Kouzlete se saláty a připravte si svěží večeři

Dostaňte se na léto do formy. Vyzkoušejte namísto těžkých a smažených pokrmů lehká jídla, jako jsou čím dál oblíbenější Buddha bowls. Přestože můžete mít pocit, že vás zeleninový salát nezasytí, věřte, že v kombinaci s kvalitním masem nebo sýrem, tomu bude právě naopak. Nejen, že zaženete hlad, ale budete mít také spoustu energie. Salát nemusí být jen kombinace nakrájené zeleniny, ale mísa plná vyvážených a plných chutí.

Místo ve všem jídelníčku by měla mít především kvalitní zelenina, kterou doplníte hodnotným sýrem nebo steakem v bio kvalitě. Bio farmy hospodařící v režimu ekologického zemědělství vám zejména na jaře a v létě nabídnou širokou škálu plodin, ze kterých připravíte pokrmy různých barevných variací i chutí. Ovoce i zelenina se pěstují na zcela přírodní bází a při ošetřování se nepoužívají chemické postřiky ani průmyslová hnojiva. Kvalitní biopotraviny najdete také v obchodech, poznáte je podle označení logy biolistu nebo biozebry.

Kromě hovězího, skopového a vepřového masa se rozšiřuje také nabídka bio kuřecího masa, které se skvěle kombinuje právě se saláty. „Kuřata v ekologickém zemědělství rostou i více než 80 dní, což je pro všechna kuřata jejich přirozená doba, kterou potřebují k růstu. Bio kuře za 30 dní nevyroste. To se samozřejmě odráží ve struktuře a kvalitě masa, ale také v ceně, protože se bio kuřata prostě krmí do porážkové hmotnosti někdy i 3x déle než kuřata konvenční, a navíc krmivo musí být samozřejmě také bio,“ doplnila Kateřina Urbánková, manažerka Svazu ekologických zemědělců PRO BIO.

Nedržte se při zemi
Nesoustřeďte se ve svých salátových receptech pouze na klasiku, jako jsou nakrájená rajčata, papriky anebo okurky. Nebojte se experimentovat a přidejte také oříšky, fazole, cizrnu, bulgur, pohanku nebo jáhly. Dodají salátu komplexní sacharidy, které vás zasytí. Doplnit můžete i různá semínka, ať už sezamová, lněná nebo slunečnicová. Na závěr nezapomeňte na koření, se kterým to moc nepřehánějte, abyste nezahlušili chuť zeleniny. Nesmí chybět také kvalitní bio panenský olivový olej.

Náš tip: Buddha bowl s kuřecím masem
Vyzkoušejte čím dál oblíbenější Buddha bowl neboli „misku hojnosti“. Nemusíte se držet konkrétního receptu, ale měli byste dbát na vyvážený poměr zeleniny, obilnin, proteinu ve formě masa nebo oříšků a také semínek, které Buddha bowl krásně ozdobí.

Ingredience:
2 bio kuřecí prsa
1/2 bio květáku
1 bio červená paprika
1 bio mrkev
3 bio ředkvičky
¼ bio brokolice
bio salát
1 bio citrón
1 hrnek bio pohanky
1/4 lžičky sušeného česneku
3/4 hrnku bio kokosového mléka
2 lžíce bio sójové omáčky
bio olivový olej
bylinky dle chuti
sůl
pepř
sezam nebo jiná semínka v bio kvalitě na posypání

Postup:
Květák, papriku a mrkev očistíme, nakrájíme na menší kostičky nebo plátky a rozložíme na plech. Okořeníme solí, pepřem a posypeme sušeným česnekem. Přidejte olivový olej a nechte chvíli odpočinout. Mezitím si připravte kuřecí prsa. Očistěte, přidejte sůl a pepř. Následně pomalu vmasírujte olivový olej a položte společně se zeleninou na plech. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 25 minut při teplotě 200 °C. Mezitím si připravte pohanku (vařte ji na mírný plamen 5 minut a poté pod pokličkou nechte v teple dojít do měkka) a brokolici, kterou spařte vroucí vodou.

V malém hrnci rozehřejte kokosové mléko, citrónovou šťávu a případně sójovou omáčku. Vařte, dokud se směs nespojí, poté odstavte. Natrhejte čerstvý salát v bio kvalitě a přidejte ho do připravené misky. Z trouby vyndejte plech se zeleninou a masem. Nechte chvíli odpočinout a poté maso nakrájejte na plátky a rozdělte do připravených mís. Přidejte zeleninu, pohanku, omáčku a posypejte sezamem nebo jinými semínky. Do mísy je možné přidat různé varianty zeleniny. Skvěle chutná také kapusta nebo ředkvičky.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU nebo mimo EU, případně společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zdroj a foto: PRO BIO

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.