Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zvířata

Jak správně krmit psa? Značka Pedigree vyvrací mýty o psí výživě!

Jídlo je klíčové pro zdraví i pohodu psů. Proto je důležité věnovat pozornost správné skladbě potravy. Jaký typ krmení nebo jakou značku zvolit? A co různé mýty, které o psí výživě kolují? Pomoci nám může věda! Díky nejnovějším analýzám z největšího vědeckého centra na světě Waltham Petcare Science Institute je možné vyrobit vyváženou a pestrou stravu a dopřát každému psu to, co je pro něj nejlepší.

Jaké jídlo, takový pes
Vztah mezi výživou a zdravím by nejspíš vyvracel málokdo, přesto se můžeme překvapivě často setkat s “psími vysavači”, tedy s pejsky, kteří jsou krmeni zbytky od stolu svých páníčků. Strava lidí je ale většinou příliš slaná, kořeněná a pro psy celkově nevyvážená.

TOP 5 mýtů o psí výživě
1. Nejlepší výživa je ta bez konzervantů
Pokud jde o granule, bez konzervantů je nevyrobíte. Potřebují stabilizátory tuků, jinak by se po otevření balení granule zkazily za pár dní. Oproti tomu konzervovaná strava je stabilizována pouze konzervačními teplotami. Alespoň v případě produktů společnosti Mars, která spolupracuje s britským výzkumným veterinárním centrem Waltham.

2. Speciální příchutě jsou špatné
Každému z nás chutná něco trochu jiného – příchutě jsou tu od toho, aby pejsci jedli to, co jim chutná. Záleží pak na tom, jak je konkrétní příchutě dosaženo. V Pedigree používají k dochucování třeba kuřecí játra. Levnější výrobky některých značek mohou naopak obsahovat příchutě umělé.

3. Krmivo pro psy je vyráběno z druhořadého masa
K výrobě krmiv by mělo být užíváno výhradně maso určené a schválené jako potravina
pro lidi
. To, co zůstane, se pak používá do krmiva pro psy a kočky. Nejde tedy o nějaké nekvalitní maso uhynulých zvířat.

4. Pro psy je nejlepší syrové maso
I když jsou příbuzní, pes prostě není vlk, a proto vyžaduje jinou stravu. Syrová strava s sebou přináší mnoho rizik a ta souvisejí i s tím, že ve volné přírodě se vlk jen stěží dožije tolika let, jako dobře živený pes. A navíc opět záleží na konkrétním plemeni.

5. Do granulí je přidávána sůl a drogy
Krmivo, které si koupíme v obchodě je pod přísným drobnohledem státní kontroly a jakékoliv návykové látky jsou v nich vyloučené. Sůl je velmi důležitá, ale ve správném složení. „Chemicky je sůl chlorid sodný a oba tyto prvky potřebujeme pro život. Sodík je např. součástí tzv. sodíkové pumpy v ledvinách a chlór zase napomáhá trávení v žaludku, jako součást kyseliny chlorovodíkové. Z medicínských výzkumů víme, že přebytek soli škodí. Proto je potřeba dodržovat její optimální hladinu v potravě. Tato přesná doporučená hladina pro psy a kočky byla zjištěna již dávno a troufnu si říct, že ji výrobci striktně dodržují,“ doplňuje MVDr. Leoš Železný.

Jak bojovat s psí obezitou?
Polovina všech psů a koček trpí nadváhou. Podle posledních studií institutu Waltham může obezita zkrátit život psa až o 2,5 roku, což je s přihlédnutím k průměrné délce psího života vysoké číslo. Vedle toho obezita způsobuje další onemocnění, se kterými se potýkají i lidé. Cukrovka, artritida a kardiovaskulární problémy. Důležité je stanovit vhodný denní příděl potravy a ten dodržovat. „Je potřeba zamezit i tomu, aby se pes dostal ke zbytkům vašich jídel. Seznamte členy rodiny a přátele s tím, že je zapovězeno psa jakkoli krmit. Zapomínat nesmíme ani na krmivo a pamlsky využívané k výcviku psa. Pomáhají udržet psí mysl v pozoru, vytvářejí pouto mezi majitelem a jeho psem,“ upozorňuje MVDr. Leoš Železný. Pamlsky by však neměly přesáhnout 10 % denní porce krmiva.

Zdroj a foto: Pedigree

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *