Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

V evropském žebříčku jsme na chvostu, firmy ale o větší množství flexibilních úvazků usilují

Flexibilní pracovní podmínky, zahrnující hybridní pracovní model anebo možnost částečného úvazku, jsou podle odborníků jedním z klíčových pilířů budoucnosti pracovního prostředí. Možnost pracovat alespoň část pracovního týdne z domova či pracovat jen na částečný úvazek, se stává klíčovou nejen pro ženy na mateřské dovolené. Přestože se ani zdaleka nedá říct, že by český pracovní trh nabízel takové množství částečných úvazků, které by pokrylo poptávku, firmy se v tomto ohledu snaží posouvat a stát se je snaží motivovat novým pojistným zvýhodněním. Minimálně větší část společností si uvědomuje, že pokud chce na pracovním trhu zůstat konkurenceschopná, musí tyto možnosti nabízet.

Česká republika je v rámci Evropské unie dlouhodobě na chvostu žebříčku v množství těch, kteří jsou zaměstnaní na částečný pracovní úvazek. Evropský průměr byl v loňském roce 17,4 procent, v Česku se jednalo pouze o 6,2 procenta. Nízké množství nabídek částečného úvazku potvrzují i data personálních agentur a například u Grafton Recruitment je ze všech zhruba 1 500 nabízených pozic pouze devět nabídek částečných úvazků. Zájem o zaměstnání na částečný úvazek je přitom na trhu práce obecně vysoký. Aktuální data z pracovních portálů jednoznačně potvrzují, že možnost částečného úvazku zvedá počet reakcí na danou pozici až dvojnásobně. V případě zkráceného úvazku totiž reagují i kandidáti, kteří by jinak na danou otevřenou pozici bez možnosti zkráceného úvazku vůbec nezareagovali.

I firmy si tato fakta uvědomují a vzhledem k nízké nezaměstnanosti, se v tomto směru snaží a také musí posouvat. „Z naší praxe mohu potvrdit, že se na nás obrací čím dál více firem s tím, abychom jim pomohli v jejich společnostech nastavit procesy i atmosféru pro flexibilní úvazky, efektivnější plánování pracovní síly zaměstnanců i posilování diverzity a inkluze. Největší bariérou bývá často změna mindsetu,” říká Andrea Hermanová, seniorní konzultantka v týmu Poradenství lidského kapitálu ve společnosti Deloitte. Například v UNIQA pojišťovně čítající asi 1 450 zaměstnanců v ČR a SR jdou trendu flexibility práce naproti. Nejenže nabízí kratší 37,5 hodinový pracovní týden, flexibilní pracovní dobu a umožňují svým zaměstnancům práci z domova až do výše 15 dnů za měsíc, ale i co se týká částečných úvazků se snaží vycházet potřebám zaměstnanců co nejvíce vstříc. „Jsme si velmi dobře vědomi, jak je u plného úvazku náročné skloubit osobní a pracovní život zejména u rodičů s mladšími dětmi, studentů, či osob se zdravotním znevýhodněním. Proto v posledních letech procento našich zaměstnanců se zkráceným úvazkem dynamicky roste,“ říká tisková mluvčí pojišťovny UNIQA Eva Svobodová. „Flexibilní formy práce nám umožňují oslovit širší spektrum kandidátů a také se nám mnohem lépe daří začleňovat zpět do pracovního kolektivu naše maminky vracející se z rodičovské dovolené,“ dodává Svobodová. Právě tato skupina skýtá, co se týče flexibilních pracovních úvazků velký potenciál, jelikož podle výzkumu společnosti Deloitte aktuálně pracuje pouze 45 procent žen na mateřské nebo rodičovské dovolené, které o částečný úvazek projevily zájem.

Přínos částečných úvazků přitom není výhodný pouze pro zaměstnance, ale i pro samotné firmy. „Z pohledu zaměstnavatele spatřujeme výhody především z hlediska vyšší loajality a spokojenosti zaměstnanců, což může přispět k vyšší produktivitě a nižší fluktuaci. Možnost práce na částečný úvazek také pomáhá přitáhnout a udržet kvalifikované zaměstnance,“ říká ředitelka HR oddělení Moneta Money Bank Klára Escobar, kde v rámci částečného úvazku pracuje zhruba 12 procent zaměstnanců. „Vlivem nově schválené novely Zákoníku práce, účinné od podzimu letošního roku, a našeho přístupu ke zkráceným úvazkům a znevýhodněným skupinám zaměstnanců, by mohly tvořit zkrácené úvazky až necelých 15 procent z celkového počtu pracovních úvazků,“ dodává Klára Escobar. Ve společnosti jsou podle ní nejčastější skupinou zaměstnanců se zkrácenými úvazky rodiče pečující o děti do 10 let, které tvoří 2/3 všech zkrácených úvazků ve skupině Moneta.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *