Jak správně skladovat potraviny?

Jak správně skladovat potraviny, aby se rychle nezkazily a zachovaly si ty nejlepší vlastnosti a nutriční hodnoty?

Jak potraviny doma skladovat?
Správné skladování potravin za prvé zabraňuje plýtvání a vyhazování potravin a za druhé zajišťuje, že jídlo, které jíte, je čerstvé a neublíží nám. Skladování potravin se na první pohled zdá jednoduché – stačí je vložit do lednice a je hotovo. Ukazuje se však, že existují produkty, které nelze skladovat v lednici, a ty, které lze skladovat v lednici, by tam měly mít své specifické místo.

Suché potraviny
Všechny druhy krup, fazole a hrách, mouku, rýži a těstoviny můžeme s úspěchem skladovat v kuchyňských skříňkách a zásuvkách, nebo ve spíži. Po otevření obalu se vyplatí nasypat je do skleněné nádoby na potraviny, aby se do nich nedostala vlhkost. Do nádoby nepřidávejte novou porci produktu, například mouku, dokud nepoužijete předchozí.

To vám umožní vyhnout se míchání čerstvých potravin s potravinami, u kterých se blíží konec doby použitelnosti. Než do prázdné nádoby vložíte čerstvou mouku nebo krupici, vyplatí se ji důkladně omýt a osušit. Suché potraviny lze skladovat jak v plastových, tak ve skleněných nádobách různých tvarů s kvalitním víkem.

Oleje a olivový olej
Neměly by se skladovat na slunném a teplém místě, ztrácejí pak vitamíny a rychleji žluknou. Oleje jako řepkový nebo slunečnicový olej skladujte v uzavřené skříni. Olivový olej se obvykle prodává ve speciálních tmavých lahvičkách. Uchovávejte jej také na stinném a chladném místě. Jedním z olejů, které vyžadují chlazení, je lněný olej.

Pečivo
Chleby a rohlíky vydrží nejdéle čerstvé, pokud je zabalíte do lněného plátna a vložíte do pytlíku, nejlépe dřevěného nebo do uzavřené keramické nádoby. Chléb v žádném případě neuchovávejte v plastových sáčcích. Za prvé je plast nezdravý pro životní prostředí a naše tělo a za druhé díky němu rychleji plísní na chleba. Pečivo lze uchovávat ve speciálních vacích, v chlebnících.

Ovoce a zelenina
Ukazuje se, že většina ovoce a zeleniny nemá ráda příliš nízké teploty a je mnohem lepší je skladovat při pokojové teplotě. V lednici ztrácejí chuť, vůni a pevnost jako rajčata, okurky nebo jablka. Některé druhy velmi intenzivně pohlcují jiné pachy z lednice, například citrusy.

Do lednice nepatří: rajčata, okurky, citrus, hrušky, jablka, brambory, mrkev, česnek, cibule, avokádo, banány.

Ovoce, které lze skladovat v lednici, jsou především jahody, borůvky a maliny a také hrozny (až 48 hodin). Je však třeba pamatovat na to, že by se neměly mýt před vložením do lednice, ale až těsně před konzumací.

Další potraviny
Mezi další potraviny, které nemají rády chladničku nebo je není nutné uchovávat v chladničce, patří: med, čokoláda, burákové máslo, káva, čaj, kakao, konzervy. Důležité je také správné skladování potravin v chladničce. Je to dáno tím, že každá police má trochu jinou teplotu – čím vyšší je police, tím je teplejší.

Maso
Maso je proto nejlépe skladovat na nejnižší polici. Na střední polici skladujte uzeniny, tvaroh, uzené ryby a vejce či maso. Horní police je dobrým místem pro jogurt, kefír nebo mléko. Zde si také můžete uložit zbytky z oběda. Zásuvky ve spodní části lednice slouží k uskladnění ovoce, jako jsou jahody nebo maliny, ale i tvrdých a dlouhozrajících sýrů. Na druhou stranu police ve dveřích lednice jsou místem pro omáčky nebo džusy.

Autor: Zuzana Červená, foto: Envato Elements

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *