Začíná doba sladké vůně z kuchyně

Doba adventu je tady. Do Vánoc je ještě daleko, na druhou stranu ta doba uběhne coby dup. A pečením to celé začíná. Zkuste si třeba s vašimi dětmi vykouzlit něco sladkého na Mikuláše, můžete to brát jako přípravu na vánoční pečení.

Mikulášský koláč
Suroviny na těsto:
200 g hladké mouky
140 másla
70 g cukru krupice
2 žloutky

Suroviny na polevu:
5 bílků
210 g cukru krupice
250 g mletých vlašMleté vlašské ořechy 250 g

Náplň:
1 ks linecká směs Hamé

Postup:
Z mouky, cukru, tuku a žloutků zpracujeme těsto. Vyválíme ho, přendáme na předem vymazaný plech (35 x 40cm) a potřeme lineckou směsí. Do robota dáme šlehat bílky. Jakmile nám začnou bělat, po lžících přidáváme cukr a bílky vyšleháme do pevné pěny. Nakonec lehce vmícháme umleté ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozetřeme na těsto.  Pečeme na 175 stupňů cca 20 minut, až začne povrch zlátnout. Ještě teplé nakrájíme na malé čtverečky, případně vykrajujeme např. srdíčka.

Smajlíky z tradičního lineckého těsta
Suroviny:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
1 ks vanilkového cukru
150 g Linecké směsi Hamé
200 g Máslo
1 ks žloutku
1 lžička citronové kůry

Postup:
Mouku promícháme s oběma druhy cukru a přidáme i citronovou kůru. Zapracujeme změklé máslo a žloutek na tužší těsto. Zformujeme z něj bochánek, překryjeme jej fólií na potraviny a aspoň na půl hodiny jej vložíme do ledničky. Z uleželého těsta poté vyválíme na pomoučněném válu 3–5 mm silný plát a vykrajujeme pomocí vykrajovátka smajlíky či jiné tvary. Rovnou si také spočítáme, aby byla polovina hladká na spodní část a polovina s vykrájeným „obličejem“. Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C na zhruba 10 až 12 minut, dokud nezrůžoví okraje sušenek. Potom je necháme vychladnout. Až za studena pak slepujeme lineckou ovocnou směsí.

Zdroj a foto: Hamé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.