Černý zázvor potěší milovníky ostřejší chuti

Kořen galanga je také označován jako siamský nebo černý zázvor. Samotná rostlina je se zázvorem příbuzná a od toho se odvíjí i chuť kořene, která je ovšem ostřejší a intenzivnější.

Oproti zázvoru je kořen galanga trochu hrubší, narůžovělý a občas až červený. Samotná chuť je pikantní, trochu zemitá až citrusová. Časem začíná dřevnatět, ale uskladněný v lednici (ideálně v mikrotenovém sáčku) vydrží v pohodě dva až tři týdny. Při delším skladování se chuť mění na trochu nasládlou a skořicovou.

Galanga se používá hlavně v kuchyni jihovýchodní Asie, kde je tradiční součástí thajského kari, ale jeho použití je široké a zjednodušeně se dá říct, že se uplatní všude tam, kam patří zázvor. Hodí se do polévek, ke zvěřinovým jídlům, ozvláštní mleté a dušené maso, vynikne s rybami nebo v zeleninových jídlech. Používá se i jako součást čajových směsí, protože pozitivně působí proti zánětům, trávicím potížím a jsou mu připisovány zásluhy i v prevenci rakoviny.

Kořen galanga si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.