Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Špaldová vánočka

Ideální recept pro všechny, kdo se letos o vánocích chystají hlídat si jídelníček, ale i pro ty, kteří už potřebují nějakou aspoň malou změnu oproti stereotypu těchto „homeofficových“ dní.

Náročnost: 4/5
Čas: 2 hodiny 15 minut (75 minut příprava, 60 minut pečení)

Suroviny:
350 g celozrnné špaldové mouky Pernerka
150 g polohrubé pšeničné mouky Pernerka
110 g změklé másla
2 žloutky
110 g cukru
30 g droždí
200ml mléka
1 bílý jogurt
Špetka soli
1 hrnek vlašských ořechu
1 hrnek mandlí
2 hrnky rozinek
mandle a vajíčko na pomazání a posypání

Postup:
V misce smícháme lžíci mouky, lžíci cukru, trochu vlažného mléka a droždí. Necháme vzejít kvásek cca 15 minut. Mezitím smícháme obě mouky, cukr a sůl. Poté přidáme zbytek surovin včetně kvásku a oříšků a rozinek. Nejlépe v robotu hněteme těsto cca 10 minut. Necháme kynout cca 40 minut (ne déle, aby těsto nepřekynulo). Upleteme vánočku a necháme ji na plechu ještě chvíli kynout, vánočka by měla zdvojnásobit objem. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi. Pečeme na 190 °C 10 minut a poté na 175 °C 50 minut.

TIP – Na vánočku jedině českou špaldovou Pernerku
Vánočka je krásným a hlavně lahodným symbolem Vánoc. Použijte k její přípravě české suroviny, například kvalitní celozrnnou špaldovou mouku z mlýnu Perner. Cena: 29,90 Kč

Zdroj a foto: www.pernerka.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *