Recept na špenátové rizoto s vepřovou panenkou

Vyzkoušejte jednoduchý a chutný recept na Špenátové rizoto s vepřovou panenkou od návrháře a soutěžícího v MasterChef Česko, Pavla Berkyho.

Časová náročnost: 40 min

Ingredience na rizoto:
● 300 g rýže typu arborio (rýže vhodná na přípravu krémového rizota)
● 130 g čerstvý listový špenát
● 125 g máslo
● 120 g parmazán
● 250 ml bílé víno (suché)
● 1 l vývar (kuřecí nebo zeleninový)
● 1 ks cibule
● 2 stroužky česneku
● olivový olej
● sůl
● pepř

Ingredience na panenku:
● vepřová panenka
● olej
● sůl
● pepř

Postup:
Do většího hrnce dáme vařit vodu, kterou pořádně osolíme. Když se začne voda vařit vložíme do ní špenát a povaříme 2 min. Potom špenát scedíme a přendáme do mixéru. Přilijeme přibližně 1 dcl vody ve které jsme špenát vařili, očištěné stroužky česneku a mixujeme do hladkého pyré. Dáme stranou.

Do hrnce nalijeme všechen vývar a pozvolna ho necháme ohřívat na plotně. Na pánvi se dvěma lžícemi olivového oleje orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Orestujeme jen chvilku, cibule nesmí chytit zlatavou barvu. Přidáme rýži a restujeme dál. Pořád mícháme aby se nám rýže nepřipálila. Po cca minutě, když je rýže sklovitá, nalijeme víno a necháme vyredukovat. Rizoto neustále promícháváme aby se rýže nechytila na dno pánve. Když je víno zcela vyredukované, rizoto osolíme.

Myslíme přitom na to, že budeme přidávat ještě slaný parmazán – proto nesolíme moc. Postupně do rizota přiléváme horký vývar a pořád mícháme. Po každých dvou naběračkách vývaru počkáme až se vývar zcela vyredukuje a nasákne do rýže. Postup opakujeme až spotřebujeme všechen vývar. V této fázi by měla být konzistence rizota vláčná a krémová. Rýže by měla být na skus (“al dente”). Máslo si nakrájíme na menší kousky a postupně přimícháváme do rizota. Přidáme nastrouhaný parmazán a vše pořádně promícháme. nakonec přidáme špenátové pyré. Ochutnáme a případně ještě dochutíme solí.

Na začátku dáme vyhřát troubu na 180 stupňů. Vepřovou panenku očistíme od blan a šlach. Nakrájíme na přibližně rovnoměrné medailonky. Pořádně osolíme a opepříme. Rozehřejeme si pánev s trochou oleje. Když je pánev pořádně rozehřátá zprudka opečeme medailonky přibližně 1 minutu z každé strany. Poté vložíme medailonky do vyhřáté trouby na 6-8 min. Po vyndání necháme maso odpočinout nejméně 7 min.

Hotové jídlo naservírujeme dle chuti a podáváme.

Zdroj a foto: archiv P. Berkyho

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.