Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Jídlo a pití

Kuře na venkovský způsob z časů Josefa Lady

Chladný vzduch, omalovánky z mrazu na oknech a peřina, která pokryla krajinu kolem, to je letošní zima jako z pohádky. Nejen děti, ale i dospělí se radují z bohaté nadílky, která jednoznačně připomíná ikonické malby Josefa Lady. Připomenout si atmosféru venkovského života, kdy rodina dohromady trávila čas a připravovala skromná ale chuťově velmi zdařilá jídla z lokálních surovin, si můžete společně s Drůbežářským závodem Klatovy díky staročeskému receptu na pečené kuřátko. 

Recept na pečené kuře odkazuje na období na přelomu 19. a 20. století, kdy žil a tvořil malíř a středočech Josef Lada, který je proslulý idylickými obrázky zimní scenérie. 

Pokud byste chtěli zachovat dobový sváteční zvyk, můžete ku kuřeti podávat švestkové knedlíky. Jestli vás tato kombinace překvapila, měli byste vědět, že propojování sladko slaných chutí bylo v té době velmi běžné, protože se lidé převážně řídili aktuální sezonou a regionem, ze kterého pocházeli.

Ingredience:
1 celé kuře
2 cibule (nakrájené na proužky)
2 mrkve (nakrájené na kolečka)
2 stroužky česneku (nasekané)
2 lžíce sádla nebo oleje
1 lžička kmínu
1 lžička majoránky
sůl a čerstvě mletý černý pepř 
1 šálek kuřecího vývaru nebo vody
Libovolná příloha (například švestkové knedlíky nebo brambory)

Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Mezitím v misce smíchejte kmín, majoránku, sůl a pepř. Kuřecí maso očistěte a potřete připravenou směsí ze všech stran. Do pekáče vložte sádlo nebo olej, nakrájené cibule, mrkve a česnek. Na zeleninu položte namarinované kuřecí maso. Do pekáče ještě přidejte kuřecí vývar nebo vodu. Pekáč přiklopte a pečte v troubě asi 1,5 až 2 hodiny, mezitím maso pravidelně podlévejte vývarem nebo vodou a zeleninu občas promíchejte. Také během pečení občas otáčejte kuřecí maso a zkontrolujte, zda je dostatečně promaštěné a šťavnaté. Kuře je hotové, ve chvíli, kdy jde maso snadno od kosti. 

Zdroj a foto: http://www.dzklatovy.cz/

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *