Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Nebojte se experimentovat a propadněte kouzlu studených polévek!

Léto v plném proudu, venkovní teploty stoupají a s nimi i chuť na nejrůznější osvěžující dobroty. Dejte sbohem předsudkům a nechte se inspirovat trendem posledních let, kterým jsou studené polévky. Můžete si je dopřát v podobě lehkého, ale výživného obědu nebo jednoduché večeře. Vyzkoušejte třeba naše tipy, uvidíte, že si vás tahle pochoutka rychle získá!

Příprava polévek za studena se těší veliké oblibě především v místech, kde vyšší teploty převládají celoročně. Avšak během parných dnů, kdy příroda rozdává bohatou úrodu zeleniny a ovoce, určitě stojí za to si je dopřát i u nás, nejlépe z lokálních surovin! K dostání je nepřeberné množství čerstvé a voňavé zeleniny, stačí jen sáhnout po té nejoblíbenější.

Aby byl výsledný pokrm opravdu dokonalý, při nákupu surovin se zaměřte na tu nejvyšší kvalitu a dejte přednost těm z ekologického zemědělství. To podléhá přísné evropské i národní legislativě, na jejíž dodržování dohlíží čtyři kontrolní organizace – KEZ, ABCert, Bureau Veritas a Biokont. Biopotraviny poznáte podle označení logy biolistu nebo biozebry a v případě nebalených potravin můžete prodejce požádat o certifikát. Pro více informací o ekologickém způsobu hospodaření navštivte stránky myjsmebio.cz.

Kromě supermarketů biopotraviny zakoupíte také na ekofarmách, jejichž seznam najdete na kamprobio.cz nebo lovime.bio. Pomocí interaktivní mapy navíc můžete snadno vyhledat ty, které se nachází ve vašem okolí, a prohlédnout si jejich aktuální nabídku.

Studená polévka z červené řepy se zakysanou smetanou
Suroviny:
500 g bio červené řepy
bio cibule
1 l zeleninového vývaru
čerstvý bio zázvor
2 lžíce zakysané smetany
sůl, bio pepř

Postup:
Cibuli a červenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce nalijte vodu, přidejte nakrájenou zeleninu, zázvor a podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a pomalu vařte minimálně 20 minut. Z hrnce pak zázvor vyjměte, polévku rozmixujte a nechte ji pořádně vychladit. Dozdobte zakysanou smetanou, lístečky červené řepy a podávejte.

Studená cuketová polévka s mátou
Suroviny:
600 g bio cuket
400 ml bio kuřecího vývaru
bio cibule
hrst lístků bio máty
stroužek bio česneku
150 ml bio smetany
sůl, bio pepř

Postup:
Cukety omyjte, zbavte konců a nakrájejte na kostičky. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Ve větším hrnci nechte rozehřát olivový olej, přidejte cibuli a smažte dozlatova. Poté přidejte cukety, česnek, mátu a za občasného míchání restujte 5 minut. Přilijte vývar, dle chuti osolte a opepřete a vařte asi 15 minut. Hotovou směs rozmixujte tyčovým mixérem do krémové konzistence. Polévku nechte vychladnout, přidejte smetanu, dozdobte mátou a podávejte.

TIP na závěr:
Pro opravdu skvělé jídlo nestačí jen super recept, ale především perfektní suroviny. Zeleninu v bio kvalitě, ale také bio ovoce a bio maso, med nebo třeba calvados najdete na Ekofarmě Lejčkov. Malá rodinná ekofarma nabízí prodej ze dvora i e-shop. A pokud nevíte, co podniknout s dětmi o letních prázdninách, zajeďte třeba právě sem. Více informací najdete zde.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.

Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.

Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.

Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.

Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.

Zdroj a foto: archiv bio

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *