Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Zdraví

Jak nepodlehnout jarní únavě

S příchodem jara mnozí z nás mohou pociťovat jarní únavu, která se projevuje například pocitem vyčerpání, nedostatkem energie nebo náladovostí. Podívejte se na tipy, jak jarní únavě čelit, a užívejte si první teplé dny s radostí a lehkostí mysli.

Jaro je konečně za dveřmi a mnozí z nás se už nemůžou dočkat pravidelnější dávky slunečních paprsků a zelené přírody. Jako každý rok ale na mnoho lidí může dopadnout jarní únava. Tento fenomén, často spojený právě s přechodem ze zimního období na jarní, je způsoben mimo jiné změnou počasí a zvýšenou potřebou organismu přizpůsobit se novým podmínkám. Jak proti tomu účinně bojovat?

Určitě je dobré zaměřit se na dostatečně pestrou stravu plnou vitaminů a minerálů. Zařaďte do jídelníčku ořechy, a zvyšte si tak denní příjem hořčíku, který vás bude chránit před stresovými situacemi. Ovesné vločky vám zase mohou posloužit jako komplexní zdroj sacharidů, bílkovin, minerálů a vlákniny, bohatý na vitaminy skupiny B, jež jsou důležité mimo jiné právě pro boj s únavou. Vejce (hlavně tedy žloutek) obsahují selen a další živiny podporující dobrou náladu a kognitivní funkce. A hořká čokoláda podporuje tvorbu endorfinů, a pomáhá tak opět bojovat proti smutku a únavě.

„Není snadné vždy získat všechny potřebné vitaminy a minerály ze stravy. Je dobré myslet na svoje zdraví i při hektickém stylu života, a pokud není možnost dostatečně se věnovat stravě, je namístě snažit se pomáhat si aspoň kvalitními doplňky stravy. Jarní únava je přirozeným jevem, kterému lze účinně čelit právě správnou stravou, případně s podporou kvalitních suplementů,“ vysvětluje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

V boji proti jarní únavě hrají klíčovou roli různé vitaminy a minerály, jež podporují náš energetický metabolismus, pomáhají snižovat únavu a vyčerpání a zároveň jsou prospěšné pro psychické funkce. Které z nejdůležitějších vitaminů a minerálů by tedy neměly chybět v naší jarní výbavě?

Vitamin C je známý pro svou zásadní roli v podpoře imunitního systému, mimoto také přispívá ke snížení pocitu únavy a vyčerpání. Vitaminy skupiny B jsou zase klíčové pro přeměnu naší stravy na energii.

Hořčík pomáhá uvolňovat svaly a snižovat pocit únavy. Železo je nezbytné pro výrobu hemoglobinu, který transportuje kyslík k buňkám po celém těle, a nedostatek tohoto minerálu je jednou z nejčastějších příčin chronické únavy. Selen podporuje správnou funkci imunitního systému a hraje roli v ochraně buněk před oxidativním stresem. A konečně omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro podporu zdraví mozku a obecně potlačují záněty.

„Pokud váháte, jakou kombinaci vitaminů zvolit, rozhodně se poraďte s odborníkem například v lékárně. Nevhodnou kombinací totiž můžete omezit efekt doplňku stravy, protože ne všechny vitaminy či minerály fungují ve vzájemné kombinaci tak, jak mají,“ doplňuje Martina Šímová.

Zdroj: ČASP, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *