Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití🎄 Vánoce

Zdravé a veselé! Vánoční klasika v odlehčeném provedení

Vánoce jsou obdobím hojnosti. Spousta dobrého, ale zároveň tučného jídla a sladkostí je však často doprovázena špatným svědomím. Díky několika jednoduchým tipům můžeme výčitky umlčet a vychutnat si oblíbené pochoutky v odlehčené a výživově bohatší variantě. Zajímá vás, jak ve vánočním cukroví zvýšit obsah vlákniny, bílkovin či zdraví prospěšných tuků?

Strava ovlivňuje jak lidskou váhu a kondici, tak i zdraví a náladu. Zdravá a pestrá by proto měla být po celý rok. A potom jsou tady dva týdny vánočních svátků. K těm kromě kapra a bramborového salátu neodmyslitelně patří také vánoční cukroví. Abyste se letos cítili dobře nejen fyzicky, ale i mentálně, zkuste oblíbené recepty upéct ze zdravějších surovin. Ty jsou často méně kalorické, a především nutričně mnohem zajímavější.

Mouka jako zdroj živin
Mouka je jednou ze základních surovin nejen při pečení vánočních dobrot. Dají se však najít nutričně hodnotnější varianty, než je klasická pšeničná mouka.

Celozrnné mouky obsahují více než dvojnásobné množství vlákniny a také další cenné živiny, jako vitamíny B1, B2, E, vápník, hořčík, železo či zinek. Mezi nejpopulárnější druhy patří špaldová, žitná nebo ovesná.

Pokud byste chtěli celozrnnou mouku použít ve vašem oblíbeném rodinném receptu, připravte se na to, že oproti bílé mouce na sebe váže větší množství tekutiny. Do receptu jí tak přisypte trochu více.

Perníčky ze špaldové mouky a dýňového pyré
Suroviny:
150 g dmBio bio dýňového pyré
400 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky
120 g dmBio bio agávového sirupu
100 g dmBio bio květového medu
2 lžičky perníkového koření
2 lžičky dmBio bio kakaa
1 balení kypřícího prášku do perníku
100 g změklého másla
2 vejce + 1 vejce na potření

Postup:
Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience a dobře je promíchejte. Poté již přidejte dýňové pyré, med, agávový sirup, máslo a 2 vajíčka. Vypracujte těsto, které následně na pomoučněné desce vyválejte zhruba na půl centimetru silný plát. Kreativitě se meze nekladou, a tak z těsta vykrájejte různé tvary. Poté perníčky pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 9 minut. Po vyndání z trouby perníčky ihned přetřete vaječným bílkem.

Uberte cukr a experimentujte s jeho chutí
Kromě toho, že můžete snížit množství vánočního cukroví, které letos sníte, zaměřte se také na množství cukru použité v receptech. Zkuste si postupně začít zvykat na méně sladkou chuť a v receptech vynechejte pětinu doporučovaného množství cukru. Ten potom nahraďte jinou sypkou ingrediencí, aby se konzistence těsta nezměnila.

Případně zvolte sladidlo přírodní. Energetickou hodnotu to sice příliš nesníží, všechna sladidla však mají svou specifickou chuť. Do pečení je skvělý například med nebo datlový či agávový sirup, který má navíc mnohem nižší glykemický index než cukr.

Pekanové kuličky s kokosem
Suroviny:
400 g dmBio bio sušených datlí
10 g dmBio bio agávového sirupu
70 g pekanových ořechů
Špetka soli

Poleva:
300 g dmBio bio hořké čokolády
30 g dmBio bio kokosového oleje
dmBio bio strouhaný kokos

Postup:
Vypeckované datle namočte alespoň na 2 hodiny do studené vody a nechte nabobtnat. Poté je společně s agávovým sirupem, pekanovými ořechy a špetkou soli vložte do mixéru. Suroviny společně rozmixujte na jemnou hmotu, kterou dejte na chvíli ztuhnout do lednice.

Mezitím si připravte polevu a kokos na posypání kuliček. Do kovové misky dejte nad vodní lázeň nalámanou čokoládu a kokosový olej. Za stálého míchání polevu rozpusťte. Nakonec z odleželého datlového těsta vytvarujte kuličky, které namočte v připravené polevě a posypte kokosem. Nechejte je ještě ztuhnout v lednici.

Není máslo jako máslo
Poslední tečkou už je jen zdobení cukroví. Zkuste letos tučné, sladké a těžké máslové krémy zaměnit za zdravější odlehčené krémy z ořechového másla. Ořechy jsou přirozeně bohaté na mononenasycené tuky, které mají řadu benefitů, včetně snižování cholesterolu, snižování rizika srdečních nemocí a snižování krevního tlaku.

Ořechy se oproti klasickému máslu mohou pochlubit také vysokým obsahem bílkovin a vlákniny. Ta je klíčová pro správnou funkci trávicího traktu a její absence ve stravě je spojená s většinou civilizačních nemocí.

Sušenky plněné ořechovým krémem
Suroviny:
140 g dmBio bio celozrnné špaldové mouky
140 g dmBio bio mandlové mouky
160 g másla
135 g dmBio bio třtinového cukru
2 žloutky
1/2 lžičky dmBio bio kypřícího prášku
Špetka soli

Náplň:
Libovolný ořechový krém ze sortimentu dmBio

Postup:
Začněte tím, že si vytáhnete máslo z lednice, ať má pokojovou teplotu. Následně jej utřete s cukrem. Míchejte tak dlouho, dokud vám nevznikne bílá nadýchaná pěna. Do té postupně zašlehejte žloutek a sypké suroviny – mandlovou a špaldovou mouku, kypřící prášek a špetku soli. Výsledné těsto dejte odpočívat do lednice, a to alespoň na jednu hodinu. Poté z těsta už jen tvarujte malé kuličky, do kterých například pomocí vařečky udělejte hlubokou díru. Kuličky pečte ve vyhřáté troubě na 160 stupňů zhruba 10 minut. Sušenky se hezky roztečou, zůstane v nich však důlek, který naplníte vaším oblíbeným oříškovým krémem.

Zdroj a foto: dm.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *