Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sport

České softbalistky čelily světové elitě. Pomohla jim utkání proti mužům z přeboru

 Velmi náročný program měly české hráčky v rámci Pražského softballového týdne. Dospělou reprezentaci totiž čekalo několik zápasů proti Tchaj-wanu nebo Austrálii – tedy soupeřům, proti kterým hrají výjimečně. A dále se střetly s Německem a Nizozemskem. Z jedenácti utkání si domácí softbalistky připsaly dvě výhry, zejména nasbíraly velmi cenné zkušenosti. Vždyť v posledních duelech prohrály s asijskými soupeřkami jen těsně po velkém boji. „Zlepšovali jsme se každým dnem,“ pochvaloval si Vojtěch Albrecht, reprezentační trenér.

Nasadili si velmi vysoké cíle. České softbalistky chtějí patřit k elitním týmům v Evropě, uspět plánují i na světové úrovni a rády by se probojovaly na olympijské hry, kam by se měl softbal vrátit v roce 2028. I proto je důležité se pravidelně střetávat s nejlepšími týmy, k čemuž došlo začátkem července na Pražském softballovém týdnu. „Odehráli jsme zápasy proti týmům z top 10 světového žebříčku. Taková utkání mají pro české reprezentantky obrovský přínos, protože světová špička je vyrovnaná a každá příležitost postavit se elitním soupeřům je vzácná,“ dodal Albrecht.

A Češky rozhodně ukázaly kvalitu. Vždyť na úvod turnaje porazily překvapivě Austrálii 4:2. Poté však následovaly porážky od Tchaj-wanu nebo výhra nad Německem. Ale koncem turnaje už domácí hráčky dokázaly potrápit špičkový asijský tým v těsných prohrách 2:3 a 3:4. „V obraně dokážou Tchaj-wanky předvést hodně dobrých zákroků, na pálce jsou hodně kontaktní. Velmi dobře sledují míč, zpracovávají si nadhazovačku tak, aby jim hodila jejich oblíbený typ nadhozu. Mají skvělou disciplínu,“ hodnotil trenér Vojtěch Albrecht. „Je skvělé, že koncem turnaje už jsme s nimi hráli vyrovnané duely a připisovali si body.

Však se také reprezentační softbalistky na Pražský softbalový týden netradičně připravovaly. Povedlo se jim odehrát několik zápasů proti mužským týmům z pražského přeboru. Softbalistky tak čelily nadhozům od mužů nebo musely vzdorovat proti chlapským odpalům. A týmy z nejvyšší pražské soutěže rozhodně nic nepodcenily, však vítězství si připsaly pouze celky Pikes Praha a Eagles. „Přínos projektu vyhodnocuji, ale už v tuto chvíli je jisté, že neviditelný psychický přínos zejména pro naše nadhazovačky byl patrný v našich utkáních proti Austrálii, Nizozemsku a Tchaj-wanu. V minulosti jsme vídávali u našich hráček příliš vysoký respekt z pálkařů světových kvalit. To se letos vytratilo a to i díky tomu, že naše reprezentantky měly možnost stát proti pálkařům z chlapských týmů,“ dodal trenér Albrecht.

Nejvíce úspěšných odpalů ze všech týmů zaznamenala na turnaji Barbora Saviola, která v deseti utkáních dala 12 úspěšných odpalů a jeden homerun. Šest hitů měla na svém kontě ještě Eliška Thompsonová a Ema Vodičková. To nejlepší domácí hráčkou v nadhazovacím kruhu byla Veronika Pecková, která zaznamenala 19 strikeoutů. České hráčky se budou brzy přesouvat do Itálie, kde se odehrají sérii dalších přípravných duelů proti světovým týmům.

Foto: Czech Softball/Grega Valančič

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *