Španělská vína: slunce a upřímnost v každém doušku

Španělská vína jsou symbolem dovolené, malebného západu slunce se skleničkou v ruce u stolu přetékajícího tapas. Kdo nezažil, jen těžko pochopí. Díky ideálním podmínkám se vinařství ve Španělsku věnují zhruba 5000 let, a přestože mělo několikrát blízko k zániku, dnes jsou tato vína považována za světovou špičku. Není divu, jsou totiž plná slunce, bohaté chuti, sametových a ovocných tónů.

Na území Španělska se prý pěstuje až 600 odrůd vína, což už může být oříšek i pro znalce. Vzhledem k tomu, že téměř všechna místní vína dosahují vysoké cukernatosti, dělí je dva základní aspekty, a to původ a doba a podmínky zrání.

Vína nejvyšší kvality s označením DOQ prochází přísnými kontrolami produkce a každá láhev z tohoto území je na zadní etiketě očíslována. Klasifikace D.O. je dalším v pořadí a dá se porovnat s italskými regiony DOC, tato vína jsou označena vlastní pečetí. Vinné oblasti s méně přísnými kontrolami se označují jako Vinos de la Tierra a Vino de Mesa, která nemusí nutně znamenat nižší kvalitu, jelikož sem spadají i malé vinice.

Dle doby zrání pak můžeme zakoupit vína Joven, která se prodávají v následujícím roce po sklizni, Crianza, která zrají minimálně 6 měsíců v dubových sudech a dalších 18 měsíců v láhvi. Vína zrající minimálně 3 roky, z toho nejméně 12 měsíců v dubových sudech, dalších 12 v tancích a poté alespoň rok v láhvi, jsou známé jako Reserva. Tato vína se vyrábí pouze v dobrých letech. Vína z nejkvalitnějších hroznů a nejlepších ročníků, která zrají nejméně 5 let, často ale mnohem déle, nesou název Gran Reserva.

Tato rozdělení se týkají především vína červeného, s bílým či růžovým vínem Reserva či Gran Reserva se setkáme opravdu výjimečně.

Foto: archiv, zakoupíte na www.edelikatesy.cz 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.