Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

CelebrityJídlo a pití

Mangovo-jahodový dort s pěnou z bílé čokolády, kokosem a jahodovou omáčkou od Pavla Berkyho

Vyzkoušejte sladký recept od návrháře a soutěžícího v MasterChef Česko, Pavla Berkyho.

Časová náročnost: 70 min + vychlazení dortu
Porce: 4

Ingredience na dort:
4 ks vajec
50 g hladké mouky
50 g cukru krupice
20 ml rostlinného oleje
1 ks vanilkového lusku
5 g prášku do pečiva
150 g čerstvých jahod
mangový džem

Ingredience na čokoládovou pěnu:
1 ½ plátkové želatiny
120 g bílé čokolády
250 ml smetany na šlehání

Ingredience na jahodovou omáčku:
300g čerstvých jahod
20g vanilkového cukru
1dcl vody
50ml citronové šťávy

Postup:
Oddělíme si žloutky od bílků. V míse vyšleháme 2 ks žloutků, olej a cukr. Přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pořádně promícháme. Nakonec zlehka zapracujeme vyšlehaný sníh ze dvou bílků. Hotovou směs nalijeme do dortové formy. Jahody omyjeme a nakrájíme na menší kousky, které rovnoměrně vyskládáme do formy. Dort pečeme ve vyhřáté troubě na 190 stupňů přibližně 15 min. Poté vytáhneme z trouby a necháme vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat (cca 10 min). Ve vodní lázni si rozpustíme čokoládu. V druhé misce si vyšleháme šlehačku, kterou však nešleháme úplně do tuha. Šlehačka by měla mít hustou konzistenci, ale měla by být ještě tekutá. Když je čokoláda zcela rozpuštěna, mísu vyndáme z vodní lázně a do čokolády přimícháme vyždímanou želatinu. Nakonec zlehka přimícháme polovyšlehanou šlehačku.

Vychladlý dort potřeme pořádnou vrstvou mangového džemu. Poté zalijeme čokoládovou pěnou, posypeme vrstvou kokosových hoblin a dáme do lednice na minimálně dvě hodiny zcela ztuhnout. Jahody očistíme a nakrájíme na menší kousky. Spolu s vodou, citronovou šťávou a cukrem dáme do menšího kastrolu a necháme projít varem. Za občasného míchání povaříme 5 minut. Omáčku nakonec propasírujeme přes cedník. Odleželý dort podáváme s jahodovou omáčkou.

TIP – DESIGNOVÁ ZÁSTĚRA OD PAVLA BERKYHO
Designová lněná zástěra z dílny Pavla Berkyho, která padne každému kuchaři. Je vyrobena ze lnu, protože právě tento přírodní materiál má dlouhou životnost, dobře odvádí teplo i vlhkost a jeho prodyšnost v kuchyni nebo v letních měsících určitě oceníte. Navíc je hypoalergenní a schne několikrát rychleji než třeba bavlna. Zástěra má všité poutko na utěrku, aby pro vás vaření bylo co nejsnazší a vypálený podpis Pavla Berkyho. Poutko za krkem je regulovatelné. Dostupná ve dvou barvách za 1290 Kč v eshopu.

Zdroj a foto: www.pavelberky.com

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *