Sváteční tabule z kvalitních surovin

Začínáte s blížícím se koncem roku pomaličku hodnotit, jaký vůbec byl? Zkuste to z kulinárního pohledu. Kolik jste objevili nových receptů? Jaké nové potraviny nebo výrobky jste ochutnali?
A zaměřili jste se spíše na kvalitu než na kvantitu? Pokud ano, opravdu máte z čeho vybírat. S orientací vám totiž už téměř 20 let pomáhají také značky kvality potravin, které označují výrobky mimořádné kvality i chuti. Nejznámější z nich je Klasa a v současnosti si její logo s hrdostí vystavuje na svém obalu téměř 1000 produktů. Další populární značku, Regionální potravinu, která podporuje lokální výrobce, obdrželo více než 500 výrobků. Je příjemné vědět, že kvalita našich výrobků rok od roku stoupá. Věřme, že tak tomu bude i v roce 2022. Dost už bylo slov, pojďme do kuchyně uspokojit naše chuťové buňky.

Mikulášské hubinky s ořechy a sušenými švestkami
Pusinky nebo hubinky? Případně říkáte malým nadýchaným hrudkám z bílků a cukru ještě úplně jinak? Ve finále je to úplně jedno, na pojmenování nezáleží, rozhodující je chuť. A tu mají naše hubinky naprosto famózní, protože jsme do nich přisypali nadrobno pokrájené „lískáče“ i „vlašáky“ a také sušené švestičky.

Jestliže nemáte suroviny ze svých vlastních zdrojů nebo od farmáře z okolí, mohou vám s jejich výběrem pomoci také loga kvality potravin (např. BIO, Klasa a Regionální potravina), která mají výrobky té nejvyšší kvality. Naše bílková cukrátka si zamilujete. První várka zmizí ještě dřív, než stačí vychladnout.

Počet porcí: 32 ks
Doba přípravy: 2 h
Náročnost: *

Ingredience:
4 bílky
300 g moučkového cukru
75 g lískových a vlašských ořechů
50 g sušených švestek

Postup:
Bílky vyšleháme do tuha a poté za stálého šlehání přidáváme po malých dávkách cukr. Ořechy a švestky nakrájíme nadrobno a pomalu přidáváme do hotové směsi. Hotovou hmotu klademe lžící na pečicí papír. Můžeme použít cukrářský pytlík. Sušíme v troubě na 90 °C cca 1,5 hodiny.

Tip:
Jak poznat v obchodě kvalitní a nezkažené ořechy? Měly by příjemně vonět a nesmí na nich být viditelný náznak plísně, která vzniká při zabalení nedostatečně usušeného produktu.

Sváteční hrachová polévka se slaninou a krutony
Pokud si nelibujete v rybí polévce, ale chcete zachovat tradici, uvařte si na Vánoce hrachovou polévku stejně jako naši předkové. Pokrm vás prohřeje po vaší vánoční procházce, nebo vám naopak dodá sílu těsně před ní. Snoubí se v něm hned několik chutí – cibulka, česnek, majoránka i restovaná slaninka. Věřte, že i ze zdánlivě obyčejné „hrachovky“ můžete mít delikátní zážitek. Obzvláště tehdy, když ji uvaříte z kvalitních surovin. Podle čeho je poznáte? Třeba podle značek kvality, jakými jsou např. Klasa, BIO a Regionální potravina.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 50 min.
Náročnost: *

Ingredience:
350 g zeleného hrachu
2 stroužky česneku
10 g majoránky
20 g másla
1,5 l zeleninového vývaru
100 g slaniny
50 g cibule
chléb
0,1 l oleje
0,2 l smetany
sůl, pepř

Postup:
Hrách namočíme nejlépe den dopředu. Na rozpáleném oleji orestujeme najemno nakrájenou cibuli, česnek a zalijeme vývarem. Přidáme hrách a vaříme do měkka. Když je hrách měkký, přidáme smetanu, majoránku a vše důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem. Vše krátce provaříme, dochutíme solí a pepřem a zjemníme máslem. Chléb a slaninu nakrájíme na kostičky a orestujeme na pánvi.

Tip:
Pokud chcete mít jistotu, že při restování nebude slanina prskat, preferujte vybrané druhy určené přímo ke smažení, pečení nebo ke grilování. Jedná se zpravidla o tepelně neopracované slaniny typu „bacon“.

Řízek z vepřové panenky smažený na sádle, bramborový salát
Alternativou ke klasické štědrovečerní večeři v podobě smaženého kapra jsou vepřové řízečky. V našem receptu jsme je nachystali z libové vepřové panenky. Nemohli jsme k nim připravit nic jiného než bramborový salát. Na ten se opravdu těšte, protože jsme si s jeho recepturou pořádně pohráli. Lákavými barvami zalahodí nejen chuťovým pohárkům, ale také oku. Až budete v obchodě vybírat maso, vejce, brambory a další potřebné suroviny, vyplatí se zakoupit ty nejkvalitnější. Na obalu se pyšní některou ze značek kvality, jako jsou např. Klasa, Regionální potravina či BIO. Pojďme na to, Ježíšek už pomalu cinká na zvonek.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 2 h
Náročnost: *

Ingredience:
800 g vepřové panenky
200 g strouhanky
2 vejce
100 g hladké mouky
150 g vepřového sádla
sůl, pepř

Bramborový salát:
500 g brambor
500 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
70 g sterilovaného hrášku
20 g cibule
30 g nakládaných okurek
30 g hořčice
30 g majonézy
2 vejce
sůl, pepř

Postup:
Vepřovou panenku očistíme, naklepeme, osolíme, opepříme. Obalíme v mouce, vejcích a strouhance. Smažíme na rozpáleném sádle do zlatova. Neoloupané brambory a kořenovou zeleninu uvaříme do měkka v osolené vodě. Vejce uvaříme natvrdo. Brambory, kořenovou zeleninu a vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli a sterilované okurky nakrájíme najemno. Přidáme hrášek, majonézu, hořčici, sůl, pepř a vše důkladně promícháme a dáme do lednice vychladnout.

Tip:
Aby byly brambory po uvaření pevné a tuhé, připravte salát z brambor varného typu A, který je na to optimální. Variantou mohou být také odrůdy s červenou barvou slupky (opět varný typ A).

Silvestrovské kanapky s trhanou vepřovou krkovicí
Konec roku klepe na dveře. Ať už budou oslavy jakékoliv, dobrého jídla není nikdy dost. Nejspíše máte nějaký svůj osvědčený silvestrovský recept, ale pokud čtete ten náš, musel vás zaujmout. Dobře jste udělali! Naše kanapky s trhanou vepřovou krkovicí s bílým vínem a nakládanou okurkou spustí ve vašich ústech doslova ohňostroj chutí. Pokud vám opravdu záleží, aby byla jejich chuť geniální, nachystejte je z těch nekvalitnějších surovin. Malou nápovědou pro jejich výběr mohou být loga kvality potravin, jako jsou např. Klasa a Regionální potravina. Šťastný nový rok!

Počet porcí: 12 ks
Doba přípravy: 2 h
Náročnost: *

Ingredience:
200 g vepřové krkovice
20 g plnotučné hořčice
50 g žluté cibule
50 g červené cibule
50 g mrkve
0,1 l bílého vína
50 g sterilovaných okurek
20 g majonézy
1 ředkvička
chléb
sůl, pepř

Postup:
Krkovici dáme do pekáče, osolíme, opepříme a přidáme nakrájenou žlutou cibuli, oloupanou mrkev a zalijeme bílým vínem. Přiklopíme a pečeme do měkka na 180 °C asi 1,5 h. Během pečení krkovici podléváme trochou vody. Vychladlou krkovici natrháme na vlákna a vše s výpekem, pečenou cibulí a mrkví zamícháme dohromady. Přidáme najemno nakrájenou červenou cibuli, nakládané okurky, majonézu a hořčici a vše znovu důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem. Klademe na nakrájený chléb a zdobíme okurkou a nakrájenou ředkvičkou na tenká kolečka.

Tip: Věděli jste, že loga kvality potravin najdete také na různých masech i zelenině? Kompletní seznam výrobků oceněných nejznámější značkou Klasa najdete zde.

Tipy na další chutné recepty, ale i zajímavosti a rady o kvalitních potravinách najdete na webu akademiekvality.cz.

Zdroj a foto: Akademie kvality

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.