BIO Ghí: superpotravina, která je hitem jara

Ghí, neboli přepuštěné máslo, se stalo v posledních letech stejně populární jako třeba olivový olej. Má totiž spoustu dobrých vlastností, díky nimž ho v kuchyni rádi používají všichni příznivci zdravého a dobrého vaření. Ještě vyšší „level“ pak představuje BIO Ghí. Čím může trumfnout už tak dokonalé klasické ghíčko?

„Přepuštěné máslo, které je dnes známé pod názvem ghí, běžně používaly v kuchyni naše (pra)babičky. V době, kdy ještě nebyly k dostání „umělé“ tuky, na něm smažily, mastily s ním drůbež před pečením, polévaly kaše i knedlíky, pekly koláče… Už tehdy jim určitě vyhovovalo, že se nepřepaluje, krásně voní a má jemnou oříškovou chuť. Navíc se nemuselo skladovat v chladu – to bylo velké plus v časech, kdy ještě lednice nebyly běžnou součástí domácností. Dnes se navíc ví, že se jedná o hodnotný a zdraví prospěšný tuk, při jehož zahřívání nevznikají nestravitelné toxické látky. A protože neobsahuje bílkovinu (ta se vysmaží při výrobě a ghí se pak přečistí přes dvojité filtry), mohou ho jíst už děti od šesti měsíců, pacienti trpící celiakií nebo chronickými záněty střev,“ popisuje kladné vlastnosti přepuštěného másla Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě, které před pár lety ghí natolik učarovalo, že se jej rozhodla vrátit zpátky do českých kuchyní. Nyní, po šesti letech od začátku výroby, která probíhá ručně a podle starých receptur, zpracovává firma České ghíčko jeden a půl tuny čistého máselného tuku týdně a vyváží ho i do zahraničí.

Bio ghí – vyšší level ghíčka
Přestože má klasické ghí tolik dobrých vlastností a je pokládáno za jednu ze „superpotravin“, existuje ještě jeho dokonalejší varianta. Tou je ghí v biokvalitě. „BIO Ghí připravujeme z bio máslo, které dovážíme z certifikovaných mlékáren. Krávy, od kterých pochází mléko na toto máslo, se v sezoně pasou pouze na trávě a v této době splňují kritéria kvality grass-fed. Jejich maso i mléko proto obsahují větší množství vitamínů, minerálů a například i kyselinu CLA, která pomáhá snižovat tuky v těle, hladinu cholesterolu a pomáhá budovat svalovou hmotu,“ vysvětluje původ a výhody BIO Ghí Andrea Dostálová. Pouze tuzemské zdroje ale pro jeho výrobu nestačí, proto ho firma odebírá i z Holandska a Německa, kde má ekologický chov dobytka dlouhou tradici.

Zájem o BIO Ghí, ale i o klasické ghí a další produkty z něj, jako jsou Ghítely (zdravější varianta oblíbené pomazánky), stále stoupá. Nejspíš to souvisí i se společenskou situací a atmosférou, kterou vyvolala koronavirová pandemie. „Od loňska nám stouply objednávky na e-shopu až trojnásobně. Vysvětlujeme si to tím, že mnoho lidí zůstalo doma, začali si sami vařit a hledali zdravější zdroje surovin,“ uzavírá úspěšná podnikatelka, jejíž produkty si oblíbili i lidé ve Španělsku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku a Vietnamu.

BIO Ghíčko – přepuštěné máslo, které je nabité vitamíny a minerály a díky betakarotenu má výrazně žlutou barvou. Při zahřívání se nepřepaluje (má vysoký kouřový bod 250 °C), voní a skvěle chutná. V kuchyni má rozmanité použití – můžete si na něm připravit vajíčka nebo palačinky k snídani, podusit rýži, omastit jím brambory nebo na něm „zdravěji“ smažit. Vydrží až rok a nemusí se chladit. BIO Ghí koupíte na www.ceskeghicko.cz za 444 Kč (760 ml), 233 Kč (340 ml) nebo litrové balení za 555 Kč.

České ghíčko
Ghí se stalo pro všechny, kdo chtějí vařit chutně a zdravě, stejně nepostradatelnou ingrediencí jako třeba olivový olej. Má totiž mnoho skvělých vlastností – především báječně chutná a voní, nepřepaluje se, obsahuje vitamíny A, D, E, K, navíc je bez mléčné bílkoviny. Také se nemusí chladit a vydrží alespoň 12 měsíců. Ajurvéda považuje ghí za zásadní potravinu pro zdravý vzhled, mentální rovnováhu a dobré trávení. Darujete-li někomu ghí, znamená to, že myslíte na jeho zdraví a pohodu. Více na www.ceskeghicko.cz

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.