Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Podpora lokálních producentů bude pro potravinovou soběstačnost rozhodující, shoduje se řetězec BILLA s farmáři

Význam spolupráce mezi obchodními řetězci a lokálními dodavateli poroste. Uvědomuje si to i řetězec BILLA. S lokálními dodavateli proto trvale prohlubuje spolupráci a pomáhá jim vypořádávat se s překážkami, které před sebou mají. Společně usilují o to, aby čeští zákazníci nacházeli stále více v tuzemsku vyprodukovaných potravin, s vysokou kvalitou a za výhodnou cenu.

Čeští producenti a farmáři čelí v současné době mnoha výzvám: klimatické změny a cyklus počasí, stoupající ceny energií, společenský tlak na snižování uhlíkové stopy, ale také nedostatek pracovníků vzdělaných či motivovaných pracovat v zemědělství. Část ovoce a zeleniny, které končí na pultech obchodů, k nám sice putují ze zahraničí. Dlouhodobá závislost na těchto dodávkách však není udržitelná – pro dodavatele, prodejce, ani pro naši planetu.

„Lokální producenty a jejich spolupráci s obchodními řetězci musíme podporovat. Potřebují udržovat svoje podnikání v běhu, rozvíjet ho a modernizovat. Jedině to povede k větší potravinové soběstačnosti Česka, což se pozitivně promítne v první řadě do cen ovoce a zeleniny pro zákazníky,“ říká Ladislav Lázňovský, senior nákupčí segmentu ovoce a zelenina, pečiva a masných produktů BILLA Česká republika.

Řetězec BILLA navazuje úzké spolupráce s lokálními dodavateli již několik let. A osvědčuje se to. „Díky podpoře malých českých zemědělců a zemědělských družstev mohou i výrobci s omezenými logistickými a technologickými možnostmi dostat své produkty do našich prodejen a prodávat je. Společně můžeme pracovat na tom, aby naši zákazníci měli vždy dostatek čerstvého a kvalitního zboží. Jednoznačně se ukazuje, že se takový druh spolupráce oboustranně vyplácí,“ míní Ladislav Lázňovský z řetězce BILLA.

Odběr od tuzemských producentů má i ekologické přínosy. Čím blíže je výroba od místa prodeje, tím nižší je náročnost na přepravu a snižují se emise CO2. Řetězec BILLA aktuálně dováží okolo 7 800 kamionů s ovocem a zeleninou ročně. Díky sílící spolupráci s českými dodavateli řetězec plánuje, že se mu do roku 2025 podaří počet kamionů snížit o 17 až 20 %.

Dobrou ukázkou spolupráce mezi řetězcem a lokálními dodavateli je například farma Naše rajče, kterou řetězec BILLA v poslední době zintenzivňuje. „Udržitelný přístup k farmaření se dnes vnímá především jako nákladná záležitost. Jsem ale přesvědčen, že udržitelný přístup je pro nás příležitostí, jak dělat věci lépe a efektivněji. A mít po boku správného partnera může tuto cestu značně usnadnit. Nejen ovoce a zelenina, ale i ostatní potraviny, pak mohou být chutnější a také levnější. Jsem rád, že BILLA to vnímá podobně a dokáže to v naší spolupráci ocenit,“ komentuje Lukáš Rázl, zakladatel a majitel farmy Naše rajče.

Ta pěstuje několik odrůd rajčat v moderních sklenicích v severočeských Tušimicích. „V našich sklenících využíváme nejmodernější technologie, které zajišťují správný přísun živin, ideální teplotu ve skleníku a přirozené světlo. Skleníky vytápíme odpadním teplem z blízké elektrárny. Naše rostliny opylovávají přírodní cestou čmeláci, kteří žijí ve skleníku. Ekologicky užíváme dešťovou vodu a šetříme přírodu. Rajčata jsou také ve skleníku chráněna před bakteriemi a škůdci,“ vypočítává Lukáš Rázl z farmy Naše rajče.

BILLA plánuje spolupráci s lokálními dodavateli prohlubovat a zvyšovat podíl ovoce a zeleniny, které pochází z Česka. Například u hrušek chce dosáhnout 75% podílu českého původu, u rajčat a cibule by z tuzemských farem mělo pocházet až 85 % prodávaných plodin. České brambory budou zaujímat v portfoliu BILLY 90 %, jablka dokonce 95 %. V případě česneku se řetězec chystá prodávat výhradně ten z od lokálních pěstitelů Česka, tedy ze 100 %.

Zajímavosti o farmě Naše rajče

  • Největší celoročně pěstující farma s rajčaty v ČR.
  • Farma Naše rajče pěstuje celkem 3 odrůdy rajčat: Saluozo, Primioso a Siranzo.
  • Ve dvou sklenících o celkové rozloze 11 hektarů se nachází téměř 177 tisíc rostlin.
  • Stonky, které rostou zavěšeně a jsou uchyceny pod stropem skleníku, povyrostou každý měsíc přibližně o 1,5 metru. Doba zrání zabere přibližně 2 měsíce.
  • Rajče svým původem pochází z mexické džungle, proto rostlinám nejvíce prospívají podmínky tropického pásu. V Tušimicích je ve sklenících celoročně napodobují kontrolou správné teploty a vlhkosti. Mimo letní sezónu pomáhá se zajištěním teploty vyhřívání zbytkovým teplem z nedaleké tepelné elektrárny.
  • Čmeláci, kteří žijí spolu s rostlinami ve skleníku, zajišťuji jejich pravidelné opylování.
  • S nežádoucími škůdci se zde bojuje biologickou ochranou nasazením potřebných parazitů, kteří rostliny ochrání přírodní cestou, a tedy bez nutnosti použití chemického ošetření.
  • Díky efektivnímu logistickému systému s řetězcem BILLA jsou rajčata sbírána v plné zralosti a už do 12 hodin od utržení na příjmu zboží v prodejně.
  • Aby se předešlo zavlečení nežádoucích organismů z vnějšího prostředí, dodržují se v areálu skleníků přísné hygienické podmínky.
  • Rostliny jsou zakořeněny ve vodě s kokosovou drtí a žijí v symbióze s houbami, které výrazně napomáhají rostlinám vstřebat potřebné živiny. Pěstování tedy probíhá hydroponně a přísun živin i okolní podmínky jsou řízeny centrálně z počítače na dálku.
  • Farma produkuje rajčata i během zimních měsíců, a to díky přisvěcování, které rostlinám dodává potřebné světlo v období, kdy nemají dostatek denního světla.

Produktový tip – česká rajčata z farmy Naše rajče

Česká rajčata z farmy Naše rajče se pěstují v moderních a ekologických sklenících hydroponickým způsobem. Plodí bez použití chemického ošetření, v symbióze s prospěšnými organismy, které jim pomáhají v růstu a chrání je. Rostou ve 3 odrůdách s různou cukernatostí a na rozdíl od dovážených rajčat se sklízejí v plné zralosti. K dostání jsou v prodejnách BILLA, kam se dostanou už do 12 hodin po utržení.

Zdroj a foto: Billa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *