Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Upečte si ovocný dort z rakytníkového pyré

Ovocné pyré neboli přesnídávka je oblíbenou dětskou svačinkou. Ale jeho využití je mnohem pestřejší. Pyré od Ovocňáku totiž využijete při vaření i pečení a na sladkých i slaných jídlech si pochutnají děti i dospělí. Recept na ovocný dort, který je dole, je jen jednou z ukázek, jak lze tohle tekuté ovoce v kuchyni využít.

Ovocná pyré a vlastně všechny výrobky od Ovocňáku obsahují jen a jen česko-slovenské ovoce a žádné nesmysly – žádná barviva, konzervanty, přidaný cukr nebo vodu. Takže vařit s nimi je jako vařit z tekutého ovoce, akorát s tou výhodou, že díky pasteraci ho v domácích zásobách můžete mít pořád. U pyré můžete vybírat z devíti druhů. Základem všech je vždy jablko, doplněné třeba rakytníkem, hruškou, černým rybízem nebo višní. Takže vždy najdete takové, které k vašemu receptu bude ladit.

Pyré v kuchyni může nahradit v některých receptech ovocné džemy a marmelády, na rozdíl od nich neobsahuje žádný přidaný cukr. Vynikne na kynutých ovocných knedlících i sladkých bramborových nocích. Můžete jej přidat také do žemlovky a rýžového nákypu. Ovocná chuť se navíc náramně přitahuje i se slaninou nebo s vepřovým kolenem, které si zapečené s hruškovým pyré uchová svou křehkost a přitom získá křupavost. Samostatnou variantou jsou pak sladké dezerty. Z pyré se dá zamrazit zmrzlina, skvěle chutná smíchané s tvarohem, například na palačinkách, v kombinaci s pudinkem vykouzlí ovocné poháry a osvědčí se i jako samostatná nátěrka, třeba na piškotovém koláči.  A co teprve ovocný dort! Na jeden takový najdete recept níže.

Recept na ovocný dort z pyré Jablko, hruška, rakytník
Suroviny na skořápku:
100 g lískových (nebo jiných oblíbených) oříšků
100 g mouky (jakékoliv, hladké/ kokosové/mandlové/špaldové/pohankové pro verzi bez lepku)
2 lžíce kakaa
2 žloutky
1 lžíce rumu
140 g studeného másla
70 g třtinového cukru
1 lžička skořice

Suroviny na náplň:
2 x 200 g mascarpone
2 x 200 ml smetany ke šlehání 33%
moučkový cukr
400 ml vody
2 vanilkové pudinky
600 ml ovocné pyré od Ovocňáku Jablko, hruška, rakytník

Postup:
Rozmixované oříšky smícháme s moukou a cukrem, přidáme na kostky nakrájené studené máslo, konečky prstů vytvoříme ledabyle drobenku. Přidáme žloutky, kakao, rum a rychle zpracujeme v těsto. V dortové formě vyložené pečícím papírem vytvarujeme dno koláče, včetně vysokých okrajů. Dáme péct do vyhřáté trouby na 175 °C na 10–12 minut. Necháme vychladnout a mezitím si připravíme náplň. V misce vyšleháme smetanu s mascarpone (vše přímo z lednice) a moučkovým cukrem než se začnou dělat špičky. Natřeme na vychladlý korpus. V nepřilnavé vysoké pánvi či rendlíku rozmícháme pudinky ve sníženém množství vody, přimícháme ovocné pyré a cukr podle chuti. Uvaříme jako by to byl normální pudink a poté ihned nalijeme na dort. Po vystydnutí uchováváme do druhého dne v lednici.

Autorkou receptu je https://marketavtroube.cz/

Zdroj: Ovocňák

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *