Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Chuť guláš? Koření a přísady, bez kterých se při jeho přípravě neobejdete!

Původem se jedná o maďarskou specialitu, která se ale v české kuchyni zabydlela natolik, že ji považujeme téměř za vlastní. Obdobně jako třeba řízek nebo štrúdl… Různé variace gulášů mají svoje místo při rodinných obědech na nedělním stole, tradičně se guláš podává na zabijačkách a všech venkovních zábavách. S podzimem jeho obliba roste, protože zasytí a prohřeje, má říz a hodí se k pivu. Má totiž jednu základní ingredienci, která dělá guláš gulášem. A tou je dobrá mletá paprika.

Pokud stále nevíte, jak na perfektní tradiční guláš, nebo hledáte jen novou inspiraci, začněte od nákupu skvělých pomocníků a přísad, se kterými uvaříte jakýkoliv guláš rychle a velmi chutně. Vitana garantuje kvalitu koření s vysokým obsahem silic, ty jsou u papriky či kmínu v přípravě guláše zásadní, aby jídlo dostalo tu správnou chuť.

Pro usnadnění přinášíme dva ověřené recepty od kuchařů této značky. Chutný pokrm získáte použitím gulášové papriky, kvalitního českého kmínu nebo jíšky, s kterou se nebudete dlouze trápit, protože ji stačí přisypat do hotového guláše a tak dle potřeby zahustit. Kdo má rád guláš houbový nebo preferuje jakoukoliv jinou vege variantu, ocení jako přísadu houbový bujón s hříbky pro zvýraznění chuti. Pak už to chce jen čerstvý křupavý chléb, nejlépe kmínový, a dobrou chuť!

Tradiční hovězí guláš
Suroviny na 4 porce:
Hovězí kližka 600 g
Cibule 3 ks
Český kmín celý Vitana 1 lžička
Majoránka Vitana 1 lžička
Stroužek česneku 1 ks
Paprika gulášová Vitana 1 lžička
Sůl dle chuti
Hovězí bujón Vitana 2 kostky na vývar z 1,5 l vody
Jíška dle chuti

Postup:
Maso nakrájíme na kostičky a jemně osolíme. V hrnci dozlatova orestujeme cibuli s česnekem (obojí nakrájené na kostičky). Přidáme maso a osmahneme. Přidáme papriku a kmín, zamícháme a chvíli smažíme. Poté přilijeme vývar a na mírném ohni vaříme, až maso změkne (asi 2 hodiny). Podle potřeby doléváme vodu. Nakonec podle vlastní chuti můžeme guláš dosolit a zahustit tmavou jíškou.

Poctivý segedínský guláš
Suroviny na 4 porce:
Vepřová plec bez kosti 800 g
Kysané zelí 350 g
Cibule 2 ks
Česnek 2 stroužky
Sádlo 2 lžíce
Voda 500 ml
Smetana na šlehání 200 ml
Bobkový list Vitana 3 ks
Nové koření Vitana 6 kuliček
Černý pepř Vitana 6 kuliček
Sladká paprika mletá 1 lžíce
Český kmín celý Vitana 1 lžička
Hladká mouka 2 lžíce
Sůl dle chuti

Postup:
Cibule a stroužky česneku oloupeme. Ve větším hrnci na sádle zprudka opečeme nakrájenou cibuli; jakmile začne zlátnout, přidáme i utřený česnek a pražíme ještě 1 minutu. Poté přidáme maso nakrájené na kostky o velikosti asi 2 cm a opékáme ho, dokud se nezatáhne.

Přisypeme mletou papriku a kmín, necháme koření rozvonět. Promícháme a přilijeme horkou vodu tak, aby bylo maso ponořené. Do hrnce vložíme bobkové listy, nové koření a kuličky pepře a osolíme. Přikryjeme pokličkou a dusíme maso doměkka, trvá to asi hodinu a půl. Občas zkontrolujeme a promícháme, dle potřeby přilijeme vodu.

Mezitím slijeme zelí, kyselou tekutinu zachytíme a ponecháme stranou. Pod studenou vodou zelí lehce propláchneme, rukou z něj vymačkáme přebytečnou vodu a pokrájíme ho. Přidáme do hrnce k masu a společně dusíme, dokud zelí také nezměkne.

Pro zjemnění přilijeme smetanu, ve které jsme předem důkladně rozmíchali hladkou mouku. Povaříme dalších 15 minut. Vylovíme bobkové listy, případně i kuličky nového koření a pepře. Dochutíme solí, mletým pepřem a tekutinou z kysaného zelí dle chuti.

Tipy na koření:
Jíška tmavá/světlá
Vitana má jíšku v sortimentu už dlouho, ale nově vylepšila její obal, který je praktičtější pro rychlé použití rovnou do hrnce. Zároveň je celé balení i větší. Jíšku oceníte právě při vaření všech tradičních omáček. Doporučená cena: 39,90 Kč

Hovězí bujón Vitana
Potřebujete v omáčce zvýraznit masové chutě? Jednoduše toho docílíte za pomoci hovězího bujónu od Vitany. Je poctivý, chuťově bohatý a vyvinutý kuchaři. Balení obsahuje šest kostek. Doporučená cena: 25,80 Kč

Houbový bujón s hříbky Vitana
Houbový bujón s hříbky oceníte, hlavně pokud potřebujete na podzim dodat či zvýraznit houbovou chuť různým omáčkám a polévkám. Jeho chuť je totiž plná a vytvořená kuchaři na míru českým tradičním pokrmům. Balení obsahuje šest kostek. Doporučená cena: 27,90 Kč

Kmín drcený Vitana
Kmín se řadí k nejvýraznějším dochucovadlům a v kuchyni je téměř nepostradatelný. Má kořenitou, někdy až pikantní chuť s hořkým podtónem, oblíbený je i pro své léčivé účinky. Působí třeba na zklidnění trávicího traktu nebo proti nadýmání. Doporučená cena: 14,90 Kč

Český kmín Vitana
Kmín je jedním z nejstarších koření, roste planě na loukách, mezích a pastvinách. Používá se při pečení, do brambor i k masu. Pečivu dodává jemnou, výraznou a nenahraditelnou chuť. Vhodný je k dochucení polévek, ryb, salátů nebo kyselého zelí. Kmín má kořenitou, velmi výraznou, někdy až pikantní chuť s poněkud hořkým podtónem a pronikavou vůní. Kmín od Vitany se navíc pyšní logem „Český kmín“, které symbolizuje původ kmínu a také s ním spojenou intenzivní vůni. Doporučená cena: 14,90 Kč

Mletý černý pepř Vitana
Pepř má všestranné využití a dost možná i proto patří mezi celosvětově nejrozšířenější koření. Mnoho lidí si ho navyklo používat pouze ve slaných pokrmech, ale přitom ty sladké tak krásně okoření. Nebojte se proto opepřit si i ovocné moučníky, uvidíte, že vás to mile překvapí. Doporučená cena: 20,90 Kč

Majoránka Vitana
Bylinka s jemně kořenovou, sladší vůní i chutí. Majoránku si cenili již staří Egypťané, Řekové a Římané. Jako koření se používá majoránka drhnutá, což je směs listů a květů. Vhodná je k dochucování polévek, masových pokrmů, luštěnin a hlavně bramboráků. Doporučená cena: 13,90 Kč

Paprika gulášová Vitana
Paprika dodává pokrmům nejen lahodnou chuť, ale i výraznou, sytou barvu a příjemné aroma. Gulášová paprika je hnědočervená, s kořeněnou vůní a chutí. Doporučená cena: 15,90 Kč

Paprika sladká mletá Vitana
Sladká paprika má výrazně kořeněnou a nasládlou chuť, příjemné aroma a nádhernou sytě červenou barvu. Používá se do masitých jídel a téměř do všech druhů gulášů. Hodí se do omáček, sýrů, slaného pečiva a uzenin. Tvoří základ celé řady kořenicích směsí. Doporučená cena: 14,90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *