Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zábava

Skladatel a kytarista Lukáš Sommer představí na Pražském jaru ojedinělý koncert

Lukáš Sommer – český kytarový virtuóz, skladatel a aranžér představí v hale Technického muzea 31. května koncert, který v dějinách české kytary nemá obdoby. Sommer v jediný večer zahraje svou hudbu na osm špičkových nástrojů českých luthierů. Nástroje byly pečlivě vybírány podle zvukových kritérií více než rok a jeden z nich dokonce kytarista objednal speciálně pro tento koncert. Sommer uvede svůj autorský program, který měl původně zaznít 28. května v slavné Carnegie Hall.

„Rozhodl jsem se, že tento koncert pojmu jako kytarové gala a poctu tvůrcům, kteří umí krásný nástroj vyrobit. Je to především zvuk nástroje, který mne inspiruje při tvorbě, a tak jsem chtěl každé skladbě vtisknout osobitý zvuk“, řekl skladatel, kytarista a aranžér k nevšednímu pojetí svého autorského recitálu.

Raritou koncertu bude bezesporu nástroj, vyrobený speciálně pro festival Pražské Jaro. Sommer tuto zakázku zadal luthierovi Liboru Pražanovi, který vycházel ze znalosti Sommerovy hry. „Název kytary “Sierra Madre” nás přenáší do oblasti střední Ameriky, kde má svůj původ dřevo ziricote. Chce vyprávět o prchajícím kmeni Apačů, o těžce raněné, umírající indiánské dívce, které její duchovní průvodce ukáže bezpečné útočiště pro její kmen – hory Sierra Madre“, dodal ke své nové kytaře Pražan.

Na koncertu zazní recitál, původně plánovaný pro květnový koncert v Carnegie Hall, který se z důvodů šíření viru Covid přesunul na příští rok. „Zahraji skladby, které jsou pro mne důležité, které jsou spojené s konkrétní událostí v mém životě a které mám takříkajíc pod kůží“, vysvětlil k výběru repertoáru Sommer.

Koncert bude festivalem Pražské Jaro přenášen na festivalových stránkách zde: https://festival.cz/koncert/lukas-sommer-zive-z-narodniho-technickeho-muzea/, sociálních sítích, zvukový snímek pořídí Český rozhlas. Těšit se můžete 31. května 2020 od 29 hodin.

Lukáš Sommer je přední osobnost české mladé skladatelské generace. Absolvoval studia hry na kytaru na Konzervatoři v Českých Budějovicích, Pražské konzervatoři a HAMU. Naplno se věnuje vlastní tvorbě a koncertní činnosti. Je autorem významných orchestrálních skladeb, které byly s úspěchem uvedeny u nás i v zahraničí. Spolupracuje s předními světovými umělci, z českých jsou to například houslista Pavel Šporcl, harfistka Jana Boušková, hobojista Vilém Veverka. Ve své tvorbě vychází z tradice evropské skladatelské školy, kterou obohacuje o ingredience netradičních skladatelských postupů. Rád se vydává za hranice klasické hudby a snaží se propojit vlivy etnické, jazzové a klasické hudby. Při koncertech se často nechává ovlivnit “náladou” publika a vytváří vždy program koncertu jako ucelený zážitek podle daného místa, často s prvky improvizace a dialogu s diváky. V roce 2017 získala jeho skladba La fine del tempo (Konec času) první cenu v mezinárodní skladatelské soutěže Concorso Novaro ve Florencii, předseda poroty Krzystof Penderecki skladbě udělil také Cenu kritiky a Cenu publika.

Lukáš Sommer je zastupován uměleckou agenturou ŠPORCL ARTS AGENCY houslisty Pavla Šporcla.

Foto: archiv L. Sommera

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *