Vánoční cukroví jako vanilkové nebe
Ať už vsadíte na tradiční, nebo originální recepty, nastává nejvyšší čas pustit se do adventních cukrářských výtvorů. Pokud tento rok toužíte po obměně sladkého repertoáru, můžete své blízké překvapit i některou z neokoukaných delikates.
Co takhle vyzkoušet recept na křehké mandlové špalíčky. Díky nasekaným mandlím jsou na pohled rustikálnější než rohlíčky, ale stejně výtečné. Pokud neupadnete do vanilkového komatu, můžete si připravit i mini verzi jednoho z dezertů noblesní cukrařiny.
Tradiční recept na věnečky jsme uzpůsobili vánoční tematice, protože kromě vanilkového krému pro vás máme návod i na jeho perníkovou verzi.
Náš tip:
Ať už se během svátků rozhodnete pro jakýkoli cukrářský počin, dbejte na správný výběr ingrediencí, zejména koření. V soutěži spotřebitelů o Nejdůvěryhodnější značku roku i letos opětovně zvítězila značka Vitana, proto by její koření bohaté na silice nemělo chybět ani při přípravě svátečních pokrmů.
Mandlové špalíčky v moučkovém vanilkovém cukru
Suroviny (na dva plechy cukroví):
280 g hladké mouky
230 g změklého másla
30 g moučkového cukru + na obalení
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana
100 g loupaných mandlí
Postup:
Mandle spařte v horké vodě, a ještě teplé zbavte slupky. Nasekejte na kousíčky. Troubu rozehřejte na 200 stupňů. Do velké mísy nebo na pracovní plochu přesijte hladkou mouku, cukr a na hromádku přidejte změklé nasekané máslo a mandle. Rukama vše propracujte do kompaktního těsta, dejte do fólie a uložte na hodinu do lednice. Ideálně však těsto odpočívá přes noc. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto nakrájejte na plátky a z plátů vyválejte válečky cca 2–3 cm tlusté. Nožem z válečku odkrajujte špalíčky. Buď malé na jedno sousto, nebo větší na dvě skousnutí. Pečte cca 10 minut nebo do zlatova.
Mezitím v míse smíchejte moučkový cukr s tím vanilkovým, a ještě teplé špalíčky v něm obalujte. Užijte si tu vanilkovou vůni a vánoční atmosféru.
Vanilkové a perníkové věnečky s mascarpone
Suroviny na věnečky:
6 lžic rostlinného oleje
150 ml vody
130 g hladké mouky
3 šťastná vejce
špetka soli
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana na poprášení
Suroviny na krém:
250 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání
1 lžička Perníkového koření Vitana (klasického nebo speciálního z edice Světová od Kateřiny Winterové)
1 Moučkový vanilkový cukr Vitana
Postup:
Vodu s olejem přiveďte ve větším hrnci k varu. Jakmile uvidíte bublinky, přisypte do hrnce mouku a sůl. Těsto v hrnci pomalu odpalujte tak, aby se odlepovalo od stěn, ale přichytávalo ke dnu. Bude to trvat asi 3 minuty. Jakmile bude hmota kompaktní, odstavte hrnec z plotny. Do těsta opatrně zapracujte vejce, jedno po druhém. Nechte vychladnout. Troubu si rozpalte na 180 stupňů. Cukrářský sáček naplňte těstem a na plech vyložený pečicím papírem tvarujte věnečky. Pečte asi půl hodiny a určitě troubu během pečení neotvírejte! Hotové, chladné věnečky rozkrojte v půlce nožem. Budete je plnit krémem. Mascarpone si rozdělte na poloviny. Jednu půlku vyšlehejte s vanilkovým cukrem, druhou s perníkovým kořením. Ve druhé míse vyšlehejte smetanu a opatrně ji promíchejte s mascarpone. Krém si přendejte do cukrářského sáčku s větší hubičkou a věnečky jím naplňte. Na závěr je ještě poprašte vanilkovým moučkovým cukrem.
Tipy na koření:
Perníkové koření Vitana
Předvánoční pečení začíná zpravidla tradičními perníčky, které se obvykle nechávají ještě pár dní před konzumací uležet. Vůně a chuť koření, jako jsou mletá skořice, badyán a hřebíček, dodává nejen perníčkům ten pravý nádech Vánoc. Neváhejte tuto originálně připravenou směs perníkového koření od Vitany použít také do dalších druhů cukroví či náplní. Doporučená cena: 23,90 Kč
Perníkové koření z edice Světová od Kateřiny Winterové
Jedinečné kořenicí směsi z edice Světová, které připravila Kateřina Winterová, nacházejí využití ve slané i sladké kuchyni. Její perníkové koření obsahuje jednu atypickou, přesto údajně tradiční ingredienci – pepř. Přidáním této směsi do jakéhokoliv těsta na cukroví ozvláštníte i recepty, které u vás doma už léta všichni znají. Doporučená cena: 25,90 Kč
Moučkový cukr s vanilkou Vitana
Co by to bylo za předvánoční pečení bez pořádné dávky moučkového cukru? Tento Moučkový cukr s pravou vanilkou nejčastěji využijete na finální posypání či obalení již hotového dezertu či cukroví. Využít jej ale můžete i při obalování pečených či nepečených sladkých pokrmů. Navíc jím lehce dochutíte i krémy, třeba ten do vánočních věnečků. Doporučená cena: 11,90 Kč
Vanilkový cukr Vitana
K Vánocům zaručeně patří také vůně a chuť vanilky. Vanilkový cukr od Vitany s obsahem pravé vanilky dodá říz vašim vanilkovým rohlíčkům i dalšímu cukroví. Stačí jím nahradit v kterémkoli receptu část běžného cukru a uvidíte, jak chutný a vanilkový bude výsledek. Doporučená cena: 11,90 Kč
Poleva s citronovou příchutí Vitana
Chcete-li místo cukrové krusty na cukroví sladkokyselou polevu, můžete věnečky i jiné cukroví na závěr dozdobit Polevou s citronovou příchutí od Vitany. Stačí ji rozmíchat dle návodu v malém množství mléka či studené vody a ihned jí věnečky polévat, případně namáčet věnečky v polevě vrchní stranou. Polevu můžete použít i na ostatní druhy vánočních moučníků jako perník a vánočku. Doporučená cena: 27,90 Kč
Skořice mletá Vitana
Jemná, silně aromatická mletá skořice by neměla chybět v téměř žádném ze sladkých pokrmů, kterými budete hostit své návštěvy během vánočních svátků. Skvěle funguje v kombinaci s pomerančem, jablky, čokoládou, ale i kávou a samozřejmě punčem. Přidáním špetky skořice do jakéhokoli horkého, ale třeba i studeného nápoje vznikne jedinečně chutný vánoční aperitiv. Doporučená cena: 17,90 Kč
Vanilka mletá Vitana
Dužina z vanilkového lusku bývá nejen prvotřídním aromatem vánočních dezertů i nápojů, ale i chuťovým a designovým prvkem. Vanilka mletá od Vitany je vyrobena z rozemletých fermentovaných vanilkových lusků, takže vám výrazně ušetří čas při vánočních přípravách. Neváhejte mletou vanilku využít i ve studené kuchyni. Doporučená cena: 101,90 Kč
Zdroj a foto: Vitana