Jarní recepty se SKYREM
Vyzkoušejte jarní recepty se SKYREM, ochutnat můžete Brokolicový quiche, Rosti se Skyrem a Citrónové muffiny s mákem.
Brokolicový quiche (slaný francouzský koláč)
280 g celozrnné pšeničné mouky
165 g studeného másla na kousky
2 lžíce studené vody
1 lžíce soli
½ kg nasekané brokolice
1 střední cibule nakrájená
350 g hedvábného tofu
2 šálky SKYRU z Bohušovic
½ lžičky kurkumy
3 lžíce lahůdkového droždí
1 špetka himalájské černé soli (kala namak)
Postup:
Předehřejte troubu na 220 stupňů. Nejprve udělejte těsto. V míse smíchejte mouku, chlazené máslo a sůl. Těsto zpracujte rukama, přidejte vodu a nepřestávejte hníst, dokud není hladké bez hrudek a drží pohromadě. Pak na dno pekáče vložte pečící papír, namačkejte těsto, propíchejte vidličkou, zatižte fazolemi a pečte 10 minut. Zatímco se peče těsto, orestujte nakrájenou cibuli a trochu i brokolici, ale jen dokud není cibule měkká. Ve velké míse rozmačkejte vidličkou tofu, přidejte SKYR z Bohušovic, kurkumu, lahůdkové droždí, sůl se špetkou černé soli a smíchejte dohromady. Pak vmíchejte i orestovanou cibuli s brokolicí a vše nalijte na těsto. Pečte 25 – 30 minut. Nechte koláč trochu zchladit před tím, než ho budete krájet.
Rösti s dipem ze SKYRU z Bohušovic
Suroviny:
¼ dýně hokkaido (kolem 300g)
3 brambory
½ lžičky soli
Pepř
¼ lžičky skořice
½ lžičky kari koření
1 lžíce nasekané petrželky
3 lžíce cizrnové mouky
Olej rostlinný
½ hrnku SKYRU z Bohušovic
Čerstvá pažitka
Sladká paprika dle chuti
Suroviny na dip:
450 g bílého Skyru z Bohušovic
1-2 stroužky česneku
1 lžička citrónové šťávy
Kůra z jednoho bio citrónu
½ lžičky dijonské hořčice
Mořská sůl podle chuti
Čerstvě mletý pepř podle chuti
Postup:
Rösti jsou smažené jídlo typické pro německo-švýcarskou oblast. Syrové brambory nastrouháme, smícháme s kořením, přidáme trochu mouky a smažíme na pánvi. A když je podzim, přidáváme do těsta nastrouhanou dýni hokkaido. Cizrnová muka se používá, protože spojí ingredience a dobře se pak z těsta vytváří placičky. Nejsou pak vůbec potřeba vejce. (pokud dáte jinou mouku, můžete místo vajec dát na spojení trochu odvaru z lněného semínka) Chuť dokonale doladí petrželka, koření jako kari, skořice a pepř se solí. Rösti jsou delikatesní s dipem ze Skyru, ten můžete servírovat i se salátem nebo použít místo majonézy do sendviče.
Citrónové muffiny s mákem
Suroviny:
375 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
2 lžíce cukru krupice
2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
1 citron a šťáva z něj
60 g celého máku a trochu na ozdobu
200 g tvarohu měkkého
2 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
2 malé SKYRY natur z Bohušovic
125 ml oleje
Suroviny na polevu:
160 g moučkového cukru
1,5 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na muffiny olejem nebo použijte papírové košíčky. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, citrónovou kúru a mák. Poté vmíchejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, jogurt a olej. Těsto rozdělte do formiček na muffiny. Pečte 20-25 minut, dokud párátko není po zapíchnutí čisté. Polevu vyrobíte smícháním cukru s citrónovou šťávou. Ozdobte jí muffiny podle své fantazie (kokos, čokoláda) a nechte vychladnout.
Zdroj a foto: SKYR