3 tipy na tradičně netradiční vánoční cukroví a jeden moučník jako bonus
Hledáte neokoukané recepty na cukroví? Potom se inspirujte našimi třemi tipy. Jedlové šišky zaujmou milovníky čokolády a ořechů, nepečené šípkové cukroví zase ocení všichni bezlepkáři. O zázvorkách jste možná už slyšeli a pečete je tradičně, ale pokud ne, doporučujeme zkusit. Zázvor v nich hezky zahřeje, a hlavně se postará o to, abyste nebyli přeslazení a přejedení během svátků, podporuje totiž rychlou funkci metabolismu. Na závěr pro vás máme také tip na staročeskou sakrajdu, neboli závin z perníkového těsta, který provoní celou domácnost.
Sakrajda – závin z perníkového těsta
Suroviny na těsto:
Hladká mouka 300 g
Cukr moučka 150 g
Perníkové koření Vitana 2 lžičky
Kypřicí prášek do pečiva Vitana ½ balení
Med 2 lžíce
Vejce 2 ks
Mléko 3 lžíce
Rum 1 lžíce
Změklé máslo 80 g
Strouhaná kůra z citronu ½ citronu
Kakao holandského typu 2 lžíce
Hladká mouka na pomoučení
Suroviny na náplň:
Švestková povidla 150 g
Vlašské ořechy 150 g
Postup:
Nejprve promícháme mouku s cukrem, perníkovým kořením a kypřicím práškem. Přidáme med, jedno vejce, mléko, rum, máslo, citronovou kůru a kakao. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na ruce. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a přes noc uložíme do lednice. Druhý den těsto rozdělíme na dvě poloviny a chvíli necháme změknou. Předehřejme si troubu na 180 stupňů. Na pomoučeném vále vyválíme z každé poloviny plát tenký zhruba 3 mm. Pláty potřeme povidly, posypeme nahrubo nasekanými ořechy a těsto zabalíme jako roládu. Vymažeme a vysypeme plech nebo do něj vložíme pečicí papír. Rolády položíme vedle sebe na plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme zhruba 15 minut, dohněda. Hotové rolády necháme zchladnout a poté je nakrájíme.
Zázvorky
Suroviny:
Hladká mouka 250 g
Kypřicí prášek Vitana 1 lžička
Zázvor mletý Vitana 1 lžička
Cukr 125 g
Vejce 1 ks
Hladká mouka na podsypání
Postup:
Hladkou mouku promícháme s kypřicím práškem, mletým zázvorem a cukrem. Přidáme vejce a suroviny zapracujeme do hladkého, ale tužšího těsta. Připravíme si vál, který pomoučíme a vyválíme na něm těsto do placky silné asi 5 mm. Vykrajujeme formičkou tvary, které pokládáme na plech s pečicím papírem. Na zázvorky si můžeme pořídit tradiční vykrajovátko, chutnat vám ale budou i bez něj. Plech s vykrájenými zázvorkami necháme přes noc odležet. Druhý den předehřejeme troubu na 150 stupňů a pečeme zázvorky 15 minut. Hotové sušenky necháme pár týdnů odležet, aby se chutě dobře propojily.
Jedlové šišky
Suroviny:
Vaječný bílek 4 ks
Sůl špetka
Třtinový cukr moučkový 250 g
Mleté lískové ořechy 250 g
Strouhanka 1 hrst
Kůra z bio citronu 1 lžička
Mletá skořice Vitana 1 lžička
Čokoládový krém na slepení
Máslo na vymazání plechu
Postup:
Nejprve ušleháme bílky na tuhý sníh, do kterého postupně, pomalu a opatrně přimícháme cukr, oříšky, strouhanku, citronovou kůru a skořici. Předehřejme troubu na 160 stupňů. Plech vymažeme máslem či vyložíme pečicím papírem. Připravíme si lžíci a vařečku, pomocí kterých budeme na plech tvarovat jedlové šišky. Plný plech vložíme do předehřáté trouby a šišky pečeme asi 10 minut. Jen co šišky vychladnou, můžeme je potřít čokoládovým krémem. Dobře budou chutnat ale i samotné.
Nepečené šípkové cukroví
Suroviny:
Šípková zavařenina 100 g
Mandlová mouka 200 g
Mletá skořice Vitana ½ lžičky
Mletý muškátový květ Vitana špetka
Pekanové ořechy
Postup:
Mouku smícháme se zavařeninou a vytvoříme tužší těstíčko. Pracovní plochu lehce posypeme mandlovou moukou. Těsto vyválíme na tenký plát a vykrajujeme z něj různé tvary. Na každý kousek pomocí šípkové zavařeniny přilepíme pekanový oříšek. Cukroví usušíme v sušičce na ovoce či v troubě na 80 stupňů po dobu 12 hodin.
Tipy:
Skořice mletá Vitana
Skořice je sušená kůra tropického stromu skořicovníku. Jedná se o silně aromatické, lahodně voňavé a nasládlé koření, které váš dezert pozvedne a příjemně rozehřeje. Kromě dezertů se vyplatí mít skořici při ruce během přípravy svařeného vína či horké čokolády. Uzavíratelný sáček mleté skořice od Vitany je perfektní volbou, protože její aroma zbytečně nevyprchá. Doporučená cena: 15,90 Kč
Mletý zázvor Vitana
Zázvor je jedním z nejstarších tropických koření. Čerstvý zázvor je velice sezónní záležitostí, tudíž v letních měsících mnohdy není k sehnání a v zimě, kvůli oblíbenosti rychle mizí z pultů pryč. Sušená a mletá varianta od Vitany je ideálním zástupcem. Říz a pryskyřičnou vůni má stejně silnou. Sušenou variantu oceníte pro snadnou manipulaci bez škrábání a loupání. Doporučená cena: 24, 90 Kč
Perníkové koření Vitana
Voňavá směs mleté skořice, badyánu a hřebíčku je sestavená podle originální receptury, která se výborně hodí k přípravě perníku. Používejte jí také k dochucení tradičního sladkého pečiva, ale nebojte se experimentů a zkuste třeba perníkovou limonádu, kávu či cheesecake. Doporučená cena: 23, 90 Kč
Muškátový květ Vitana
Muškátový květ je natolik aromatický, že vám stačí použít pouze špetku. Za to krásně provoní všechny jablečné dezerty. Skvěle se hodí i k tmavšímu masu a do základů omáček. Třeba takovou rajskou pozdvihne na jinou úroveň. Doporučená cena: 27, 90 Kč
Kypřicí prášek do pečiva Vitana
Společně pro vyšší objem. Pro nejlepší účinek ho nezapomeňte vždy smíchat s moukou. Chuťově je neutrální, tak pokud chcete opravdový objem, nebojte se klidně dát i dva sáčky. Doporučená cena: 3, 90 Kč
Zdroj a foto :