Svačina, nad kterou děti zajásají

Občerstvení, které připravujeme dětem do školy, by mělo být nejen chutné a zdravé, ale i rozmanité. Kromě různě obloženého pečiva, plněného pita chleba či tyčinek můžeme děti občas překvapit i něčím sladším. Skvělé jsou třeba palačinky plněné Ghítelou.

„Palačinky mají tu výhodu, že jsou hotové za chvilku, zároveň se dají připravovat na slano i na sladko. Jsou tedy vhodné i jako lehká a zdravá svačina. Aby byly křehké, doporučuji používat při jejich přípravě přepuštěné máslo neboli ghí. Má totiž vysoký kouřový bod (250 °C), takže se nepřepaluje a nevznikají obtížně stravitelné látky, které by zatěžovaly žaludek. A prozradím ještě jeden fígl, díky němuž jsou palačinky nejen výborné, ale i pěkné na pohled – rozpuštěné ghíčko nedávejte na pánev, ale lijte ho přímo do těsta a potom pečte palačinky nasucho,“ radí Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

A čím palačinky naplnit? „Podle mých zkušeností mají děti obecně raději všechny placky, tedy i palačinky, se sladkými náplněmi. Když jsme přemýšleli, jak využít ghí pro přípravu dezertu, napadlo nás spojit ho s kakaem, medem a ořechy. Vznikla tak Ghítela, která představuje jakousi zdravější variantu známé pomazánky. Chutná dětem i dospělým, a právě na palačinky je úplně ideální. Ghítelu také můžete přidat dětem do jogurtu nebo ji nechat krátce povolit v mikrovlnce a namáčet do ní ovoce,“ přidává své tipy Andrea Dostálová ze společnosti České Ghíčko.

Kterou vybrat?
Ghítela je zdravější alternativa sladkých pomazánek s nevhodnými tuky. K dostání je ve 4 lahodných příchutích:
– Ghítela s mandlemi a kávou. Tuto pomazánku tvoří mandle a drcená, čerstvě pražená kávová zrna. Součástí obsahu je také med, Ghíčko pro krémovou konzistenci a vanilka. Koupíte ji za 177 Kč (230 g).
– Ghítela s kokosem a kešu. Pomazánka, která voní exotikou. Základem jsou jemně mleté kešu ořechy, kokos, med, Ghíčko a přírodní vanilka. Koupíte ji za 177 Kč (230 g).
– Ghítela arašídová. Pomazánka, kterou tvoří ghí, arašídy, med, kakao a vanilka. Všechny ingredience jsou v BIO kvalitě. Koupíte ji za 155 Kč (230 g).
– Ghítela lískooříšková. Pomazánka s lískovými oříšky, medem, kakaem a vanilkou. Koupíte ji za 188 Kč (230 g).

Tip: k dostání jsou i litrová balení Ghítel za 555 Kč.

Špaldové palačinky s Ghítelou
Suroviny:
2 hrnky špaldové mouky
2 hrnky rostlinného mléka (může být i kravské)
2 vajíčka
sůl

Na smažení:
2 lžíce Ghí od Českého Ghíčka

Na náplň:
Ghítela (arašídová, lískooříšková, mandlovo-kávová nebo kešu-kokosová)

Postup:
Vajíčka rozmícháme v mléce, přisypeme mouku a špetku soli. Nejlépe tyčovým mixérem vymícháme hladké těsto, které necháme alespoň 10 minut odstát. Na pánev dáme rozehřát ghí a na něj nalijeme připravené palačinkové těsto. Při středním příkonu smažíme palačinky (každá strana 2-3 min). Hotové je přeložíme na papírovou kuchyňskou utěrku. Pokud palačinky chystáme dětem jako svačinu, počkáme, až vychladnou, a pak je namažeme přiměřenou vrstvou Ghítely tak, aby se následně palačinka dala přeložit na čtvrtinu a vešla se do svačinové krabičky.

Tip:
Místo čistého Ghí můžeme při smažení použít Ghí se skořicí a vanilkou.

Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu.

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz, Lucie Rosenbergerová

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.