Masopust vrcholí, dopřejte si pečeni se zelím

Masopustní veselí právě vrcholí a tradice velí dopřát si porci pořádného masa, než nastane předvelikonoční půst. Dobré jídlo patří k masopustu stejně jako průvody maškar nebo lidová hudba.

Toto období nastává hned po Třech králích a končí popeleční středou, která letos připadá na 26. února. Hospodyně připravují sladké koblížky, pečou maso a vrcholí také sezóna zabijaček. Skvělou přílohou k pečeni i jitrnicím je kysané zelí. Navíc je zdrojem vitamínů, které nám už po dlouhé zimě v organismu chybí.

Masopustní zelí
Suroviny:
640 g Kysané zelí Hamé
1 Klobása
2 ks bobkového listu
1 Cibule
1 lžíce kmínu
Moravské uzené Hamé vynikající kvalita 340 g
Brambory 4 ks
Nové koření 5 kuliček
Černý pepř celý 10 kuliček
Sádlo 1 lžíce
Sůl

Postup:
Zelí i s lákem dáme do hrnce, přidáme k němu nakrájené maso, celou klobásu, bobkový list, zalijeme vodou, aby vše bylo ponořené a povaříme zhruba 15 minut. Na ½ lžíce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou ½ cibule, přidáme plátky brambor, podlijeme 500 ml vody, osolíme přidáme ½ lžíce kmínu a vaříme do poloměkka (cca 10 minut). Vodu slijeme.
Vodu z masa a zelí slijeme (½ hrnku schováme na později), klobásu nakrájíme na kolečka. V nádobě vhodné do trouby orestujeme na zbylém sádle ½ cibule nakrájené na drobno. Přidáme brambory, maso, klobásu a zelí a ½ hrnku vývaru z masa a zelí. Povaříme 5 minut, přiklopíme a dáme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme zhruba hodinu a ke konci odklopíme.

Zdroj a foto: Hamé

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.