Překvapte maminku vlastnoručně vyrobenou dobrotou

Druhá květnová neděle bude tradičně patřit všem maminkám. Chcete-li tu svou opravdu potěšit, zapomeňte letos na kupované dárky a obdarujte ji lahůdkou vlastní výroby. Inspiraci najdete v receptech od České veganské společnosti, díky kterým budete na Den matek myslet navíc také na matičku Zemi. Ať už vsadíte na lívance do postele, veganský tvarohový dort či svěží jahodový koláč, určitě si společně skvěle pochutnáte.

Svěží jahodový koláč bez želatiny
Těsto:
300 g hladké mouky
150 g rostlinného margarínu
5 lžic vody
2 lžíce moučkového cukru
½ vanilkového lusku
špetka soli

Náplň:
250 ml jahodového džusu
250 ml vody
1 lžíce citronové šťávy
12 g agaru
500 g jahod

Postup:
Z mouky, cukru, soli a margarínu vypracujeme těsto, dle potřeby přidáme studenou vodu. Těsto vmačkáme do formy a vložíme na 15 minut do lednice. Pečeme přibližně 15 minut na 180 ℃, necháme krátce vychladnout a vyklopíme z formy. Na koláč ukládáme plátky jahod a zalijeme želé. To připravíme v rendlíku smícháním vody, džusu, citronové šťávy a agaru. Vaříme asi minutu.

Veganský tvarohový dort se sezónním ovocem
Suroviny:
250 g rostlinných sušenek
125 g rostlinného másla
450 g tofu natural
250 ml sójové smetany
1 lžíce kukuřičného škrobu
180 g cukru
šťáva ze 2 citronů
vanilkový lusk

Postup:
Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem. Sušenkové těsto vmačkáme do dortové formy vystlané pečícím papírem a dáme na 10 minut péct do trouby rozehřáté na 180 ºC. Ostatní suroviny rozmixujeme a nalijeme na sušenkový základ. Pečeme přibližně 30 minut. Vychladlý dort ozdobíme čerstvým ovocem dle aktuální sezóny.

Lívance s ovocem
Suroviny:
1 hrnek hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička skořice
1 hrnek rostlinného mléka
1 lžíce třtinového cukru
ovoce k ozdobení
javorový sirup na polití

Postup:
V míse smícháme suché ingredience: mouku, prášek do pečiva, skořici a cukr. Přidáme rostlinné mléko a vymícháme těsto. Lívance smažíme na sucho nejlépe na palačinkovači z obou stran asi 3 minuty. Podáváme s ovocem a javorovým sirupem.

Zdroj a foto: Česká veganská společnost

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.