Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Bydlení

Průzkum: Fenomén vlastního bydlení je v krizi. Na novostavbu Čechům nezbývají peníze, raději rekonstruují starší dům

Podle průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny z května 2022 by v případě pořízení vlastního bydlení největší část respondentů (téměř 40 %) dala přednost koupi staršího bytu nebo domu a následné rekonstrukci. Co za tím stojí? V 60 % případů jsou to peníze, na novostavbu totiž nedosáhnou. Při rekonstrukci by se 43 % Čechů spoléhalo na vlastní úspory. Stavebko nebo úvěr ze stavebního spoření by k zaplacení rekonstrukce použila třetina Čechů. Neopomenutelným prvkem každé současné rekonstrukce jsou také udržitelné technologie. Lidé by si podle průzkumu Buřinky nejvíce přáli instalovat fotovoltaické panely a využívat dešťovou vodu. Třetina chce jejich pořízení platit z vlastních úspor a necelá třetina spoléhá na pomoc dotací.  

„Vlastní bydlení je stále snem většiny Čechů, a to i přes dramaticky sníženou dosažitelnost bytů či domů způsobenou malou nabídkou a růstem cen nemovitostí i zvýšením úrokových sazeb hypoték. Podle našeho průzkumu chce bydlet ve vlastním 9 z 10 Čechů, jinými slovy jen 10 % z nás po něm netouží,” říká Libor Vošický, předseda představenstva Stavební spořitelny České spořitelny. 39 % respondentů průzkumu Buřinky by si s ohledem na situaci na trhu a své možnosti pořídilo spíše starší dům nebo byt a vydalo by se cestou rekonstrukce. K novostavbě se přiklání třetina Čechů. Jen 8 % by volilo přístavbu u rodičů či prarodičů a 8 % by si pořídilo družstevní bydlení.

Důvodem k pořízení staršího bydlení a následné rekonstrukce jsou nejčastěji finance. Téměř 60 % z těch, kteří by volili starší nemovitost, na novostavbu prostě nedosáhne. Každý pátý pak díky koupi levnější starší nemovitosti získá za stejnou cenu více metrů čtverečních svého vysněného domova.

Při rekonstrukci spoléhají Češi hlavně na vlastní úspory
Nejčastěji chtějí lidé na rekonstrukci využít své finance – celkem 44 %. Necelá třetina Čechů spoléhá na stavební spoření nebo úvěr ze stav. spoření. U pořízení nového bydlení vzhledem k finanční náročnosti jasně vede hypotéka (43 %). „Při řešení potřeb spojených s bydlením se v různých situacích hodí různé typy úvěrů. Hypotéka, jako úvěr zajištěný nemovitou věcí, slouží především k financování koupě nebo stavby nemovitosti. Úvěr ze stavebního spoření je zase vhodný při rekonstrukci nebo koupi družstevního bydlení. Úroky z obou těchto typů úvěrů je možné odečíst ze základu daně a tím i ušetřit. Buřinka se specializuje na rekonstrukční úvěry. To potvrzují i statistiky. V poslední době stojíme za renovacemi největšího počtu domovů financovanými pomocí úvěru ze stavebního spoření,“ říká Radek Perman nový člen představenstva Stavební spořitelny České spořitelny.

Polovina Čechů si na domě přeje fotovoltaické panely
Rostoucí ceny elektřiny a plynu nutí Čechy zateplovat, měnit vytápěcí návyky a pořizovat alternativní udržitelné zdroje energie. Podle průzkumu Stavební spořitelny České spořitelny (Buřinky) z letošního května 61 % Čechů omezuje spotřebu (méně topí, dávají si pozor, aby zbytečně nesvítili apod.). Snižovat termostat ale nejde do nekonečna. Pro snížení plateb za plyn a elektřinu je proto dobré přistoupit k dalším opatřením. 16 % respondentů se snaží minimalizovat tepelné ztráty, tzn. že zateplují, vyměňují okna, instalují rekuperaci atd. Dalším způsobem, jak ušetřit je pořídit úspornější zdroj vytápění. Češi proto pořizují tepelná čerpadla (5 %), fotovoltaické panely (6 %) nebo nový kotel (5 %).

„Podle našeho průzkumu plánuje necelá třetina rekonstruujících financovat řešení úspory energií pomocí dotací. Ty jsou ale vypláceny až po realizaci. Nabízíme proto u Úvěru od Buřinky pro budoucnost možnost mimořádné splátky ve výši poskytnuté dotace zdarma,” říká Radek Perman.

O průzkumu:
Sběr dat byl realizován v květnu 2022 prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos na reprezentativním vzorku 840 respondentů.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *