Romantické dýňové menu se skleničkou Mionetto Prosecco

Se sychravým podzimem pomalu přichází doba, kdy trávíme více času z pohodlí domova v dece a při svíčkách. Využijte toto pochmurné podzimní počasí ve svůj prospěch a překvapte svou polovičku dokonalým romantickým večerem. Připravte si večeři plnou podzimní zeleniny, kterou obohatíte italským Mionetto Prosecco. Perfektní barevné souznění a dokonalá zamilovaná chvíle, která prozáří i ponurý podzim, si vás okamžitě získá!

Bohatá zeleninová úroda doslova volá o pozornost a nabízí nespočet možností, jak ji využít v kuchyni. Zkuste jednoduché recepty z královny podzimních dní – dýně. Díky svému variabilnímu využití je doslova vyhledávaným pokladem, ze kterého hravě připravíte předkrm, hlavní chod i dezert. Vyzkoušejte společně s námi tři recepty, které osloví i ty nejnáročnější gurmány. K romantickému večeru by pak neměla chybět ani sklenička něčeho opravdu výjimečného. Mionetto Prosecco je ideální jako přípitek před jídlem, skvěle se však hodí i k jednotlivým chodům. Dokonale doplní kompletní menu od předkrmu, přes hlavní chod až po sladkou tečku.

NÁŠ TIP: Mionetto Prosecco DOC Prestige Brut
Toto špičkové prosecco vyniká svou svěží chutí s tóny jablka a citrusů i jemným dlouhotrvajícím perlením. Mionetto je od roku 1887 symbolem kvalitního prosecca a v současnosti patří mezi nejprodávanější značky na světě. Je ideální pro každou denní dobu i příležitost. Doporučená maloobchodní cena je 199 Kč.

Lahodné dýňové menu ve snoubení s Prosecco Mionetto
Předkrm: Dýňové ratatouille s bagetou
Suroviny:
300 g dýně hokaidó
1 ks žluté papriky
1 ks šalotky
4 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
hrst tymiánu a rozmarýnu
lžička medu
sůl a cayennský pepř
bagetu

Postup:
Dýni vydlabeme a nakrájíme na kostičky, papriku očistíme a také nakrájíme na menší kostky. Cibuli a česnek nasekáme najemno. Nejprve osmažíme cibulku s česnekem, ke kterým přidáme tymián a rozmarýn vcelku, po 4 minutách přidáme dýni i papriku a krátce orestujeme. K zelenině přidáme protlak a 5 minut dusíme. Poté ze směsi vyndáme bylinky a dochutíme medem, solí a pepřem. Podáváme s bagetou.

Hlavní chod: Dýňové tortellini s bazalkou, parmezánem a cherry rajčátky
Suroviny:
1 ks dýně hokaidó
125 g hladké mouky
125 g hrubé mouky
3 ks vejce
hrst cherry rajčátek
parmezán na posypání
hrst bazalky
extra panenský olivový olej
sůl a pepř

Postup na náplň:
Dýni vydlabeme a položíme na alobalem vyložený pekáč. Osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Takto pečeme asi půl hodiny při 180 stupních. Mezitím si připravíme těsto na tortellini. V míse smícháme hladkou a hrubou mouku, přidáme asi lžíci oleje a dvě vejce. Vše promícháme, dokud se těsto nespojí. Poté ho přendáme na pracovní plochu a dobře propracujeme. Necháme odpočinout v potravinové fólii asi půl hodiny. V rozpáleném hrnci orestujeme najemno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme i upečenou dýni a dusíme na mírném plameni asi 5 minut, aby se z dýně vypařila voda, ochutíme podle potřeby.

Postup na těsto:
Těsto vyválíme a vykrájíme z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Okraj kolečka potřeme rozšlehaným vejcem, doprostřed dáme malou lžičku dýňové náplně, přehneme na polovinu, prsty spojíme okraje a stočíme do tvaru tortellini. Takto připravené těstoviny vaříme v osolené vroucí vodě 3-4 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Takto připravené těstoviny podáváme s cherry rajčátky, parmazánem a bazalkou.

Dezert: Domácí dýňový cheesecake
Suroviny:
230 g celozrnných sušenek
250 g dýňového pyré
120 g másla
130 g smetanového sýru
100 g třtinového cukru
2 polévkové lžíce smetany
1 vejce
mletá skořice

Postup:
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Sušenky rozdrtíme v robotu. Následně si rozehřejeme máslo a smícháme ho se sušenkami. Poté směs upěchujeme na dně formy pomocí dlaní nebo lžíce a vytvarujeme menší okraje. Takto připravenou formu uložíme do ledničky. Poté si připravíme dýňový krém. Sýr, smetanu a cukr vyšleháme s vejcem a třetinu směsi promícháme s dýňovým pyré a skořicí. Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Do formy rozetřeme dýňový krém a na něj přidáme dýňové pyré. Vše lehce promícháme vidličkou a pečeme asi 45 minut. Takto upečený cheesecake necháme vychladnout. Můžeme ozdobit domácí šlehačkou, dýňovými semínky a povrch posypat kakaem.

Zdroj a foto: Mionetto Prosecco

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.