Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Třídím, tedy jsem. Víte, kam patří který odpad?

Obyvatelé České republiky jsou, co se třídění odpadu týče, velmi svědomití – tři čtvrtiny Čechů třídí odpad. Přesto nedávná analýza ukázala, že až 71 % odpadků, které končí v komunálním odpadu, by se dalo dále vytřídit. V roce 2024 se bude dále rozšiřovat například multikomoditní sběr – na některých místech tedy nebude potřeba od sebe třídit všechny druhy odpadu. Víte, který odpad patří kam?

Kam se starým telefonem?
Telefony obsahují mnoho cenných zdrojů, které jsou nákladné nejen finančně, ale i environmentálně. Skvělý způsob, jak snížit množství odpadu a těžby nových materiálů je používat repasovaná zařízení. Finská společnost Swappie kruh dokonce uzavírá: staré iPhony od zákazníků za férovou cenu vykoupí, zrepasuje, otestuje a znovu prodá. Tím vyhrává planeta, peněženky zákazníků i jejich svědomí.

New Year, New Me: Ale kam se starým oblečením?
Třídění šatníku zná asi každý z nás. Kousky, které nosíme, ve skříni necháváme, ale co s těmi ostatními? Samozřejmě že některé se dají darovat či prodat, ale často se v našich skříních objeví i staré oblečení, které má díry, srazilo se v pračce či chybí druhý kousek do páru. Naštěstí se dnes dá recyklovat i textil, a žádná lichá ponožka tak nemusí přijít nazmar. Takže s nepoužitelnými kousky vyražte k nejbližšímu kontejneru na textil, jen nezapomeňte vytřídit, to, co do kontejnerů na textil nepatří: mokrý a extrémně špinavý textil, koberce, molitan, peřiny, polštáře, spacáky, záclony a kožichy. Řadu z těchto věcí ale uvítají kontaktní centra, která se věnují pomoci lidem bez domova. Ty, které jsou ve stavu, že už nikomu dalšímu neposlouží, odneste do sběrného dvora.

Kam s bateriemi? A co drobná elektronika?
K třídění různých druhů baterií slouží sběrná místa zpětného odběru – v prodejnách elektroniky či na sběrných dvorech, dokonce v některých kancelářích či školách a v supermarketech. Knoflíkové baterie, běžné tužkové baterie, stejně jako větší akumulátory z elektroniky, jako jsou powerbanky, baterie z notebooků a mobilů, je nutné odevzdat tam. Autobaterie se odevzdávají u výrobců automobilů nebo v autoservisech. Složitější elektronika jako fény, žehličky či tablety patří po skončení životnosti do sběrného dvora. Smartphony mohou ještě sloužit na náhradní díly, i když mají některé součástky rozbité. Novější iPhone můžete prodat Swappie, starší řady nebo Androidy můžete poslat zdarma Zásilkovnou projektu Remobil, který zajišťuje sběr a recyklaci nepoužívaných telefonů z českých šuplíků a zároveň přispívá za každý vybraný 10 Kč na charitativní účely.

Tip: Elektronické jednorázové cigarety rozhodně nepatří do směsného odpadu. Po použití patří do nádob na sběr baterií, protože je mají zabudované uvnitř! A pro planetu jsou mnohem lepší takové, které se dají nabíjet a doplňovat.

Multikomoditní sběr – více materiálů do jedné popelnice
V České republice se v jednotlivých obcích liší konkrétní možnosti třídění odpadu, ale čím dál častěji se můžeme setkat s popelnicemi, kde se několik materiálů vhodných k recyklaci sbírá dohromady a roztřídí se až na místě zpracování. Tím se v místech, kde lidé bydlí, může snížit počet nevzhledných popelnic, stejně jako potřebné koše na různé druhy odpadu doma. Důležité je se podívat na nálepky na popelnicích, které vždy specifikují, jaké druhy odpadu do nich patří a v jaké kombinaci.

Tip:
Skleněné obaly nemusíte vymývat a ani z nich sundavat víčka!

Zálohový systém jako budoucnost?
Trendem v oblasti recyklace nápojových obalů se stávají zálohové systémy. Úspěšně fungují v 16 evropských zemích a zkušenosti ukazují, že jde o nejúčinnější metodou, jak zajistit sběr a recyklaci více než 90 % nápojových obalů. V České republice se o zavedení zálohového systému pro PET lahve a plechovky nyní jedná. A jak ukazuje lednový průzkum společnosti Ipsos, u  veřejnosti má silnou podporu – 75 % obyvatel je pro jeho zavedení. Zálohování podporuje cirkulární ekonomiku tím, že umožňuje vysoce kvalitní recyklaci nápojových obalů na nové PET lahve a plechovky. Narozdíl od momentálního systému recyklace, kde se z vysbíraných PET lahví daří recyklovat méně než šest lahví z deseti, a kde z každých pěti recyklovaných PET lahví vznikne jen jedna nová, přičemž se zbytek materiálu použije v jiných oblastech. Mezinárodní organizace Reloop zdůrazňuje, že zálohové systémy jsou klíčové pro dosažení uzavřeného recyklačního procesu a mají významný přínos pro životní prostředí, nejen co se týče snížení spotřeby energie a uhlíkových emisí, ale i množství odhozených odpadků.

Foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *