Medové kolínko na pivu
Dozlatova vypečené delikátní křupavé kolínko na medu a polotmavém pivu – kdo by se nezamiloval? Inspirujte se naším jednoduchým pivním receptem, který si s jistotou najde místo ve vašem žebříčku nejoblíbenějších jídel.
Už jste někdy vařili s pivem? Myslíte si, že záleží na tom, jaký druh vyberete? Zeptali jsme se jednoho z nejpovolanějších, sládka hanušovického pivovaru Holba Luďka Reichla, který svou funkci zastává více než 25 let.
„Při vaření a pečení se nejčastěji používají hutnější tmavá piva s vyšším obsahem zbytkového extraktu, která lépe karamelizují a pokrmům dodávají na delikátnosti. U světlých piv se doporučuje sáhnout spíše po těch méně chmelených, tedy s nižším stupněm hořkosti, a volit kratší přípravu jídla, aby jídlu po odpaření alkoholu nedominovala výrazná hořkost. Obecně platí, že pivo by mělo být kvalitní, čerstvé, hutné a chuťově výrazné. Rozhodně není radno zužitkovávat třeba nedopité zvětralé pivo z lednice – pivo, na kterém bychom si nepochutnali během pití, našemu dílu určitě neprospěje.“
Suroviny:
- 1 vepřové koleno
- 500 ml piva Holba Polotmavá
- 1 cibule
- chléb k zahuštění výpeku
Na marinádu:
- 150 ml piva Holba Polotmavá
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička mleté sladké papriky
- 1 lžička chilli koření
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 2 prolisované stroužky česneku
- 1 lžíce oleje
- sůl
Na podlévání:
- zbylé pivo Holba Polotmavá
- vývar
Postup:
Ingredience na marinádu důkladně promícháme a necháme chvilku uležet. Mezitím si vykostíme kolínko. Kůži na několika místech nakrojíme, vložíme do pekáče a důkladně pomažeme připravenou marinádou. Následně přidáme zbytek marinády, nahrubo nakrájenou cibuli, zalijeme trochou vývaru a pivem Holba Polotmavá. Pečeme pod pokličkou v předehřáté troubě při 200 °C zhruba hodinu až hodinu a půl. Maso v průběhu pečení podléváme pivem a vývarem dle libosti. Poté maso odkryjeme a bez pokličky při 220 °C dopékáme za občasného polití masa výpekem dozlatova. Jakmile je maso měkké a křupavé, vyjmeme ho a zahustíme výpek chlebovou střídkou.
Tip: Podáváme s čerstvým pečivem nebo s bramborami a samozřejmě se sklenicí vychlazeného piva Holba Polotmavá, ryzího piva z jesenických hor, které dovede dílo k dokonalosti. Nechte si chutnat!
Zdroj a foto: Holba