a necháme povařit 2 až 3 minuty. Přidáme nasekanou petržel a dochutíme citronovou šťávou.

Hruškový koláč
Suroviny:
Korpus
220 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
150 g másla
sůl

Postup:
V míse smícháme mouku se změklým máslem, moučkovým cukrem a solí. Důkladně zpracujeme ingredience do směsi podobné drobence. Do předem vymazané formy vsypeme směs a vtlačíme. Pečeme v troubě na 160 °C cca 10 minut.

Karamelizované hrušky
Suroviny:
3 hrušky
100 g cukru
100 g pomerančové šťávy
50 g másla

Postup:
Hrušky si oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Z cukru si vytvoříme v kastrůlku karamel, do něj vlijeme pomerančovou šťávu. Vložíme hrušky a necháme chvilku provařit. Přidáme máslo a ještě promícháme. Hrušky vyskládáme na předem upečený korpus.

Suroviny na zálivku:
20 g skořicového cukru
30 g moučkového cukru
200 ml smetany
100 g Selského jogurtu bílého Hollandia
60 g žloutky

Postup:
Všechny ingredience společně promixujeme. Hotovou směs vlijeme na připravený korpus. Vložíme do trouby a pečeme na 160 °C cca 40 minut, dokud směs neztuhne.

Zdroj: Hollandia

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.