Nedostatek vápníků a vitamínu D u dětí

Nedostatečný příjem vápníku v dětském věku a omezování pohybu aktivují rozvoj osteoporózy a nemocí s ní spojených v dospělém věku. Poslední výzkumy bohužel prokazují, že dospělí Češi téměř v polovině případů přijímají vápníku méně, než je doporučováno. Metabolismus vápníku navíc ovlivňuje i vitamin D, jehož denní příjem také většinou není optimální. Jak to řešit?

Z více než 50 % zajišťují příjem vápníku mléko a mléčné výrobky. Vápník náš organismus potřebuje k mineralizaci, a tím i vytváření pevnosti kostní tkáně. Nedostatek jeho příjmu v dětském věku vede ke snadnějšímu rozvoji osteoporózy (tím i případně bolestí páteře nebo také snadnějšímu vzniku zlomenin kostí) ve vyšším věku. Četné studie prokázaly, že spotřeba vápníku obsaženého v mléce – zejména před pubertou – má vliv na tvorbu a strukturu kostní hmoty. Vápník se v kostní tkáni ukládá s maximem do 23 let života člověka.

V zimních měsících místo slunce více mléčných výrobků
Vitamín D je pro fyziologické funkce člověka naprosto nenahraditelný. Vedle dobře známé úlohy v novotvorbě kostní hmoty zasahuje do obranných reakcí a má řadu dalších metabolických aktivit. „Biosyntéza aktivní formy vitamínu D, 1,25 dihydroxy calcitriolu, z prekurzorů vitamínu D přijatých potravou nebo z cholesterolu, je velmi komplikovaná. Nezastupitelnou úlohu v ní sehrává UV záření, které zajišťuje v osluněné kůži jeden z klíčových metabolických kroků. Přirozená expozice slunci v letním období, třebaže je tlumena použitím “sunscreenů”, postačuje k jeho realizaci. V podzimním a zimním období je však intenzita slunečního záření nedostatečná a ke konverzi v kůži nedochází dostatečně účinně. Zvláště v zimním období se tedy musíme spolehnout na zvýšený přísun vitamínu D ve stravě. Velmi vydatným zdrojem je mléčný tuk, který požíváme v podobě másla, smetany a je přítomen také v plnotučném mléce. Lze tedy jednoznačně doporučit, aby v zimním období děti i dospělí měli ve své stravě mléčné produkty zařazeny v dostatečné míře,“ vysvětluje Jan Krejsek z Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

V zimních měsících je tak velice důležité, aby denní jídelníček dětí obsahoval alespoň tři porce mléčných výrobků. Každý rodič, který svým dětem připravuje snídaně, by neměl zapomenout na sklenici mléka. Školní svačina by měla být obohacena alespoň o zakysaný mléčný výrobek – ideálně středně tučný jogurt a v průběhu dne by děti měly zkonzumovat kousek sýra.

Tip na skvělou svačinu do školní lavice:
Děti milují, když svým rodičům mohou v kuchyni pomáhat. Příprava školní svačiny tak může být společnou zábavou s vaším dítětem.

Cottage salát alá hermelínová pomazánka (4 porce)

  • 250g (1 kelímek) sýra Cottage
  • 1 vejce natvrdo
  • 50g šunky
  • Sůl a mletá paprika dle chuti

Postup:
Vejce uvařte natvrdo a nakrájejte na drobné kostičky, šunku na krátké proužky. Vmíchejte do sýra cottage a ochuťte mletou paprikou a solí. Pokud nebudete na sýru cottage šetřit a nebudete kupovat levnou nebo odtučněnou variantu, které jsou zpravidla řidší, budete mít pomazánku, kterou je možno i namazat na chleba.

Dětská specifika:

  • Cottage je pro vysoký obsah bílkovin vhodný spíše až od 1 roku.
  • Taktéž celé vejce se dětem dává až od 1 roku – z důvodu vysokého obsahu bílkovin. Ty by mohly zatěžovat dětské ledviny.
  • Jelikož je šunka poměrně slaná, doporučuji salát menším dětem již vůbec nepřisolovat.

Zdroj a foto: www.mlecnavlna.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.