Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Užijte si letní piknik s pokrmy z místních specialit

 Slunce, letní počasí, prázdninová pohoda všude kolem nás. Ano, léto je v plné síle a my si tak můžeme užívat příjemné teploty a trávit většinu volného času venku s přáteli, rodinou nebo partnerem. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, na kterých si můžete pochutnat například během pikniku v parku. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potraviny. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

Levandulová limonáda od sejkorky
Bez čeho se neobejde žádný pokrm? Přece bez lahodného nápoje. Ten, který jsme si pro vás připravili, ocení nejen dospělí, ale také děti. Jedná se totiž o nealkoholický osvěžující drink. Bylinkový sirup z čerstvých květů levandule jemně doplňuje kyselejší chuť citronů. Neobsahuje žádná barviva ani dochucovadla. Hovoříme o levandulovém sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje. Jeho kvalita a chuť mu dokonce vynesly ocenění Regionální potravina. Máte tak jistotu, že tento sirup bude patřit k těm nejlepším, které si můžete během svého pikniku dopřát.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
2 celé citrony
100 g cukru krystal
200 ml levandulového sirupu od Martiny Koníčkové ze Středočeského kraje
10 stonků čerstvé máty
8 stonků čerstvé levandule
dle potřeby perlivá voda

Na led:
4 stonky čerstvé levandule
1 citron
10 lístků máty
voda

Postup:
Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme cukr, mátu a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme levandulový sirup, sodovku a promícháme. Dle chuti přidáme citron nebo cukr. Do „levandulovky“ přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvou levandulí a mátou. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky levandule natrháme na kousky a dáme do formiček na led. Zalijeme vodou a dáme zamrazit. Lze použít i lístky máty.

Angreštová limonáda
Limonáda, která je doslova přeplněná angreštem. Pokud jste milovníci tohoto typicky letního ovoce, zcela jistě nám dáte za pravdu, že během letních měsíců skvěle osvěží. S čerstvým angreštem, ať už koupeným, nebo tím z vlastní zahrádky, dodáte tomuto nápoji jedinečnou chuť. K přípravě limonády doporučujeme angreštový sirup od firmy Supremus z Moravskoslezského kraje, který získal ocenění Regionální potravina. Vychlazený nápoj oceníte zcela jistě během letních měsíců při pořádání pikniku, ať už s přáteli, nebo s rodinou.

Počet porcí: 4 porce (1 porce je 0,3 l)
Doba přípravy: 30 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 ml angreštového sirupu od firmy Supremus z Moravskoslezského kraje
sodovka
2 celé citrony
10 stonků čerstvé meduňky
čerstvý angrešt

Na led:
4 stonky čerstvé meduňky
1 citron
čerstvý angrešt
voda

Postup:
Umyté citrony nakrájíme i s kůrou na měsíčky a dáme do džbánu. Přidáme čerstvý angrešt, meduňku a vše důkladně rozmačkáme. Přidáme angreštový sirup, sodovku a promícháme. Do hotové limonády přidáme kostky ledu a dozdobíme čerstvým angreštem a meduňkou. Opláchnuté citrony nakrájíme na malé kostičky, stonky meduňky natrháme na kousky a dáme do formiček na led společně s čerstvým angreštem.

Salát s pažitkovým kozím sýrem s domácí cibulovou marmeládou
Máte slabost pro saláty? Sbíhají se vám sliny, jakmile si představíte svěžest právě sklizené zeleniny? Máme pro vás tip na salát, který si můžete zabalit s sebou na piknik bez nutnosti špinit další nádobí. Salát je o to zajímavější, že je doplněný skvělým kozím sýrem. Tento sýr je čerstvý, nezrající, velmi jemné, smetanové chuti doplněný o čerstvou pažitku přímo ze zahrádky Milana Myšky z Albrechtiček v Moravskoslezském kraji. Od roku 2021 se tento sýr pyšní označením Regionální potravina. Jsme rádi, že vám můžeme tento sýr představit, a přejeme dobrou chuť.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 g pažitkového kozího sýra od Milana Myšky – Malá kozí farma Albrechtičky
4 ředkvičky
250 g čerstvého špenátu
200 g cherry rajčat
sůl, pepř

Cibulová marmeláda:
2 červené cibule
200 g cukru krystal
1,5 dl červeného vína
snítka rozmarýnu
0,1 l oleje
sůl a pepř

Postup:
Špenát umyjeme a vysušíme na ubrousku. Ředkvičky a cherry rajčátka nakrájíme na kolečka. Kozí sýr nakrájíme na malé kostičky. Do sklenice na dno vložíme cibulovou marmeládu a následně zamíchaný špenát s ředkvičkami, cherry rajčátky a kozím sýrem. Cibulou marmeládu připravíme tak, že si oloupanou červenou cibuli nakrájíme na plátky a orestujeme do zlatova. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zalijeme červeným vínem, přidáme rozmarýn, špetku soli, pepře a vaříme na mírném plameni za občasného míchání a podlévání vínem alespoň 50 minut. Postupujeme velmi opatrně, karamel je skutečně velice horký. Cibulovou marmeládu servírujeme po vychladnutí.

Tip:
Cibulovou marmeládu můžeme udělat i ze žluté cibule a špenát je možné nahradit vaším oblíbeným salátem, třeba přímo z vaší zahrady. U tohoto salátu se fantazii meze nekladou.

Bublanina ze zakysané smetany z obce Ohaře
Snad každý tento druh zákusku zná. Dalo by se říct, že doslova každá babička připravuje v létě bublaninu se sezónním ovocem. Léto je v plném proudu a ovocné stromy a keře se vybarvují, jak postupně jednotlivé druhy ovoce dozrávají. My jsme si pro vás připravili naprostou klasiku. Bublaninu s jahodami, malinami a třešněmi. Touto „sladkou tečkou“ potěšíte každého strávníka a po bublanině se během pár vteřin slehne zem. Ta naše je navíc připravená z kvalitní zakysané smetany, která se hrdě pyšní označením Regionální potravina ze Středočeského kraje.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 80 minut
Náročnost: *

Ingredience:
200 ml mléka
200 g zakysané smetany výrobce Proteco Agro z obce Ohaře ve Středočeském kraji
5 vajec
200 g cukru krystal
1 sáček vanilkového cukru
1 lžička citronové kůry
450 g hladké mouky
20 g moučkového cukru
1 sáček prášku do pečiva
100 g čerstvých malin
100 g čerstvých jahod
100 g čerstvých vypeckovaných třešní

Postup:
Smetanu, mléko, vejce, nastrouhanou citronovou kůru a všechny druhy cukrů vyšleháme do hladka a poté směs smícháme s moukou, práškem do pečiva a vše důkladně promícháme. Hotovou směs nalijeme do formy s pečicím papírem a přidáme na kousky nakrájené ovoce. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě na 200 °C přibližně 30 až 40 minut. Hotovou bublaninu necháme vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tip:
Do bublaniny můžeme přidat jakékoliv čerstvé nebo zavařené ovoce. Záleží na období a samozřejmě na chuti.

Plněný žitný chléb s grilovanou zeleninou nebo trhaným masem
Když se řekne piknik, jaké jídlo se vám vybaví jako první? Typickým pokrmem, který připravíte v pohodlí domova, zabalíte do ubrousku, vezmete piknikový koš a deku a vyrazíte do parku nebo k vodě, je přece sendvič. Pokrm, který můžete připravit na nespočet různých způsobů. My jsme si pro vás připravili rovnou dva druhy. Jedním potěšíme vegetariány, tím druhým milovníky masa. Pro přípravu jsme zvolili poctivý a kvalitní chléb. Konkrétně ten, který v roce 2021 získal ocenění Regionální potravina Plzeňského kraje. Řeč je o žitném chlebu z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově, který připravuje každou noc pekař Roman Sebera.

Počet porcí: 4 porce
Doba přípravy: 40–120 minut
Náročnost: *

Ingredience – vegetariánský tip:
1 žitný chléb z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově z Plzeňského kraje
150 g másla
20 g čerstvé pažitky
150 g rajčat
150 g cukety
150 g lilku
150 g papriky
80 g červené cibule
100 g mladého špenátu
0,1 l oleje
10 g čerstvého tymiánu
10 g čerstvého rozmarýnu
sůl, pepř

Postup:
Máslo necháme povolit v pokojové teplotě, smícháme s nadrobno nasekanou pažitkou, osolíme a opepříme. Cuketu, lilek, papriku a červenou cibuli nakrájíme na tenká kolečka. Zprudka orestujeme na oleji, přidáme rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Žitný chléb nakrájíme na plátky, namažeme pažitkovým máslem, přidáme mladý špenát, grilovanou zeleninu a rajče na plátky.

Tip:
Do grilované zeleniny můžeme přidat pórek, žampiony nebo mrkev.

Ingredience – chléb s trhaným masem:
1 žitný chléb z Pekárny Sebera U Jílků v Božkově z Plzeňského kraje
800 g vepřové krkovice
150 g plátkového sýra s větším podílem tuku
100 g červené cibule
80 g česneku
150 g salátové okurky
0,1 l oleje
100 g cukru krystal
0,1 l octa
0,5 l vody
Sůl a pepř

Domácí pikniková omáčka:
100 g červené cibule
50 g česneku
200 g rajského protlaku
0,2 l limonády kolového typu
20 g zauzené červené papriky
5 g čerstvé chilli papričky
20 g plnotučné hořčice
0,1 l oleje
sůl a pepř

Postup:
Vepřovou krkovici osolíme, opepříme, potřeme nasekaným česnekem, olejem a přidáme nahrubo nasekanou červenou cibuli. Podlijeme trochou vody a pečeme v troubě na 180 °C přibližně 60 minut. Vychladlou krkovici natrháme po vláknech a smícháme s výpekem. Mrkev oloupeme a škrabkou nakrájíme na tenké plátky. Vodu smícháme s cukrem, octem a špetkou soli. Marinujeme v nálevu přibližně 30 minut. Červenou cibuli nakrájíme najemno a orestujeme do zlatova. Přidáme najemno nakrájený česnek, zauzenou červenou papriku a znovu krátce orestujeme. Přidáme cukr, rajčatový protlak, hořčici, chilli, sůl, pepř a zalijeme limonádou kolového typu. Vaříme na mírném plameni za občasného míchání minimálně 30 minut a dáme vychladit. Žitný chléb nakrájíme na stejně velké plátky, potřeme omáčkou, přidáme trhanou krkovici a sýr. Dáme zapéct do trouby na 180 °C přibližně na 4 minuty, než se sýr rozpustí. Mrkev vyndáme z nálevu, osušíme na ubrousku a přidáme spolu s plátky okurky na chléb.

Tip:
Místo krkovice můžeme použít vepřovou plec, hovězí kližku nebo krůtí stehna.

Zdroj a foto: Regionální potravina

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *