Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Klasa slaví 20. narozeniny speciální perníčkovou pečící edicí

Nejznámější česká značka kvality Klasa letos slaví významný milník – 20 let na trhu! Již od roku 2003 provází logo Klasa v českých obchodech spotřebitele, kteří hledají kvalitní suroviny. Abychom tuto příležitost oslavili, připravili jsme pro vás speciální sérii cukrářských receptů, které spojují ty nejkvalitnějších suroviny s tou pravou atmosférou blížících se Vánoc. A co by to bylo za oslavu bez překvapení! Všechny recepty v této sérii jsou výsledkem spolupráce s paní Andrle, majitelkou malého, avšak výjimečného pražského perníkářství „Perníčkův sen“, které je držitelem prestižní značky Klasa zaručující špičkovou kvalitu.

Pojďte si s námi připravit slavnostní dort, který hravě zvládne úplně každý, voňavé perníčky, které vás zanesou do pravého světa Vánoc, osvěžující perníčkový nápoj, ale také dva druhy typického cukroví.

Slavnostní dort pro Klasáčka
Ke krásnému výročí Klasy pro nás připravila expertka na perníčky paní Andrle z perníkářství „Perníčkův sen“ tento jednoduchý, ale lahodný dort. Perníčky paní Andrle najdete v malém perníkářství v historickém centru Prahy. Jejich originální receptura je přísně tajná, přesto se s námi podělila o některá svá pekařská tajemství.

Recept na tento slavnostní dort vás překvapí svou jednoduchostí a také lahodnou chutí. Základem je správné pekařské odhodlání a také kvalitní suroviny. Suroviny, které hrají hlavní roli v těchto receptech, jsou vajíčka, mouka a cukr. A především na jejich kvalitu byste se proto měli zaměřit.

Základem pečení je vždy správná mouka. V našem případě jde o hladkou mouku, která se hodí na přípravu většiny těst – třených, šlehaných, kynutých, ale i lineckých. Označení mouky spočívá v jemnosti mletí a také v tom, z jaké části obilného zrna je mouka namletá. Výborná hladká mouka vzniká z částí blízko slupek, kde je vyšší obsah minerálních látek. My doporučujeme volit mouky, které nesou některé z log kvality, jako je Klasa, Regionální potravina nebo BIO. U takto označených produktů si můžete být vždy jistí výjimečnou kvalitou.

Takže na nic nečekejme a pojďme se pustit do perníčkového dortu od paní Andrle. Recept na perníčky, kterými dort dozdobíme, najdete v dalším receptu.

Počet porcí: 16
Doba přípravy: 120 minut
Náročnost: ***

Ingredience:
Korpus:
průměr 25 cm, výška 25 cm
800 g cukr krystal
16 ks vejce
800 g hladká mouka

Krém:
5 ks 250 g mascarpone
5 ks 250 g šlehačka 31 %
200 g cukr moučka
3 ks vanilkový lusk

Postup:
Nejprve si připravíte korpus. V míse smícháte cukr krystal s vejcem a vyšleháte do pěny. Přidáte přesypanou kvalitní hladkou mouku a ručně opatrně zamícháte. Nalijete do vymaštěné a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm. Pečete na 170 °C po dobu přibližně 50 minut. Po vychladnutí korpus rozkrojíte na dvě půlky. Dále si připravíte krém. V míse šleháte na nejvyšší rychlost mascarpone, šlehačku a moučkový cukr. Po vyšlehání vmícháte vanilkový lusk. Krém natřete na dortové korpusy a skládáte je na sebe dle požadované výšky dortu. Celý dort pak zvenku můžete ještě potřít krémem nebo jen srovnat stěrkou. Ozdobíte perníčky v různých tvarech. Na jejich přilepení je ideální bílková poleva.

Tip:
Perníčky, kterými ozdobíme dort, můžeme připravit ve tvaru podle přání. Polevu lze obarvit potravinářským barvivem a zdobení tak ozvláštnit.

Voňavé perníčky jako od babičky
Přestože je receptura originálních perníků paní Andrle přísně tajná, svěřila nám jeden ze svých receptů, který si můžete upéct i vy sami doma. Základem, stejně jako u perníčkového dortu, jsou kvalitní suroviny. Takže vybírejte podle značek kvality, jako je Klasa, BIO nebo Regionální potravina.

„Každý kousek perníku představuje malou porci radosti,“ popisuje paní Andrle a prozrazuje, že tato lahodná sladkost má bohatou a dlouhou historii. Základem perníčků je med, který naši dávní předkové přidávali do placek, vyrobených z mouky a vody. Perníčky se u nás začaly péct ve 14. století, kdy byly kvůli svým luxusním surovinám velmi vzácné, a tudíž oblíbené spíše u vyšších vrstev. Receptury se v průběhu staletí měnily a vyvíjely. Ovšem podle paní Andrle má správný perník obsahovat 10 druhů koření – hřebíček, fenykl, anýz, koriandr, muškátový oříšek i květ, skořice, pomerančová kůra, nové koření, badyán. Perníčky jsou nyní oblíbené nejen pro svou chuť, ale i vůni, která provoní celou domácnost. Vykrajování perníčků do různých tvarů je také skvělou aktivitou, do níž se může zapojit celá rodina. A každý člen si může vybrat své oblíbené tvary, které si nazdobí. Kromě klasických vánočních motivů můžete experimentovat s perníčky ve tvaru různých postaviček a věcí. A věřte, že s tímto receptem dokáže perníčky zvládnout úplně každý. A kdyby se vám náhodou do přípravy těsta nechtělo, udělejte si výlet do „Perníčkového snu“, kde si můžete zakoupit již připravené těsto nebo rovnou hotové perníčky.

Počet porcí: přibližně 45 ks perníčků, dle velikosti
Doba přípravy: 45 min.
Náročnost: **

Ingredience:
Těsto:
400 g hladké mouky s označením Klasa
140 g moučkového cukru
100 g másla
2 lžíce rozpuštěného medu (doporučujeme med s označením Regionální potravina, u kterého máte jistotu kvality a víte, že pochází od našich včelařů)
3 vejce (2 do těsta, 1 na potření po upečení) v kvalitě BIO
2 lžíce perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Poleva:
140 g moučkového cukru
1 bílek

Postup na perníčky:
Všechny sypké ingredience a přesátou mouku smíchejte. Přidejte máslo, med, vejce a vypracujte těsto, které nechte alespoň 24 hodin uležet. Připravte vál a vypracujte tenký plát vysoký cca 3 milimetry. Vykrajujte různé tvary. Pečte na pečicím papíru na 180 °C po dobu přibližně 7–10 minut. Pozor! Každá trouba peče jinak. Jakmile perníčky vyndáte z trouby, potřete je celým rozšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.

Zdobení:
Moučkový cukr dvakrát přesejte přes jemné sítko. Je to důležité, jinak by se nám ucpala zdobicí špička. Přidejte bílek a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí a vznikne jemná bílá poleva. Naplňte zdobicí sáček a tenkou linkou zdobte perníčky.

Tip:
Na vykrojené tvary můžeme dát i špejli a upéct je jako zápich do dortu nebo „perníčkové lízátko“. Pokud je poleva příliš tuhá, přidejte pár kapek vody. Pokud je naopak moc řídká, přidejte cukr.

Perníčkový nápoj s vánoční atmosférou
Vánoce jsou již za rohem. Dort máte, perníčky jsou napečené. Tak co si k vánoční pohodě u pohádek připravit nápoj, který vás osvěží, ale také přinese tu správnou atmosféru? Máme pro vás recept na perníčkový nápoj, jehož příprava je velmi jednoduchá a většinu surovin již máte zaručeně doma z předchozího pečení. Překvapte rodinu studeným nápojem, který si nejen děti zamilují od prvního hrnečku. Základem jsou tak jako u předešlých receptů kvalitní suroviny. Vanilkovou zmrzlinu s označením Klasa stejně jako mléko najdete v obchodech a supermarketech. Nezapomeňte nápoj podávat spolu s vaším oblíbeným vánočním perníčkem. Chuťový zážitek pak bude doplněn i o vizuální efekt. My jsme si k tomu upekli perníček ve tvaru Klasáčka.

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 15 min.
Náročnost: *

Ingredience:
1/2 hrnku namletých perníčků
3 hrnky vanilkové zmrzliny
1 hrnek mléka
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička skořice

Postup:
Vložte perníčky do mixéru a mixujte najemno. Přidejte vanilkovou zmrzlinu, mléko, mletý zázvor a skořici. Rozmixujte do hladka a můžete nalévat do hrníčku. Ozdobte šlehačkou a perníčky.

Tip:
Namleté perníčky stačí smíchat s vanilkovou zmrzlinou, kvalitním mlékem a kořením a výsledkem je lahůdka, kterou lze ještě vylepšit šlehačkou podle chuti. To nejlepší na závěr? Mletý zázvor a skořice, které jsou nedílnou součástí receptu, mají antioxidační účinky, což v zimních měsících jistě oceníte!

Pracny
Rozdílné názvy, stejná lahůdka! Pracny nebo pracky, někdy nazývané dokonce medvědí tlapky, všechna tato označení odkazují na tvar formiček, v nichž se toto vánoční cukroví připravuje. Nicméně název může také naznačovat, že příprava vyžaduje určitou dávku pečlivosti. Každopádně vzhledem k tomu, že vánoční pečení určitě nabírá v mnoha domácnostech na intenzitě, rádi bychom vám představili snadný recept, který stojí za vyzkoušení. Věříme, že se ve vaší kuchyni může stát dalším rodinným pokladem, předávaným z generace na generaci.

Pracny je možné také posypat vanilkovým cukrem. A právě na to, jak vybrat cukr se u tohoto receptu zaměříme. Při pečení často využíváme cukr – ať už jde o cukr moučku, krystal, nebo krupici. Tyto cukry se označují skupinou, do které se řadí podle bělosti (např. cukr extra bílý, polo bílý apod.). Bílý cukr se získává rafinací. Vyluhováním se čistí přírodní cukr, odstraňují se z něj minerály a další složky způsobující zabarvení cukru. V rámci této technologie se nepoužívají chemické látky. Většina cukru na trhu je produktem z cukrové řepy.

Při pečení vánočního pečiva je možné použít jak cukr bílý, tak i hnědý. Na posypání pak můžeme využívat ochucené cukry, a to skořicový, nebo vanilkový cukr nebo vanilinový cukr. Jaký je mezi nimi rozdíl?  Vanilkový cukr obsahuje přísadu pravé vanilky. Cukr vanilinový pak náhražky, a to buď syntetický vanilin, nebo ethylvanilin. Česká ani unijní legislativa neurčuje, jaké množství pravé vanilky či jejích náhražek má být v cukru použito. V českých obchodech se dají koupit i vanilkové lusky, z nichž si vanilkový cukr můžeme připravit i doma. Koupit se dá i vanilkový extrakt, což je lihový roztok s naloženými vanilkovými lusky.

Počet porcí: cca 0,9kg těsta
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: **

Ingredience:
200 g cukr moučka
350 g hladké mouky
1 ks vejce
100 g mleté vlašské ořechy
1 polévková lžíce kakaa
10 g skořice mletá
10 g hřebíček mletý
200 g máslo s označením kvality Klasa
10 g citronová kůra z citronu s označením BIO

Postup:
Do mísy dejte cukr, mleté ořechy, kakao, skořici a hřebíček. Promíchejte a přidejte máslo nakrájené na kostky, vejce a citronovou kůru. Vypracujte pěkné těsto. Zabalte do fólie a nechte přes noc odležet v lednici. Druhý den z těsta uždibujte malé dílky. Každý dílek palcem zatlačte do formičky, dolů a směrem k okrajům. Těsto by mělo mít všude stejnou výšku, i na dně formičky. Naplněné formičky vložte na plech do předehřáté trouby. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C. Velké formičky – pracny jsou hotové asi za 7 až 10 minut, malé formičky dříve. Po upečení nechte formičky mírně vychladnout. Vyklepněte a obalte nebo jen posypte moučkovým cukrem.

Tip:
Hotové pracny můžete posypat směsí moučkového a vanilkového cukru. Pracny budou ještě neodolatelnější a jejich nádech vanilky překvapí všechny vaše vánoční návštěvy.

Linecké cukroví
Toto cukroví je sice považováno za typicky české, ale věděli jste, že jej můžete najít i za hranicemi České republiky? A to dokonce i v některých domácnostech v Americe. Původ tohoto cukroví leží, jak sám název naznačuje, v rakouském Linci. Původně se zde pekl tradiční koláč s křehkým těstem, mandlovou krustou a rybízovou marmeládou, který položil základ pro drobné pochutiny, jež se vykrajují z těsta se podobnou recepturou. Tehdejší tradiční koláč obsahoval vždy rybízovou marmeládu. Ovšem u lineckého cukroví se omezovat ničím nemusíte. A můžete zvolit tu, kterou má vaše rodina nejraději.

Základem dobrého pečení jsou kvalitní suroviny, mezi které platí především máslo. Základem pro výrobu kvalitního másla je ideálně co nejčerstvější smetana. Čím je totiž čerstvější, tím je máslo lepší a trvanlivější. Proto je dobré, když mléko pochází z lokálních farem. Při nákupu másla byste tedy měli na obalu sledovat především podíl tuku a také jeho název. Aby mohl být výrobek jako máslo, musí být minimální podíl mléčného tuku 80 %, ale nesmí však dosáhnout 90 %. Kvalitní česká másla zpravidla obsahují 82 % mléčného tuku a nejsou v nich žádné konzervační látky ani emulgátory. Z čeho ještě se máslo skládá? Z netukové složky pocházející z mléka. Jedná se například o laktózu, kyselinu mléčnou, bílkoviny, soli a vitaminy – tvoří zhruba 2 %. Dalším skvělým pomocníkem pro výběr másla jsou značky kvality nacházející se na obalu, které zaručují, že je daný výrobek opravdu kvalitní. Nejznámějšími jsou Klasa a Regionální potravina.

Při pečení lineckého také dbejte na správné vyvážení sladkosti, které závisí na správném poměru cukru a marmelády.

Počet porcí: cca 0,9kg těsta
Doba přípravy: 60 min.
Náročnost: **

Ingredience:
140 g cukr moučka
420 g hladká mouka s označením Klasa
2 žloutky
1 g skořice
1 g prášek do pečiva
280 g máslo s označením Klasa
1 g citronová kůra s označením BIO
ovocná marmeláda, malinový nebo meruňkový džem

Postup:
Do mísy dejte mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a promíchejte. Přidejte máslo nakrájené na kousky a vejce. Vypracujte krásně hladké těsto. To poté zabalte do fólie a nechte odležet alespoň do druhého dne v lednici. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát a vykrajujte různé tvary – mohou to být srdíčka, kytičky, kolečka a další. Tvary vykrajujte plné nebo s dírkou na slepování džemem. Pečte nejlépe na pečicím papíru v předehřáté troubě na 170 °C po dobu přibližně 6 až 8 minut, podle zabarvení. Linecké vždy dojde ještě na plechu po vyndání z trouby. Vychladlé tvary můžete jen pocukrovat anebo slepit džemem – meruňkovým, lineckým, rybízovým.

Náš tip:
Jako džem lze použít samozřejmě i nejoblíbenější jahodový nebo dokonce lískoříškovou pomazánku. Podle nás je ale klasika s rybízovým nebo meruňkovým džemem nejlepší. Oba totiž noblesně skloubí sladkou a nakyslou chuť tradičního vánočního cukroví.

Zdroj a foto: Akademie kvality 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *