Bramboráky na ghí jsou vzpomínkou na dětství u babičky

Kdo měl to štěstí a mohl jako dítě trávit prázdniny a volné dny u prarodičů na venkově, určitě na tuhle dobu s láskou vzpomíná. Kromě jiného i na ta skvělá jídla, která chutnala a jemně voněla po přepuštěném másle… Babička na něm často dělala třeba bramboráky, vy si je teď můžete připomenout ve variantě s dýní a cuketou.

„Ať už to byly lívance s borůvkami, které jsme předtím společně natrhali v lese, nebo bramboračka plná hub, které nás učil poznávat děda, celá babiččina kuchyně byla úžasná. Na vesnici se vždycky vařilo poctivě, z domácích surovin a na chuti i vůni jídla to bylo znát. Pro zeleninu a bylinky jsme chodili na záhon před chalupu a babička vše mastila přepuštěným máslem. To totiž mělo řadu výhod – nepřepalovalo se, dalo se s ním vařit, smažit, mastit nebo na něm opékat. A navíc vydrželo dlouho bez chlazení, což bylo v době, kdy babička měla místo chladničky jen studený sklep, velkou předností,“ vzpomíná Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka, které přepuštěné máslo svými jedinečnými vlastnostmi natolik učarovalo, že se rozhodla vrátit ho zpátky do hry.

Jasný favorit mezi zdravými tuky
I když v minulosti poctivé přepuštěné máslo z kuchyní na čas vytlačily módní umělé tuky, dnes se k němu s pokorou a rádi vracíme. Moderní doba navíc odhalila jeho další výjimečné a zdraví prospěšné vlastnosti. Mimořádné léčivé účinky mu ostatně přikládá i staré indické učení ajurvéda, která ho pojmenovala ghí. „Ghíčko je ideální nejen na vaření a pečení, ale i na smažení. Má vysoký kouřový bod – až 250 ℃, takže se ani při vysokých teplotách nepřepaluje a nevznikají nestravitelné toxické látky, jako je tomu u mnoha jiných tuků. Navíc neobsahuje žádné mléčné bílkoviny. Chuť a vůni másla si tak mohou dopřát i lidé s intolerancí kaseinu a laktózy, jejichž počet se poslední roky zvyšuje,“ říká Andrea Zpěváková Dostálová z Českého ghíčka. Dnes firma České ghíčko ve Vysokém Mýtě vyrábí 6 tun přepuštěného másla měsíčně a zájem o něj stále stoupá, a to nejen u nás, ale i v zahraničí.

Recept: Dýňovo-cuketové bramboráky
Suroviny: 1 dýně hokaido, 1 středně velká cuketa, 1 vejce, 1 hrnek hladké mouky, 2 větší stroužky česneku, 1 kávová lžička sušené majoránky (nebo nasekaná čerstvá)

Na smažení: čisté Ghí a ochucené Ghí s česnekem a solí od Českého ghíčka

Postup:
Cuketu oloupeme, dýni jen umyjeme. Vydlabeme měkké části. Tuhé části nastrouháme, část nahrubo, část najemno. V míse osolíme a necháme chvilku potit. Potom tekutinu vymačkáme a dáme zvlášť. Přidáme vejce, česnek, majoránku a hladkou mouku, aby těsto bylo kompaktní, ani neteklo, ani nebylo moc husté. Více mouky je možné rozředit vymačkanou šťávou z cuket. Na pánvi rozehřejeme ve vrstvě ghíčko – doporučujeme použít čisté a přidat dvě lžíce Ghíčko Česnek se solí. „Bramboráky“ smažíme z obou stran, pak je necháme okapat na papírovém ubrousku. Chutnají skvěle i studené!

Ghíčko pro každého
Na www.ceskeghicko.cz koupíte klasické Ghí (340 ml za 199 Kč, 760 ml za 355 Kč a 1 000 ml za 444 Kč), BIO Ghí (340 ml za 233 Kč, 760 ml za 444 Kč a 1 000 ml za 555 Kč), ochucená ghíčka (220 ml za 155 Kč), Kozí Ghí (220 ml za 255 Kč) či Ghítely (230 ml za 199 Kč a 1 000 ml za 555 Kč). Bez chlazení vám vydrží celý rok!

Zdroj a foto: www.ceskeghicko.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.