Kedlubnová polévka a chlebíček s nakládanými ředkvičkami
Podzimní recept Pavla Berkyho na vynikající kedlubnovou polévku a chlebíček s nakládanými ředkvičkami.
“Nejsem úplně polévkový typ. Pamatuju si, že mě máma musela vždy nutit, abych před tím, než se zakousnu do masa, snědl alespoň pár lžic vývaru. Nakonec jsem pokaždé tu polévku snědl skoro celou. Nevím, možná to byla jen touha co nejdřív se pustit do toho zlatavého kuřátka, které na mě čekalo vedle na talíři. Tohle je celkem jednoduchý recept na polévku, která vás dokonale uspokojí, a to i když nejste úplný fanda zeleninových polévek. Výborná volba když nemáte chuť na vývar s nudlemi, nebo jen potřebujete obohatit váš rodinný jídelníček.”
Doba přípravy: 40 minut
Náročnost: 1
Počet porcí: 8
vegetariánské jídlo
Suroviny:
3 ks větších kedluben
2 ks petržele
1 ks cibule
1 l zeleninového vývaru
120 ml smetany
2 PL olivového oleje
1 ČL kmínu
petrželová nať
tymián
sůl
pepř
Rozvar:
25 ml vinného octa
1 ks bobkového listu
1 stroužek česneku
Postup:
V kastrolu rozehřejte olivový olej. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a společně s tymiánem dejte kastrolu. Restujte přibližně 1 minutu, poté přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte další minutu. Přilijte vývar, přidejte kmín, sůl, pepř, zamíchejte a nechte polévku vařit až do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu a čerstvou petrželovou nať. Vařte 1 minutu. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko. Nakonec polévku dochuťte přeceděným octovým rozvarem.
Octový rozvar:
V malém kastrůlku smíchejte ocet, bobkový list a oloupaný rozmáčknutý česnek. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte louhovat 5 minut.
TIP:
K polévce se také skvěle hodí pošírované vejce.
Chlebíček s nakládanými ředkvičkami
Suroviny:
chléb
2-3 ks červených ředkviček
majonéza (ideálně domácí)
100 ml vinného octa
2 PL medu
máslo
bobkový list
čerstvé oregano
sůl
pepř
Postup:
Z krajíce chleba vykrojte dva obdélníky a na másle je na pánvi opečte dozlatova. Do rendlíku nalijte vinný ocet, přidejte 50 ml vody, med, bobkový list, sůl a pepř. Zamíchejte a směs přiveďte k varu. Poté rendlík z plotny odstavte a nechte rozvar vystydnout na pokojovou teplotu. Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte je do rozvaru a nechte je v něm marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc. Na opečený chléb dejte vrstvu majonézy a na ní vyskládejte plátky nakládané ředkvičky. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.
Tento a více jak 100 dalších zajímavých receptů najdete v nové kuchařce Pavla Berkyho, kterou Ministerstvo kultury a Památník národního písemnictví letos ocenili jako jednu z nejkrásnějších knih roku! Prohlédnout i zakoupit si ji můžete na www.pavelberky.com.
Zdroj a foto: Pavel Berky