Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Ochutnejte halloweenské „strašně“ snadné recepty

Veselý a strašidelný svátek, který slaví celá rodina. Halloween, který letos připadá na úterý 31. října, není zdaleka jen o hrůzu nahánějících kostýmech. Mnoho lidí svátek bere také jako příležitost k uspořádání tematické večeře s lahodnými halloweenskými recepty na jídelním lístku:děsivě krvavé aperitivy, strašlivě dobré dorty nebo smrtelně sladké dezerty. Je tozkrátka večer, kdy můžete pohostit neobvyklým způsobem kohokoliv z rodiny či koledníků třeba některou z těchto strašidelných pochoutek.

Ještě před chystáním tajemného menu se však nezapomeňte pověnovat výzdobě, abyste vytvořili tu správnou halloweenskou atmosféru. Vyřezávané dýně jsou u stolu nebo za okny nutností. A na závěr večera si pak můžete pustit horor nebo dětem přečíst strašidelný příběh, u kterého se budete společně třást až do pozdních nočních hodin. Fuj, hrůza!

Krvavý cheesecake
Na dortík o průměru 15 cm
Suroviny na korpus:
150 g máslových sušenek
50 g másla

Suroviny na krém:
400 g sýru Philadelphia
150 g mascarpone
3 vrchovaté lžíce moučkového vanilkového cukru Vitana
3 vejce
špetka soli
šťáva z půlky bio citronu

Suroviny na polevu:
1 sklenice rybízového džemu (Hamé extra džem)
50 ml vody
1 balení želatiny na slané i sladké Vitana

Postup:
V mixéru nebo válečkem v pytlíku rozdrťte sušenky a smíchejte je s máslem pokojové teploty. Tuhou směs rozprostřete na dno dortové formy. Rozehřejte si troubu na 180 °C a sušenky v ní 10 minut pečte. Zatím si ve velké míse rozšlehejte elektrickým šlehačem nebo metlou všechny ingredience na krém. Ten umístěte na sušenkový korpus a ještě půl hodiny pečte. Dort by měl být po upečení na okrajích tvrdý, ale uprostřed trochu třaslavý. Nechte jej vychladnout na lince a následně dejte ztuhnout do lednice alespoň na několik hodin. Chvíli před vytažením dortu z lednice v hrnci na středním ohni rozpusťte džem s vodou a želatinou. Tuhý dort polévejte lehce vychladlou džemovou směsí. Podávejte „po bubácku“ se zapíchnutým nožem a bodláčím.

Lebkové lívance s pekanovými mozečky
Na 20 lívanečků
Suroviny na dýňové pyré:
1 menší dýně hokkaido
1 lžíce másla
špetka soli

Suroviny na lívance:
200 g hladké mouky
3 lžíce bílého jogurtu
2 lžíce rozpuštěného másla
2 vejce
2 lžíce moučkového vanilkového cukru Vitana
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva Vitana
špetka soli
rostlinný olej na smažení
100 g pekanových ořechů na posypání

Postup:
Dýni nejdříve omyjte, rozkrojte a vydlabejte (hokkaido se naštěstí neloupe). Dužinu nakrájejte na malé kostky. V hrnci nechte rozpustit máslo, přidejte dýni a sůl a podlijte trochou vody. Duste cca 20 minut a následně dýni rozmixujte na pyré. Dále mouku promíchejte s práškem do pečiva a solí. Přidejte 200 g dýňového pyré, a pokud je pyré příliš hutné, rozmíchejte ho s jogurtem. Pak přimíchejte také vejce s máslem, cukr a po částech mouku. Těsto by mělo být konzistenčně o dost hustší než třeba to na palačinky. Lívanečky tvarujte na pánvi lžící a smažte do zlatova z obou stran na oleji. Podávejte teplé s pekanovými ořechy, posypané moučkovým cukrem a džemem dle chuti.

Palačinkové pavučinky s marmeládou
Suroviny na těsto (na 20 pavučinek):
250 ml mléka
2 vejce
1 balení vanilkového cukru Vitana
150 g hladké mouky
olej nebo přepuštěné máslo na smažení
špetka soli
1 balení moučkového vanilkového cukru Vitana na posypání
rybízový džem dle chuti k podávání (Hamé extra džem)

Postup:
V mléce rozmíchejte vejce, vanilkový́ cukr Vitana i sůl a postupně̌ přidávejte mouku. Pořádně prošlehejte a nechte odpočinout v lednici alespoň půl hodiny. Cukrářský pytlík si následně naplňte těstem. Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo a pytlíkem na pánvi tvarujte pavučinky. Smažte dozlatova z obou stran. Podávejte s cukrem a oblíbeným džemem.

 

Tipy:
Želatina na sladké i slané Vitana
Jak už název napovídá, tuto želatinu můžete použít nejen na sladké dezerty, ale také na zalití pokrmů studené kuchyně. V případě sladké kombinace připravovanou želatinu oslaďte cukrem nebo ovocnou šťávou. Na vychladlý moučník ji však lijte až po zchladnutí, jakmile uvidíte, že začíná želírovat. Jeden sáček vám vystačí na dort o průměru 30 cm. Doporučená cena: 25,90 Kč

Vanilkový cukr Vitana
Máte rádi vanilku a současně i sladké? Vyzkoušejte vanilkový cukr od Vitany, kterým ihned provoníte letošní halloweenské dobroty. Přidat jej můžete do pavučinkových palačinek nebo do domácí šlehačky, kterou můžete „krvavé“ dezerty dozdobit. Nezapomeňte, že ve vanilkovém cukru můžete i obalit menší sladkosti jako třeba želé pro koledníky. Doporučená cena: 11,90 Kč

Kypřicí prášek do pečiva Vitana
Při rychlém domácím pečení se vyplatí vsadit na jistotu v podobě kypřicího prášku do pečiva od Vitany. Skvěle se hodí do třeného či piškotového těsta, ale i medového perníku nebo palačinek. Doporučujeme jej přidat do těsta až na závěr, aby těsto hezky „naskočilo“ během pečení. Doporučená cena: 7,90 Kč

Moučkový cukr s vanilkou Vitana
Jak ukazují naše strašidelné recepty, moučkový cukr s vanilkou je v cukrařině naprosto univerzální svým využitím. Můžete jej přidat do těsta na lívance, osladit jím dortový krém nebo jím zaprášit právě dosmažené palačinky. Doporučená cena: 11,90 Kč

Zdroj a foto: Vitana

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *