Podzimní recepty, které vám doplní sílu a energii

Zkuste si užívat i dny, které jsou znatelně chladnější a temnější než ty předchozí. Podzim se už stačil projevit v celé své síle, ale vy možná naopak cítíte, že máte energie o něco méně. Nezoufejte, je to naprosto přirozené. Navíc s tím můžete skvěle pracovat třeba prostřednictvím jídla. Poslouchejte své chutě, které touží po něčem hutnějším. Poradí také Akademie kvality, která pro vás nachystala několik vydatných, originálních receptů. Až budete vybírat jednotlivé suroviny, zaměřte se na jejich kvalitu, abyste z pokrmu vytěžili maximum a také si více pochutnali. Hledejte na obalech výrobků značky kvality (např. Regionální potravina a Klasa), které ji zaručují.

Kachní kaldoun s nudlemi
Co si dopřát po podzimní procházce, kdy se potřebujete příjemně prohřát? Doporučujeme poctivý kachní kaldoun, který má pořádné grády. Jeho základem je samozřejmě vývar z kachny a kořenová zelenina. A právě mrkev, celer a petržel obsahují mnoho vitaminů, minerálů i esenciálních olejů nezbytných pro naše zdraví. Aby byla polévka o něco hutnější, což oceníte především v chladném počasí, obohatili jsme ji o smetanu a nezapomněli přidat také nudle.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 60 minut
Náročnost: **

Ingredience:
800 ml kachního vývaru
200 ml smetany 33%
1 menší cibule
150 g kořenové zeleniny nakrájené na kostičky (mrkev, celer, petržel)
50 g květáku
1 stonek řapíkatého celeru
150 g širokých nudlí
3 lžíce másla
40 g hladké mouky
sůl, černý pepř, muškátový oříšek
hrst nasekané velkolisté petržele

Postup:
Na lžíci másla orestujeme kořenovou zeleninu, květák i řapíkatý celer, vše nakrájené na kostičky. Až zelenina začne zlátnout, přidáme cibuli a ještě 10 minut restujeme a zalijeme vývarem. Jakmile vývar začne vřít, nalijeme smetanu a vaříme dalších 20 minut. Rozpustíme máslo v jiném rendlíku a nasypeme mouku a špetku muškátového oříšku. Na mírném ohni opékáme 5 minut. Hotovou jíšku necháme vychladnout a přes síto ji propasírujeme do vroucí polévky. Jíška se musí 5 minut provařit. Polévku dochutíme solí, pepřem a přidáme vařené nudle

TIP:
Na kachní vývar můžeme použít kachní krky a žaludky, které po uvaření obereme a použijeme jako vložku do polévky.

Cibulové kroužky s křenovou omáčkou
Je to tady, konečně jsme si pro vás nachystali recept na fenomenální cibulové kroužky. Klasika, která nikdy neomrzí. Poslouží třeba jako pikantní večeře ze surovin „co dům dal“. Navíc na cibuli bychom rozhodně neměli zapomínat, už jenom pro její antibakteriální účinky. Chcete-li, aby byl pokrm výraznější, zvolte bílou cibuli. Kdo naopak touží po jemnější a nasládlejší variantě, preferujte červenou. A co je dokonalým společníkem cibulových smetanovým křenem. Nechte si chutnat.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 50 minut
Náročnost: *

Ingredience:
3 cibule
100 g hladké mouky
4 g droždí
175 ml vody
½ lžičky mletého fenyklu
cukr krupice

Křenová omáčka:
4 lžíce majonézy
8 lžic zakysané smetany
4 lžíce smetanového křenu
sůl, černý pepř

Postup:
Do vlažné vody rozmačkáme droždí, přidáme špetku cukru a vmícháme mouku s mletým fenyklem. Necháme odpočinout na teple 30 minut. Mezitím nakrájíme cibuli na centimetrové plátky a rozebere ji na jednotlivé kroužky. Cibulové kroužky poprášíme hladkou moukou a obalíme v těstíčku, které jsme předtím promíchali. Kroužky smažíme v oleji při 180 °C dozlatova a necháme okapat na papírovém ubrousku. Křenovou omáčku vytvoříme smícháním všech ingrediencí a dochutíme solí a pepřem. Omáčku můžeme zpestřit nakrájenou meduňkou.

Tip:
Pokud máte vy nebo někdo z rodiny problém se snášenlivostí lepku, použijte mouku bezlepkovou. Mezi přirozeně bezlepkové patří kukuřičná, pohanková, rýžová, mandlová, hrachová, cizrnová, fazolová a třeba i amarantová.

Husí stehno, řepné zelí, houskový knedlík
Kdy jíme nejčastěji husu? Nejspíše 11. listopadu, tedy svatomartinskou. Proč se ovšem omezovat jenom na toto datum, když na ni máte chuť kdykoliv jindy? Zlatavě propečené husičce dokáže odolat snad jen zarytý vegetarián. Přestože je tento typ masa poměrně tučný, dopřejte si ho. Budete mít energii na nastávající zimu a také doplníte řadu důležitých látek. Tušili jste, že se v husím mase nachází znatelně více vitaminů B2 a B6 než v kuřecím? Navíc díky zelí připravenému z řepy získá pokrm svěžest a lehkost. Takže žádné výčitky a dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 3 hodiny – 24 hodin na naložení stehen
Náročnost: ***

Ingredience:
4 husí stehna
400 g kachního sádla
280 g vařené řepy
50 g sušených švestek
1 větší cibule
500 g hrubé mouky
20 g droždí
250 ml mléka
1 vejce
2 starší housky
1 lžička drceného kmínu
1 lžíce jemného bramborového škrobu
jablečný ocet
sůl
hnědý cukr

Postup:
Husí stehna zlehka nasolíme a pocukrujeme a necháme 24 hodin odležet v lednici. Druhý den stehna opláchneme a vložíme do rozpuštěného sádla. Pečeme na 120 °C přibližně 3 hodiny nebo do měkka. Měkká stehna můžeme zapéct v troubě pod grilem, aby kůžička byla křupavá. Najemno nakrájenou cibulku restujeme do sklovata na lžíci kachního sádla. Přidáme drcený pepř a ještě 5 minut restujeme. Poté nalijeme ocet a necháme ho skoro všechen vyvařit. Nakonec přidáme na nudličky nakrájenou řepu i se zbylým lákem z balení. Vaříme 10 minut, aby se chutě spojily. Řepu zahustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a dochutíme solí a cukrem. Mléko ohřejeme na cca 30 °C a rozmícháme v něm špetku cukru. Poté do mléka rozdrobíme droždí a nechám vzejít kvásek (asi 15 minut). Mouku rozmícháme se dvěma lžičkami soli, poté zalijeme mlékem a přidáme vejce. Hněteme, dokud se těsto nespojí. Sušší housku nakrájenou na kostičky přidáváme postupně. Těsto stále hněteme, dokud nemá tužší, pevnou konzistenci. Těsto necháme 50 minut kynout pod vlhkou utěrkou na teplém místě. Vykynuté těsto znovu propracujeme a uděláme z něj 4 bochánky, které necháme opět 10 minut kynout. Do pařáčku vložíme utěrku a do utěrky dva bochánky. Napařujeme cca 15 minut. Knedlíky hned po uvaření propícháme špejlí, aby se nesrazily.

Tip:
Až budete dělat knedlíky, můžete zkusit mouku celozrnnou (třeba jen z půlky). Oproti klasické mouce obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, v níž jsou fenolytické látky významnými antioxidanty. Najdete v ní také více vitaminů, stopových látek a bílkovin.

Teplý čokoládový dortík, malinová omáčka
Málokdo dokáže odolat jedné z největších delikates – čokoládě. Náš dortík představuje naprosto vše, co od čokoládového dezertu očekáváte. Nejdřív vás pošimrá v nose jeho neodolatelná vůně, pak vám vaše hlava i tělo zavelí chopit se lžičky, zabořit ji přímo doprostřed, vložit si do úst pořádné sousto a nechat si ho rozplývat na jazyku. Jako by v tu chvíli neexistovalo nic jiného než vy a čokoládový dortík, který vás natolik okouzlí, že možná přehlédnete mističku se svěží malinovou omáčkou.

Počet porcí: 5 porce
Doba přípravy: 45 minut
Náročnost: *

Ingredience:
250 g hořké čokolády
150 g hnědého cukru
100 g másla
30 g hladké mouky
4 vejce

Na omáčku:
300 g mražených malin
50 g hnědého cukru
20 g vanilkového cukru
jemný bramborový škrob

Postup:
Máslo s čokoládou rozpustíme ve vodní lázni, dobře promícháme a necháme částečně zchladnout. V misce vyšleháme do pěny cukr s vajíčky a potom pozvolna přidáváme rozpuštěnou čokoládu. Ke konci vmícháme prosátou mouku. Směs nalijeme do vymazaných formiček a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8–10 minut. Čokoládové dortíky po upečení necháme 2 minuty odstát a vyndáme je z formičky. Můžeme si pomoci příborovým nožem. Z cukru uděláme karamel, který zalijeme 100 ml vody a provaříme, poté přidáme maliny a rozvaříme. Omáčku můžeme zahustit škrobem rozmíchaným ve studené vodě. A můžeme ji propasírovat přes síto a zbavit tak semínek z malin.

Tip:
Mouky je v receptu sice jen maličko, ale klidně si pohrajte a experimentujte s typem, který zvolíte, což se samozřejmě projeví i na chuti dortíku. Na výběr máte kromě klasické pšeničné třeba ovesnou, mandlovou, pohankovou, kukuřičnou apod.

Zdroj a foto: www.akademiekvality.cz

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.