Tojesenzace.cz

Tak trochu bulvární web nejen o českých celebritách, ale i o všech radostech, které život nabízí – lásce, jídle či cestování!

Sex a vztahy

Čich a vůně v sexualitě

Čich umožňuje vnímat a rozlišovat různé vůně a pachy. Čichové receptory v nosní sliznici zachycují pachové molekuly, které se vážou na čichové buňky a generují nervový signál, který je následně přenesen do mozku.

Kromě toho, že čich lidem pomáhá orientovat se v prostředí a rozpoznávat nebezpečí, může také stimulovat příjemné pocity a podpořit sexualitu.

Čich a sexualita: Smyslové propojení
Pachy a vůně hrají v lidské sexualitě důležitou roli. Stimulují libido a navozují vzrušení. Silným sexuálním signálem je také osobní tělesný pach. Kromě pachových buněk se v nose nachází i tzv. Jacobsonův orgán, ve kterém se nacházejí receptory citlivé na feromony.

Feromony jsou látky bez zápachu. Mohou být rostlinného i živočišného původu. Jedná se o chemické sloučeniny, které ovlivňují chování jedinců – v případě sexuality tak, že ovlivňují výběr partnera a zvyšují libido i přitažlivost.

Podle vědců mají příjemné vůně také pozitivní vliv na spokojenost ve vztahu. Čich je totiž evolučně jednou z klíčových složek, podle nichž identifikujeme lidi, kteří nám jsou blízcí.

Tipy pro lepší sex
Zkoumání vůní. Pokud omezíte zrakové vjemy a zavážete partnerovi oči, posílíte vnímavost čichu. Můžete tak s partnerem eroticky zkoumat, co vám na jeho těle voní či jaké vůně jsou vám příjemné.

Použití feromonů. Feromony se vyrábí v podobě sprejů, gelů nebo parfémů. Lze je aplikovat na různé části těla. Zvyšují vzrušení a podporují libido. 

Aromaterapie. Vůně jako je levandule, vanilka, skořice či santalové dřevo mají uvolňující a afrodiziakální účinky. Ve formě svíčky dokážou navodit příjemnou atmosféru a zvýšit chuť na sex.

Voňavá masáž. Kromě klasických masážních olejů existují i ty speciální, které obsahují afrodiziakální vůně. Aroma masáž může být příjemná předehra pro hned několik smyslů.

Přirozená tělesná vůně. Přirozený pach je pro některé lidi silným lákadlem. Pokud váš partner miluje vůni vaší kůže (a dalších částí těla), nepřebíjejte ji zbytečně parfémy a kosmetikou.

Čichové vzpomínky. Vůně mohou vyvolávat silné emoční reakce a vzpomínky. Zkuste si udělat historickou exkurzi a zapojte vůně a pachy z vašeho prvního setkání, sexu nebo dalších pro vás důležitých okamžiků. Využít můžete parfém, vůni ložního prádla, šamponu, vody po holení nebo třeba koktejlu.

Zajímavosti:

  • Lidský nos je vybaven v průměru 5 až 10 miliony čichových buněk, které umožňují rozpoznat až 1 bilion různých pachových molekul.
  • Každý člověk má svůj unikátní tělesný pach. Ten vzniká z potu v oblasti podpaží, ušních kanálcích, v okolí pohlavních orgánů a bradavek. Pot obsahuje feromony a dokáže ovlivňovat sexuální chování.
  • Pot je sám o sobě bez zápachu, charakteristickou vůni získává až činností mikrobů na povrchu lidského těla.
  • Ženy mají citlivější čich než muži. Tato citlivost kolísá v závislosti na menstruačním cyklu.
  • Tělesná vůně předává mnoho signálů, například o tělesném zdraví. Některé studie naznačují, že lidé mohou vnímat tyto signály na podvědomé úrovni a mohou být přitahováni k jedincům s lepším zdravím.
  • Čich je adaptabilní: Postupem času se přizpůsobuje vůním svého okolí. Proto lidé méně vnímají vůně, kterým jsou vystaveni dlouhodobě.

Zdroj: Růžový slon, foto: archiv

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *