Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Při redukci váhy neomezujte bílkoviny

V potravě je nutné přijímat bílkoviny pravidelně, a to i při hubnutí. „Pokud jich totiž nebudeme mít dostatečné množství, může dojít k odbourávání zejména svaloviny,“ vysvětluje výživový poradce komplexního programu The 1:1 Diet Lukáš Vrána.

Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem našeho těla. Najdeme je ve všech tkáních, jsou důležité pro stavbu svalů, kostí, pokožky, pro funkci imunitního systému, nebo třeba pro tvorbu enzymů a hormonů. Jedná se o základní makroživinu, kterou nezbytně nutně potřebujeme, aby tělo správně fungovalo.

Je důležité si uvědomit, že naše tělo si neumí vytvořit zásoby bílkovin, na rozdíl třeba od tuků, a proto je jejich pravidelné a dostatečné zastoupení ve vyváženém jídelníčku nutné. Nadměrné omezování bílkovin je jednou z nejčastějších chyb, kterých se lidé dopouštějí při redukci váhy. Pokud si nejste jistí, jak si správně poskládat jídelníček při hubnutí, může Vám výrazně pomoci, když se poradíte s výživovým poradcem. „V komplexním programu The 1:1 Diet se snažíme podpořit klienty ve snaze o změnu stravovacích návyků v naší výzvě Huben, kde v rámci měsíce dubna dostávají týden programu zdarma,“ dodává Lukáš Vrána.

Doporučené hodnoty příjmu bílkovin
Pokud se chceme orientovat jednoduše, platí jako optimální příjem pro dospělého člověka zhruba 1g bílkovin na 1 kg ideální hmotnosti. V případě silových a výkonnostních sportů jsou pak hodnoty vyšší (1,2 – 2,0 g/ kg hmotnosti i více).

Jak poznáte nedostatek proteinů ve své stravě?
Můžete se zaměřit na několik obecných znaků, mezi základní ukazatele patří ztráta svalové hmoty, nekvalitní vlasy, nehty a kůže nebo pocit hladu krátce po jídle. Přesnou diagnostiku klinického nedostatku bílkovin však může stanovit pouze lékař.

Tipy, jak začlenit bílkoviny do jídelníčku při jejich nedostatku
Zaměřte se na to, jestli máte zdroj proteinů v hlavních jídlech, tedy na snídani, k obědu i večeři. Pokud ne, můžete doplnit kromě masa třeba jogurt, vejce, sýry nebo luštěniny. Právě jmenované potraviny se hodí i na svačinu. Pokud stále proteiny chybí nebo si je nestíháte připravit, můžete sáhnout třeba po proteinové tyčince. Doporučujeme také vyhnout se vysoce průmyslově zpracovaným potravinám, zejména polotovarům. Koncentrace bílkovin je v těchto typech jídla nižší v porovnání s běžnou a vyváženou stravou. Namísto polotovarů si jídlo s vhodným poměrem makroživin připravujte doma sami.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *