Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Staročeské bramborové knedlíky plněné ovocem

Švestkové knedlíky z bramborového těsta, sypané mákem a polité přepuštěným máslem, nejvíc připomínají prázdniny u babičky. Jejich příprava sice trochu času zabere, ale když se zapojí více rukou, půjde to rychle a bude to i zábava.

Ovocné knedlíky připravujeme hlavně v létě a možností je spoustu. Pokud nechceme použít kynuté těsto, dáme nejčastěji přednost tvarohovému nebo bramborovému. „Bramborové těsto je sice trochu pracnější, ale právě v kombinaci se švestkami, třešněmi, rynglemi i tvrdšími meruňkami nebo broskvemi, chutná skvěle. A když si vezmeme na pomoc dětské pomocníky na balení knedlíků, bude příprava letního oběda nejen rychlá, ale i zábavná. Stejně důležité jako náplň knedlíků je ovšem i jejich dochucení. Doporučuji posypat je jako naše babičky cukrem, mákem a skořicí a pak polít rozehřátým ghí, které nahradí obyčejné máslo, anebo rovnou použít speciální ochucené ghíčko se skořicí a vanilkou. To navíc dodá pokrmu jedinečnou „staročeskou“ chuť a vůni,“ doporučuje Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko ve Vysokém Mýtě.

Recept: Staročeské bramborové knedlíky plněné ovocem
Suroviny na 4 porce:
Těsto:
½ kg moučných brambor
150 g hrubé mouky
1 celé vejce
1 žloutek
špetka soli

Náplň:
½ kg vypeckovaných švestek (třešní, meruněk, rynglí, broskví…)

Na ochucení:
4 pol. lžíce mletého máku
4 pol. lžíce cukru moučka
1 čaj. lžička skořice
2 polévkové lžíce rozpuštěného Ghí od Českého ghíčka

Postup:
Brambory uvařte ve slupce doměkka a ještě horké je oloupejte. Pak je nastrouhejte na jemném struhadle, aby nevychladly a těsto bylo jemné. Do hrnce nalijte dostatečné množství vody a trochu ji osolte. Nastrouhané vařené brambory zpracujte s hrubou moukou, vejci a žloutkem v jemné těsto. 5. Z těsta oddělujte jednotlivé kousky a z nich pak tvořte v dlani malé placičky, do nichž vždy zabalíte půlku švestky. „Při tvoření knedlíků dejte pozor, aby ovoce z těsta nikde vykukovalo ani neprosvítalo. „Kabátek“ z těsta musí být všude stejně silný, jinak by z něj ovoce při vaření vypadlo. Proto by se i voda měla vařit jen mírně, nikoli klokotem,“ radí Andrea Zpěváková Dostálová ze společnosti České ghíčko. Knedlíky vkládejte pomocí děrované naběračky do vroucí vody a vařte je asi 8 minut. V hrnku nechte rozpustit ghí. Hotové knedlíky rozdělte na talíře, posypte cukrem, mákem a skořicí, a pak přelijte rozpuštěným ghíčkem.

Tip Andrey Dostálové: Nepřidávejte už na posypání skořici, pouze cukr a mák, a na závěr porce polijte rozpuštěným ghíčkem se skořicí a vanilkou. Pokrm získá skvělou „staročeskou“ chuť, ale i vůni!

Ghíčko pro každého
České ghíčko vyrábí nejen klasické Ghí, ale k dostání je i BIO Ghí nebo různě ochucené varianty, například Ghí s chilli nebo Ghí s vanilkou a skořicí. Úplnou novinkou je pak Kozí Ghí. Výborné jsou i Ghítely, zdravé varianty pomazánek, které se nabízejí v těchto příchutích: lískooříšková, arašídová, kešu a kokos nebo mandle a káva. Na výběr máte i z několika variant velikostí, abyste mohli „ochutnávat“, než se pustíte do ghíčka ve velkém.

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *