Víte, jak správně skladovat pečivo?
Asi každému se to někdy stane: koupíte bochník chleba nebo pytlík bagetek k večeři a na poslední chvíli se změní plány, jíte nakonec venku nebo prostě jen není takový hlad. A s každým dalším dnem pečivo ztrácí na své původní kráse a chuti a dost často končí v koši. Podívejte se na tipy, jak takovému plýtvání zabránit a prodloužit život tomuto oblíbenému druhu potravin.
Pečivo patří mezi nejoblíbenější základní potraviny a zcela běžně se objevuje na našich talířích. Jelikož nám velmi snadno vzniknou přebytky ať už chleba, nebo rohlíků, je důležité se ujistit, že pečivo správně skladujeme, abychom si na něm mohli pochutnat i další dny. Není navíc pečivo jako pečivo.
První doporučení se týká „obyčejného“ pečiva, jako jsou chleby, bagety nebo rohlíky. Tyto druhy pečiva by měly být skladovány v suchu a mimo přímé slunce. Papírový sáček nebo bavlněný pytlík jsou pro skladování tohoto druhu pečiva ideální, neboť umožňují cirkulaci vzduchu, která zabraňuje vzniku plísní. Skvěle poslouží i povoskované pytlíky. Do zásoby si můžete připravit chlebové krutony do polévky nebo na salát – skladované ve vzduchotěsné nádobě vám také pár dní, ne-li týdnů vydrží. A staré rohlíky zase můžete po usušení rozemlít či nastrouhat na domácí strouhanku.
Druhá rada se zaměřuje na správné skladování sladkého pečiva nebo koláčů. Tyto druhy pečiva obsahují často krémy a náplně, které se mohou (obzvlášť v létě) rychle zkazit. Proto je důležité skladovat toto pečivo v chladničce, ideálně v uzavíratelné nádobě, aby nepřišlo do kontaktu s ostatními potravinami. Například ovocnou bublaninu tedy po vychladnutí raději také uchovávejte v lednici.
Pečivu, které obsahuje ořechy, semínka nebo sušené ovoce, bude nejlépe v nádobě s těsnícím víkem. Tyto přísady totiž mohou rychle ztratit svou svěžest a křupavost, pokud jsou vystaveny vzduchu. Ořechy navíc mohou žluknout.
„Pokud vám stále zbývá ohromné množství pečiva a víte, že ho před jeho zkázou neupotřebíte, může být dobrým řešením jeho zmrazení. Pečivo můžete rozdělit na porce, zabalit do alobalu a uložit do mrazáku. Při rozmrazování pak pečivo neztratí tolik na chuti ani kvalitě, a takový rozmražený chléb opečený v toustovači poslouží jako skvělá večeře,“ přidává svůj tip Stanislav Janíček, chlebový sommeliér ze Svazu pekařů a cukrářů v ČR.
Nejlepší je samozřejmě čerstvé pečivo, a proto je ideální nakupovat podle aktuální spotřeby. Někdy však nastanou nečekané situace, mění se plány, a tak je dobré mít v záloze pár tipů, jak pečivu co nejvíce prodloužit jeho životnost.
Svaz pekařů a cukrářů v České republice, z. s. (SPaC ČR), je potravinářské profesní sdružení, které hájí zájmy firem podnikajících v pekařském a cukrářském oboru a podporuje jejich činnost. V současné době sdružuje 130 členů – pekáren a cukráren, dodavatelů strojního zařízení, surovin, služeb a potravinářských škol. Více informací na www.svazpekaru.cz.