Oleje, které si zamilujete

Ostropestřecový, makový, sezamový, dýňový nebo třeba rýžový. Alternativní varianty olejů jsou pro mnohé stále velký otazníkem, protože si s nimi ve většině případů neví rady. Přitom ošperkují i sebejednodušší saláty nebo dokonce moučníky. Přinášíme vám tipy na nevšední bio oleje, díky kterým z vás budou královny kuchyně.

Panenské rostlinné oleje obsahují vysoké množství bioaktivních látek, vitamínů a minerálů v přirozené podobě, které pak předávají našemu tělu. A proto bychom se při jejich výběru měli zaměřit zejména na jejich kvalitu. Hodnotné bio oleje zakoupíte na lokálních ekofarmách anebo v obchodech, kde je poznáte podle loga biolistu a biozebry, které vám zaručí, že se skutečně jedná o produkt pocházející z produkce ekologického zemědělství.

K vaření nebo do salátu?
Panenské oleje se v hojném množství používají zejména ve studené kuchyni, ale mohou dobře posloužit i k tepelné úpravě. V tomto případě je však nutné sledovat tzv. bod zakouření, což je teplota, kdy olej začíná kouřit a znehodnocuje se. Podle bodu zakouření jednoduše poznáte, zda je tuk vhodný ke smažení nebo spíše do zálivky. Mezi oleje s vysokým stupněm bodu zakouření řadíme například řepkový, kokosový i sezamový. Tyto tuky přesahují rozmezí 177-190°C. Naopak lněný, dýňový nebo ořechový olej používáme za studena.

Výrazná chuť i ve studené kuchyni
Rádi byste vašemu salátu dodali ten správný šmrnc? Sáhněte po dýňovém oleji. Jeho intenzivní chuť zastoupí koření a hodí se i k dochucení luštěnin. Mezi gurmánskou specialitu s výraznou příchutí pak řadíme ořechový olej, který se používá především k okořenění chuti salátů nebo těstovin.

Milovníci například indonéské nebo malajsijské kuchyně pak jistě ocení sezamový olej, který dodává zvláště pokrmům z jihovýchodní Asie nezaměnitelnou chuť. Nejen, že díky svému aroma vytvoří z tradiční zálivky kulinářský zázrak, ale díky vysokému kouřovému bodu je vhodný také k tepelnému zpracování.

Jemnější chuť pak nabízí avokádový olej, který se doporučuje pouze do studené kuchyně. Obsahuje velké množství vitamínů a tělu prospěšných látek, o které bychom ve vysokých teplotách při vaření nebo smažení přišli.

Nevšední sladká chuť – zkuste makový olej!
Výrazná a neobvyklá příchuť dělá z makového oleje ideálního pomocníka ve studené kuchyni. Nejen, že skvěle dochutí například saláty a bramborovou kaši, můžete ho rovněž použít i při pečení moučníků nebo dezertů. Je lahodný a jemný zároveň, proto perfektně doplní také ranní ovesnou kaši nebo bílý jogurt. Navíc patří i přes svou vysokou energetickou hodnotu k vyhledávaným olejům při hubnutí. Díky svému složení navíc podpoří imunitní systém.

Náš tip:
Zkuste BIO Bohemia olej makový nefiltrovaný, který vyhrál v soutěži Česká biopotravina roku 2019 v kategorii Bio výrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky. Jedná se o 100 % panenský bio makový olej lisovaný za studena ze semen modrého lokálního máku.

Rýžový olej – ideální pomocník při smažení
Oblíbený tuk na Asijském kontinentu i v Severní Americe. Tento chuťově jemný olej můžeme díky vysokému bodu zakouření, který dosahuje až 215 °C, směle používat při smažení. Díky svému bohatému obsahu vitamínů a antioxidantů navíc zpomaluje stárnutí organismu a má kladný vliv na poruchy v průběhu menopauzy. Také chrání před UV zářením a dobře poslouží jako ochrana kůže při opalování.

Svěží citrónový dort s makovým olejem
Ingredience na dort:
180 g bio polohrubé mouky
3 bio vajíčka
140 g bio cukru
120 ml bio makového oleje
1 balíček sušeného bio droždí
2 žluté bio citróny
1 lžička bio máku

Ingredience na polevu:
100 g bio moučkového cukru
1 bio citrón

Postup:
Troubu si předehřejte na 180°C. Vyšlehejte bílky s cukrem tak, aby se jejich množství zdvojnásobilo. Následně si nastrouhejte kůru z citrónů a vymačkejte jejich šťávu. Do připravené velké mísy přidejte droždí, mouku, citronovou kůru a mák. V druhé míse smíchejte žloutky, šťávu a makový olej. Jakmile se směsi propojí, smíchejte dohromady. Posléze vmíchejte bílky s cukrem a vše zpracujte. Vzniklé těsto nalijeme do připravené pečící formy a necháme 30-50 minut v troubě. Upečený koláč můžete ozdobit jemnou cukrovou polevou. Jednoduše zahřejete moučkový cukr s citronovou šťávou a až směs zhoustne, polijete koláč.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se využívá jako známka biopotravin a také všech bioproduktů vyprodukovaných v ČR. Logo je dále doplněno o číselný kód kontrolní organizace (CZ-BIO-xxx), která provedla certifikaci bioproduktu v ČR.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází z Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu EU, nebo mimo EU společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Foto: archiv 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.