Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Pozor na zbytkový alkohol: V případě nehody může být i pojistka marná!

Řízení pod vlivem alkoholu či jiných omamných látek je nezákonné a především nebezpečné, o tom není pochyb. Jak je ale známo, při dechové zkoušce můžete nadýchat desetiny promile, i když jste nepili přímo před jízdou, ale už předchozí večer – řeč je pak o zbytkovém alkoholu.

I když na sobě účinky alkoholu už nepociťujete, pokud se na alkohol testeru objeví cokoliv jiného než nula, budete čelit následkům. Ještě horší situace nastává, když dechovou zkoušku podstoupíte proto, že jste zavinili dopravní nehodu.

V takovém případě vás čekají nejen větší následky, ale dost možná také velké náklady – na úhradu škod způsobených pod vlivem se totiž pojištění nevztahuje.

V hlavní roli výluky
Když si sjednáváte pojištění, podepisujete při tom smlouvu, ve které jsou uvedeny všechny detaily vaší pojistky – včetně výluk, na které se pojištění nevztahuje. Jízda pod vlivem do tohoto seznamu standardně patří, a to jak u povinného ručení, tak i havarijního pojištění.

V případě povinného ručení za vás pojišťovna škody způsobené druhým osobám s velkou pravděpodobností uhradí, bude však chtít, abyste jí peníze vrátili. Situace tak bude z jedné strany vyřízená a na vás pak bude splacení dluhu u pojišťovny – a tato částka může být opravdu velká.

Co se týče havarijního pojištění, tak tam je situace jednodušší – pokud vznikne škoda na vašem vozidle vaší vlastní vinou, když jste řídili pod vlivem, nemáte nárok na žádné pojistné plnění. A nesejde na tom, jak dobrou pojistku máte sjednanou.

Stačí si alkohol hlídat
Samozřejmě se nesnažíme pojištění nijak shodit. Pouze upozorňujeme na nebezpečí spojená s alkoholem za volantem, která nejsou až tak zřejmá. Pojištění je užitečná služba, ať už jde o zákonné povinné ručení nebo havarijní pojištění.

Když vás někdo odře na parkovišti nebo v důsledku špatného počasí dojde k poškození vašeho auta, díky havarijnímu pojištění nebudete na placení oprav úplně sami. Cena se odvíjí od podobných parametrů jako u povinného ručení – patří sem například stav auta, stáří, výkon nebo historie řidiče. O tom, jaká je průměrná výše pojistného, se můžete dočíst v tomto článku.

Velkou roli při sjednávání havarijního pojištění hraje také samotná pojišťovna. Jednotlivé společnosti si navzájem konkurují, a tak jsou jejich nabídky často velmi rozdílné – nejen z hlediska parametrů, ale také ceny.

Pokud nechcete zbytečně přeplatit a získat co nejvíce výhod, pomůže vám kalkulačka havarijního pojištění. Stačí pár kliknutí a budete mít zmapovaný prakticky celý trh, a tak si snadno vyberete nabídku, která vám bude vyhovovat nejvíce.

Aby vám však pojistka skutečně posloužila, je třeba si zbytkový alkohol hlídat. Pokud před sebou máte velkou párty, radši si na další ráno žádné cesty neplánujte. Dejte si raději dostatečný prostor na to, abyste vystřízlivěli, a žádných negativních následků se nemusíte bát.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *