Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Ze života

Hasiči Aero pomáhají ve svém regionu! Vyjíždějí až ke 150 zásahům ročně

Firemní hasiči AERO Vodochody AEROSPACE ročně vyjíždějí až ke 150 zásahům mimo brány společnosti. V roce 2023 zasahovali v rámci zapojení do integrovaného záchranného systému ve středních Čechách ve 146 případech, 70 z toho tvořily dopravní nehody, ke kterým často dochází na blízké dálnici. Hasiči poskytují i první pomoc. Vloni pomohli 55 zraněným osobám a evakuovali 92 osob. Za loňský rok hasiči Aero nejvíce zefektivnili schopnosti v záchraně osob a zásahu ve výškách.

„Náš tým absolvoval rozšířený kurz bojové první pomoci, který vyučují vojáci se zkušeností ze zahraničních misí. Jedná se o intenzivní akutní první pomoc k udržení pacienta při životě. Aero dokoupilo i vybavení, které je k tomu potřeba, včetně vojenských taktických prostředků první pomoci,“ vysvětluje Oldřich Martinák, velitel jednotky hasičů Aero, který zde slouží už 35 let. „Toto efektivní a rychlé ošetření zraněných osob i vybavení považuji za velmi přínosné, včetně již déle používaného defibrilátoru. Již jsme je vícekrát využili při záchraně života a první pomoci zraněným,“ doplňuje Oldřich Martinák.

„Zefektivnili jsme i schopnosti zásahu ve výškách, rok používáme nový automobilový žebřík AZ 30 – Magirus s délkou výsuvné sady 30 metrů. Během roku jsme jej použili vícekrát například k záchraně osob nebo požárech budov. Jednalo se třeba o záchranu postižených osob z uzavřených prostor panelového domu či při výhružce nástražným výbušným systémem,“ popisuje další novinky Oldřich Martinák. Vloni hasiči Aero zasahovali též u 36 požárů a v 19 případech poskytli technickou pomoc například k otevření bytů, kdy je uvnitř člověk potřebující rychlé ošetření.

Hasičský záchranný sbor AERO Vodochody AEROSPACE je součástí firmy a sídlí v jejím areálu nedaleko Prahy. Přesto ročně vyjede k asi 150 zásahům po Středočeském kraji, kam je volají v případě závažných událostí. Jedná se o tým špičkových profesionálů, kteří zvládají řešit velké množství závažných situací. Podporou je jim též moderní vybavení. Na základě dohody se Středočeským krajem o spolupráci se firemní hasiči Aero starají o asi 15kilometrový okruh, což odpovídá zhruba 10 minutám jízdy. Tým profesionálních hasičů tvoří 33 mužů, kteří slouží ve 3 směnách 24 hodin denně sedm dnů v týdnu.

Jejich hlavní náplní je starat se o požární bezpečnost a první pomoc v Aero včetně zabezpečení letového provozu na firemním letišti. Umí to jen dalších asi šest jednotek hasičů v republice, které slouží u letišť. Řídí se mnohem přísnějšími mezinárodními předpisy. K zásahu mimo firmu mají hasiči ze zákona na výjezd dvě minuty. Pokud směřují na letiště, musí už ve třetí minutě od oznámení hasit, na výjezd pak mají hasiči v Aeru asi 40 vteřin. Kromě vyšších technických parametrů vozidel je třeba především vysoká úroveň vycvičenosti týmu, který umí hasit hořící letadla, ale také likvidovat letecké nehody a řešit mimořádné události. Na to absolvují hasiči Aero každoročně zahraniční výcvik v leteckém polygonu ve Velké Británii na letišti v Teesside, kde shodou okolností operuje i letka L-159 ALKA v barvách provozovatele Draken Europe.

AERO Vodochody AEROSPACE a.s. se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a modernizace civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice a jedním z nejstarších leteckých výrobců na světě. V oblasti vlastních letounů je Aero stálým partnerem řady armádních letectev a má silnou pozici na trhu s vojenskými cvičnými a lehkými bitevními letouny. Díky 11 tisícům letounů, které vyrobilo za sto let své existence, stovkám stále používaných letounů L-39 Albatros sloužících u desítek vojenských provozovatelů i v řadě demo týmů, a zejména díky svému novému letounu L-39NG se Aero profiluje jako lídr na světovém trhu s proudovými cvičnými letadly. V oblasti civilního letectví Aero spolupracuje s největšími leteckými výrobci na široké škále projektů a je partnerem v několika risk-sharingových programech, kde je zodpovědné nejen za výrobu a montáž leteckých celků, ale také za jejich vývoj.

Zdroj a foto: AERO Vodochody AEROSPACE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *